Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριά

Μία πιο προσεκτική ματιά στο έργο της Νίνας Ράπη (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)

image-7bcda9efedd7ba1324952cd9c7c30962104e070dad941b33ec06593f4ff55844-V

Για τη φετινή, και πέμπτη σε σειρά, διοργάνωση της ‘Ανοιχτής Σκηνής’, ο δήμος Θεσσαλονίκης προσκάλεσε τη συγγραφέα Νίνα Ράπη ώστε να διευθύνει ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής και να παρουσιάσει το συνολικό έργο της.

Η εν λόγω παρουσίαση, της οποίας τη σκηνοθετική επιμέλεια ανέλαβε ο σκηνοθέτης και performance artist Αλέξανδρος Μιχαήλ και το συντονισμό η Γιάννα Τσόκου, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο θέατρο ”Ανετον’ στη Θεσσαλονίκη, όπου το The Whole Cow είχε τη μεγάλη χαρά να παρευρεθεί-μεγάλη χαρά διότι η οπτική που παρουσιάστηκε ήταν ευρεία και διαφωτιστική.

Αρχικά, η θεατρολόγος και επίτιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Έλση Σακελλαρίδου, έριξε φως σε διαφορετικές πτυχές του έργου της Νίνας Ράπη, όπως στην επιρροή της ‘ετεροτοπίας’ και του ‘Πανοπτικού’-έννοιες που ανέπτυξε ο Μισέλ Φουκώ-καθώς και στην επίδραση της καταγωγής της συγγραφέως από το Άργος Ορεστικό αλλά και της πολύχρονης διαμονής της στην Αγγλία. Η θεατρολόγος υπογράμμισε τη συνύπαρξη του πειραματισμού και της ποιητικότητας στο έργο της, καθώς και στην επιμονή της να κομματιάζει τη συμβολική τάξη πραγμάτων και να τροφοδοτεί την ελεύθερη καλλιτεχνική, σεξουαλική και γενικότερη έκφραση.

Μέσα από μία σύντομη μαγνητοσκοπημένη ομιλία, ο σκηνοθέτης και performance artist Αλέξανδρος Μιχαήλ ακολούθησε μία παρόμοια συλλογιστική πορεία, χαρακτηρίζοντας το έργο της Νίνας Ράπη “οριακό” για έναν ακόμη λόγο: αυτό που παρακολουθεί ο θεατής και ο αναγνώστης σε πραγματικό χρόνο δεν είναι τα γεγονότα, αλλά τον απόηχο του τραύματος που αυτά έχουν αφήσει στους ήρωες της. Όπως τόνισε αμέσως μετά και η Έλση Σακελλαρίδου, πρόκειται για “γεννημένη αφηγήτρια”.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας η οποία μίλησε για όλα όσα την ενέπνευσαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του έργου της. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα σύνορα κοντά στα οποία μεγάλωσε, στην αίσθηση της ‘ξένης’ που τη διακατείχε κατά τη διαμονή της στην Αγγλία, τη συμμετοχή της σε μία σεξουαλική υποκουλτούρα, τα τραύματα της παιδικής ηλικίας της και την ενεργή εμπλοκή της σε ένα ροκ συγκρότημα. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι η αγάπη της για το θέατρο που την ώθησε να ξεκινήσει να γράφει αναπτύχθηκε μέσα από μία θεατρόφιλη φίλη της, με την οποία ήταν μαζί σε αυτό το συγκρότημα.

Ανάμεσα στις ομιλίες, οι ηθοποιοί Μαριάννα Αβραμάκη, Μομώ Βλάχου, Κυριάκος Δανιηλίδης και Ηλίας Παπαδόπουλος ερμήνευαν, με μία φοβερά απολαυστική παραστατικότητα και ζωντάνια, αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα της Νίνας Ράπη ‘Angelstate’ και ‘Άγριες Νότες’, αλλά και αποσπάσματα από το βιβλίο της ‘Κατάσταση Φούγκας’. Τέλος, η παρουσίαση έκλεισε με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω στη δημιουργική γραφή ανάμεσα στη Νίνα Ράπη, τη σκηνοθέτιδα Γλυκερία Καλαϊτζή και τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου, οι οποίες κατέληξαν στη σπουδαιότητα της γραφής ως ένα μέσο να μάθουμε όλοι να βάζουμε σε λέξεις τη θλίψη μας, αλλά και όλα τα συναισθήματα μας που δεν έχουν βρει διέξοδο.
20160404_205423 20160404_195305

Περισσότερα στο thewholecow.net

 

 

περισσότερα
Back to top button