Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα – Πόσο θα κοστίζουν

690_06780a5af97ee85c5f956961811274edΗ κυβέρνηση θέλοντας να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, εξετάζει τρόπους για το πως θα πείσει τους κατόχους των περίπου 800.000 αυτοκινήτων που έχουν τεθεί σε ακινησία, παραδίδοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας τους, να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο ανησυχεί για ενδεχόμενο νέο κύμα κατάθεσης πινακίδων από το ερχόμενο φθινόπωρο. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνοδευόταν από σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους που συνδέονται με το αυτοκίνητο, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ανάγκη για χρήματα στον κρατικό κορβανά θα είναι μεγάλη λόγω του ασφυκτικού πλαισίου που διαμορφώνεται στα δημοσιονομικά από το νέο μνημόνιο.

Ήδη μάλιστα η σχετική διάταξη ετοιμάστηκε από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και σύμφωνα με πληροφορίες περιμένει την τελική έγκριση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

 

Πόσα θα πληρώνουμε

Ειδικότερα, η σκέψη είναι να εφαρμοστεί μεταξύ άλλων μια αναλογία ένα προς δύο. Π.χ. για έναν μήνα κυκλοφορίας ο κάτοχος θα πρέπει να καταβάλλει δύο μήνες από τα ετήσια τέλη. Αν δηλαδή το συνολικό κόστος για ένα Ι.Χ. ανέρχεται σε 360 ευρώ τον χρόνο (30 ευρώ/μήνα), τότε το ποσό που πρέπει να πληρωθεί για έναν μήνα κυκλοφορίας με πινακίδες ανέρχεται σε 60 ευρώ.

Για χρονικό διάστημα 60 ημερών, τα χρήματα θα είναι 120 ευρώ, ενώ για τρεις μήνες το ποσό αντιστοιχεί εκ νέου σε τέσσερις. Από εκεί και έπειτα, η επιβάρυνση αντιστοιχεί στο πλήθος των μηνών που θα γίνεται χρήση του αυτοκινήτου, με προσαύξηση δύο μηνών. Π.χ. για τέσσερις μήνες, ο κάτοχος πρέπει να καταβάλει 4+2 μήνες από τα τέλη (στην προκειμένη περίπτωση 180 ευρώ). Για πέντε μήνες, 5+2 (210 ευρώ) και για έξι, 6+2 (240 ευρώ) κ.λπ.

Το μέτρο αυτό, πάντως, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων που αντιπροτείνουν την πληρωμή τελών μόνο για το χρονικό διάστημα χρήσης του αυτοκινήτου χωρίς προσαύξηση επιπλέον μηνών.

enikonomia.gr

περισσότερα
Back to top button