Ελλάδα

Τα οφέλη της κηπουρικής: Παρατείνει τη ζωή και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

gaden-660Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στα σπιτικά χόμπι, σύμφωνα με πρόσφατη Σουηδική έρευνα. Οπως αποκάλυψαν οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, η ενασχόληση με την κηπουρική και τα μαστορέματα παρατείνει τη διάρκεια ζωής και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, στα πλαίσια της έρευνας, επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μελέτησαν 4.232 άτομα άνω των 60 ετών για περίπου 12,5 χρόνια και παρατήρησαν ότι όσοι ασχολούνταν με δραστηριότητες όπως η επισκευή του αυτοκινήτου, τα μαστορέματα στο σπίτι, το κούρεμα του γκαζόν και η περιποίηση των λουλουδιών είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και 30% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας.

Αντίθετα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι κάνουν γενικά πολύ καθιστική ζωή επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους αλλοιώνοντας τις ορμόνες που παράγονται στον μυϊκό ιστό με ολέθριες συνέπειες για τον οργανισμό.
iefimerida.gr

περισσότερα
Back to top button