ΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπαΦλώρινα

Νέο βιβλίο: Η Εθνική Αντίσταση στη Φλώρινα-Καστοριά

765432

Κάθε αφήγηση του έπους της Εθνικής Αντίστασης συγκινεί.Όταν όμως αυτή έρχεται να φωτίσει άγνωστες ή εξαιρετικά ευαίσθητες πτυχές καυτών ιστορικών και πολιτικών ζητημάτων, τότε μπορεί να καθηλώσει και να συνεγείρει.

Μια τέτοια σπάνια μαρτυρία έχουμε μπροστά μας:

Ο Αθανάσιος Ζιώγας, μαχητής και πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εξιστορεί τη γέννηση και τη γιγάντωση του ΕΑΜικού κινήματος στην πολύπαθη περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς. Μιας περιοχής που έγινε θέατρο άγριων συγκρούσεων με τον φασίστα κατακτητή και σκληρής γεωστρατηγικής διαπάλης.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Η Εθνική Αντίσταση στη Φλώρινα-Καστοριά

Συγγραφέας:Ζιώγας Θανάσης
Εκδοτικός οίκος:Εντός
Τόπος έκδοσης:Αθήνα
Έτος έκδοσης:2016
Σελίδες:358
ISBN:978-960-9492-79-9

Τα μπλόκα γίνονταν πιο συστηματικά. Περισσότερο απ’ όλα οι κατακτητές φοβούνται την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, μια γεύση του οποίου πήραν με την εμφάνιση που έκανε με προκήρυξή της η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και τις πληροφορίες που είχαν για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του ένοπλου τμήματός της. Το πρώτο χτύπημα το δέχτηκε το Δενδροχώρι, το κόκκινο χωριό. Με τη βοήθεια της χωροφυλακής και των προβοκατόρων Λουκά Δαμιανού και Βόρι Στογιάννη, πιάστηκαν 21 μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ με την κατηγορία της απόκρυψης οπλισμού. Από αυτούς 6 εκτελέστηκαν στα Τρίκαλα…» (απόσπασμα από το βιβλίο).

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις στη σχετική ανακοίνωση: «Μια σπάνια μαρτυρία του Αθανάσιου Ζιώγα, μαχητή και πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εξιστορεί τη γέννηση και τη γιγάντωση του Εαμικού κινήματος στην πολύπαθη περιοχή της Φλώρινας και της Καστοριάς. Το ακανθώδες μακεδονικό ζήτημα, οι αγώνες του σλαβόφωνου πληθυσμού, η πάλη ενάντια στο σοβινισμό, η δράση του ΣΝΟΦ, η υπόθεση Γκότσε ζωντανεύουν αυθεντικά μέσα από τον ιδανικό συνδυασμό αφήγησης και ντοκουμέντων. Η οργάνωση ‘’Ελευθερία’’, η θρυλική κατάληψη των φυλακών Φλώρινας, ο αφοπλισμός της χωροφυλακής.

Οι σφοδρές μάχες με τους Παοτζήδες, τους Κομιτατζήδες και τα κάθε λογής όργανα των φασιστών και των Εγγλέζων. Το τεράστιο έργο της Εθνικής Αλληλεγγύης και της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Η απελευθέρωση της Καστοριάς, του Αμύνταιου, της Φλώρινας. Αλλά και ένας πλήρης κατάλογος όλων των θυμάτων-μαρτύρων της περιοχής. Ένας φόρος τιμής στους ήρωες της Φλώρινας και της Καστοριάς. Ένα βιβλίο που έλειπε από το ανθολόγιο των σπουδαίων έργων για την Εθνική Αντίσταση. Το βιβλίο του Θανάση Ζιώγα «Η Εθνική Αντίσταση στη Φλώρινα – Καστοριά 1941 – 1944» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ και διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Φωτίζει άγνωστες πτυχές καυτών ιστορικών και πολιτικών ζητημάτων».

 

Ο Αθανάσιος Δημ. Ζιώγας (Σπύρος) γεννήθηκε στην Κων/πολη από γονείς Καστοριανούς μετανάστες. Με τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Καστοριά. Μπήκε στη βιοπάλη νωρίς. Το 1928 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Τον Αύγουστο του 1937 συλλαμβάνεται, βασανίζεται και στέλνεται στην Ακροναυπλία και στην Πύλο. Στις 9 Απριλίου 1941 δραπετεύει με συγκρατούμενούς του από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου.

Από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης στο νομό Φλώρινας – Καστοριάς. Μέλος της τριμελούς ανωτέρας Διεύθυνσης Μακεδονίας της Εθνικής Πολιτοφυλακής. Τραυματίας από γερμανικά πυρά. Γραμματέας Kομματικής Oργάνωσης Φλώρινας – Καστοριάς (1945-1947). Διοικητής Λαϊκής πολιτοφυλακής της Διεύθυνσης Γρεβενών – Χασίων (1947-1949). Στην πολιτική προσφυγιά τελείωσε την Ανωτάτη Οικονομική Σχολή – Οικονομολόγος Βιομηχανίας. Υπήρξε μέλος της Κομμουνιστικής Επιτροπής Τασκένδης και υπεύθυνος πολιτείας. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στις ιδέες του μαρξισμού – λενινισμού. Έφυγε στις 15 Ιουλίου 1991.

 

 

περισσότερα

4 Comments

 1. “Φασίστας κατακτητής” έγινε για το ΚΚΕ ο ναζιστής μετά την επίθεσή του προς του Ρώσους. Μέχρι τότε η μπουρζουαζία της Ευρώπης ήταν ο εχθρός και ο κίνδυνος.
  Για το ΣΝΟΦ και το ΝΟΦ γράφει κάτι ο κύριος Ζιώγας; Για τα σχέδια απόσχισης της Μακεδονίας από την ολομέλεια του ΚΚΕ;
  Για τις συνοπτικές διαδικασίες εκτέλεσης των συντρόφων του στον “Δ”ΣΕ, έχει να πει τίποτα; Για το σχέδιο της προσάρτησης της Ελλάδος στη μεγάλη σοβιετία από τον “Δ”ΣΕ, για την πλήρη υποταγή στο σοβιέτ, έχει να πει τίποτα ο κύριος Ζιώγας; Μάλλον, όχι. Σίγουρα, όχι. Διότι όλα αυτά θέλουν να τα αποκρύψουν συστηματικά από την ιστορία τους. Αλλά, εμείς τα γνωρίζουμε, ευτυχώς.

 2. ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ κ. Κ.D ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟΨΗ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΗ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΠΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1944. ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
  Υ.Σ ΒΕΒΑΙΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΝΟΦ ΤΗΝ ΝΟΦ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Α.Ο. ΤΟ ΚΟΜΙΤΑΤΟ ΤΗΝ Υ.Β.Ε ΚΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.

 3. Δεν έχουμε διαβάσει το βιβλίο,δεν μπορούμε να το κρίνουμε. Είναι όμως τιμητικό για τον συγγραφέα-σαν συγγραφέα- να δηλώνει ποιος είναι: ” μαχητής και πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ “. Τουλάχιστον ξέρει κανείς από ποια…. ” τρύπα ” κοιτάζει την ιστορία και την πολιτική ο συγγραφέας,ξέρει κανείς με ποιον έχει να κάνει….
  Από όσα έχουμε διαβάσει ,σχετικά με το ίδιο θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο,ανεπιφύλακτα συστήνουμε το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, δίτομο έργο του Ι.Κολιόπουπλου: ” Λεηλασία φρονημάτων”…..Εκδ. Βάνιας.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button