Ελλάδα

Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

12987105_1703467073226037_2786050867627564708_n

Εκτίμηση καιρού Απριλίου 2016 βασισμένη στην Αναλυτική Μέθοδο

Φίλες και φίλοι σας παραθέτω το αποτέλεσμα της εργασίας μου πάνω στην ΠΙΘΑΝΗ εξέλιξη του καιρού για τον φετινό Απρίλη 2016 βάσει της αναλογικής μεθόδου η οποία αποτελεί ΕΚΤΙΜΗΣΗ και βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης ΝΑΟ, (των συσχετισμών δηλαδή της ατμοσφαιρικής πίεσης στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών), καθώς και τη σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια (αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένων των ετών με Ελ Νίνιο) στην Ευρώπη προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και την ΠΙΘΑΝΗ απόκλιση της θερμοκρασίας από τα κανονικά για την συγκεκριμένη περίοδο επίπεδα ανά δεκαήμερο.
Από πέρυσι έχω συμπεριλάβει και τα αποτελέσματα της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας (30-90 ημερών) στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η θέση και οι δείκτες της παραπάνω ταλάντωσης παρέχονται ελεύθερα από την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. http://www.bom.gov.au/climate/mjo/
Na προσθέσω στα παραπάνω ότι ο δείκτης Madden-Julian (MJO) αποτελεί τα τελευταία χρόνια κομμάτι ίσως της πιο διαδομένης από τις ατμοσφαιρικές τηλεσυνδέσεις(teleconnections: όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αλληλοσυσχέτιση των ατμοσφαιρικών ταλαντώσεων)
Στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού αυτές οι τηλεσυνδέσεις αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην μακροπρόθεσμη πρόγνωση καιρού με πολύ καλά αποτελέσματα.


ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ η παρακάτω προσπάθεια δεν αποτελεί πρόγνωση όπως αυτή γίνεται με την βοήθεια των παγκόσμιων αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης για τις επόμενες 5-7 ημέρες.
Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς πειραματική και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ και καλό θα είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιηθεί ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!

11202850_1699443440295067_4581343040769994186_n

 

 

Οι χάρτες με τίτλο “500mb Geopotential Height (m) Composite mean” αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της ισοβαρικής επιφάνειας των 500mb της συγκεκριμένης προγνωστικής περιόδου και αφορά κυρίως επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγους! Για τους υπόλοιπους φίλους πολύ πολύ γενικά: όσο πιο κιτρινοπορτοκαλί είναι τα χρώματα στους συγκεκριμένους χάρτες τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα για καλύτερο καιρό. Τα υπόλοιπα χρώματα δείχνουν άστατο και ψυχρό σε γενικές γραμμές καιρό!

 

Οι πρώτες ημέρες του πρώτου δεκαήμερου του Απρίλη δείχνουν λοιπόν να κυλούν με καλό καιρό όμως από τα μέσα του πρώτου δεκαήμερου και μετά φαίνεται να το “γυρίζει”σε πολύ άστατο καιρό στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας με αξιόλογες αλλά πιθανώς και έντονες κατά τόπους βροχές/καταιγίδες ενώ και τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και η Κρήτη δίνουν κάποια μεγαλύτερη υποψηφιότητα για περάσματα από πιο αξιόλογες βροχές απ’ αυτές που εκδηλώθηκαν εκεί τον Μάρτη! Αρκετή δείχνει να είναι μαζί και η ψύχρα με αρκετά μεγάλη πιθανότητα και για χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά της Πίνδου!

Το δεύτερο δεκαήμερο ίσως ξεκινήσει με λίγες βροχές στα δυτικά και τα βόρεια όμως σε γενικές γραμμές στη συνέχεια φαίνεται τα περισσότερα βαρομετρικά χαμηλά να διέρχονται βορειότερα της χώρας μας δημιουργώντας μεν πρόσκαιρα συνθήκες σχεδόν καλοκαιρινής αστάθειας (πολύ τοπικές μεσημβρινές και απογευματινές καταιγίδες) στα βόρεια ορεινά αλλά το βασικό χαρακτηριστικό θα πρέπει να είναι οι θερμοί κατά διαστήματα πολύ θερμοί νοτιάδες και τα συχνά επεισόδια μεταφοράς αφρικάνικης σκόνης ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε υψηλά έως τοπικά και πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Το τρίτο δεκαήμερο του Απρίλη θα πρέπει να κυλήσει με αρκετή αστάθεια (μεσημβρινές-απογευματινές καταιγίδες μόνο στα ηπειρωτικά – ψυχρούλα τη νύχτα) και όχι τόσο υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο το δεύτερο δεκαήμερο, κάτι που εύκολα μπορείτε να δείτε στους χάρτες με τίτλο “Surface Air Temperature Composite Anomaly”

Οι χάρτες αυτοί αποτελούν έναν σύνθετο χάρτη εκτίμησης της απόκλισης της μέσης θερμοκρασίας του αέρα στην επιφάνεια της εκάστοτε προγνωστικής περιόδου και με απλά λόγια εκτός από το άσπρο χρώμα που υποδηλώνει κανονικές ή κοντά στο μέσο όρο θερμοκρασίες, τα μωβ χρώματα υποδηλώνουν πολύ χαμηλότερες, τα μπλε χαμηλότερες, τα πράσινα υψηλότερες και τα κιτρινοπορτοκαλί πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες για την εκάστοτε περίοδο εκτίμησης !

 

Η αναλογική εκτίμηση για τον Μάρτη ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

HMEΡ/NIA ΕΚΔΟΣΗΣ 27/3/2016

 

περισσότερα
Back to top button