Ελλάδα

Από μια κλωστή κρέμεται, πια, το Mega!

mega_channel_logo

Ο έλιγμος των μετόχων του Μέγκα που αποφάσισαν την Πέμπτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τα λεφτά να μπαίνουν σε… έξι μήνες δεν πέρασε, οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά το υπερχρεωμένο κανάλι, το μέλλον του οποίου κρέμεται από μία κλωστή.

 

 

Οι επιστολές από τις τράπεζες που φέρνουν άμεσα εξελίξεις

Οι τράπεζες στις οποίες η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (η εταιρεία που έχει το Μέγκα) χρωστάει πακτωλό εκατομμυρίων δεν έμειναν απαθείς στην προφανή μεθόδευση των μετόχων να κερδίσουν χρόνο χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Τόσο η Πειραιώς όσο και η Alpha Bank πήραν άμεσα θέση και έθεσαν τις δικές τους κόκκινες γραμμές απέναντι σε αυτό το άνευ προηγουμένου γαϊτανάκι καθυστέρησης που έχουν στήσει οι μέτοχοι του Μέγκα.

Έτσι, οι δύο τράπεζες ζητούν ΑΜΕΣΑ (μέχρι την επόμενη Τετάρτη, για την ακρίβεια, 13 του Απρίλη) να δουν πραγματικά χρήματα στο τραπέζι. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να κατατεθούν τα μισα χρήματα της ανακεφαλοποίησης (που είναι ύψους 22,5 εκ., επομένως 11,25 εκ. ευρώ) σε κλειστό λογαριασμό ως ΕΓΓΥΗΣΗ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τα ψέματα και τα… κόλπα τελειώνουν, επομένως, για τους μετόχους του Μέγκα που είτε θα πρέπει να διαθέσουν πραγματικό χρήμα και άμεσα είτε θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της υπερχρέωσης.

Και δεν είναι μόνο τα 11,25 εκ. ευρώ που θέλουν να δουν οι τράπεζες μέχρι την Τετάρτη (κάτι που, προφανώς, αποδεικνύει ότι και από την πλευρά τους βλέπουν με καχυποψία την εξαγγελθείσα για το… μέλλον ανακεφαλοποίηση).

Οι τραπεζίτες ζητούν, επίσης, μέχρι την Τετάρτη 1,5 εκ. ευρώ ως ενέχυρο έναντι δόσεων δανείων και παράλληλα απαιτούν να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε λιγότερο από ένα μήνα (μέχρι τις 4 Μάη για την ακρίβεια).

Είναι, πλέον, περισσότερο από ποτέ πασιφανές ότι η ώρα της κρίσης για το Μέγκα έχει φτάσει, οι παρελκυστικές πολιτικές δεν αποδίδουν πια και οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα βάλουν (πολλά) χρήματα για να σώσουν το κανάλι ή αν θα επιλέξουν να τραβήξουν την πρίζα από το μηχάνημα…

Η επιστολή της Πειραιώς

Με επιστολή της μάλιστα προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΑΕ ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (χθες, 8-4-2016) η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι “όπως είχε υπογραμμίσει, η στήριξη της εταιρείας από τους μετόχους της ανάγεται σε αυτονόητο όρο οποιασδήποτε ρύθμισης” (σ.σ των χρεών του Μέγκα προς τις τράπεζες).

Επισημαίνει, όμως, αυστηρά ότι “η εταιρική σας ανακοίνωση δεν είναι αρκούντως δεσμευτική ως προς τους μετόχους, καθώς περιλαμβάνει δηλώσεις αυτών περί μερικής μόνο άσκησης του δικαιώματος προτιμήσεως, συμμετοχής νέων επενδύτων”.

Στην ίδια επιστολή η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει πως “για να δικαιολογείται η αναμονή μας για εύλογο χρόνο που δε μπορεί να υπερβεί την 30η Απριλίου 2016 – και λόγω αργιών που μεσολαβούν, την 4η Μαϊου 2016 – παρακαλούμε όπως μέχρι τις 13 Απριλίου 2016 καταθέσετε σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής σας τουλάχιστον το 50% της αποφασισθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο λογαριασμός αυτός δε θα υπόκειται σε ελεύθερη διαχείριση από τους μετόχους”.

Τέλος, η τράπεζα ζητά “μέχρι τις 13 Απριλίου 2016 να υλοποιήσετε και την κατάθεση του ποσού του 1.5 εκ. ευρώ, δηλαδή στη σύσταση ενεχύρου ώστε να τακτοποιηθεί ήδη υφιστάμενη εκκρεμότητα”.

 

toxwni.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button