ΕλλάδαΠροκηρύξεις

Τα ειδικά κριτήρια για την πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών

kathigites-ekpaideytikoi-sxoleio030s-620x320Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου υπολογίζει η κυβέρνηση να έχει προκηρύξει τις 10.000 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Οι φετινές προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι οι πρώτες της τελευταίας πενταετίας και δεν θα γίνουν με γραπτές εξετάσεις αλλά βάσει ειδικών κριτηρίων, που θα καθορίσει το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με το ΑΣΕΠ. Οι επαφές των δύο πλευρών είναι τακτικές, προκειμένου να οριστούν οι βασικοί άξονες του νέου τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, καθώς και οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα γίνεται η μοριοδότησή τους. Αμέσως μετά το υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση (κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Παιδείας) που θα ορίζει τα νέα κριτήρια και ακολούθως θα βγει η προκήρυξη από το ΑΣΕΠ που θα έχει ειδικό ρόλο στη νέα διαδικασία των μόνιμων προσλήψεων.

Η κατάρτιση του πίνακα

Τα κριτήρια που θα λαμβάνει υπόψη του το ΑΣΕΠ για να καταρτίσει τον πίνακα των επιτυχόντων εκπαιδευτικών θα αφορούν το «τρίπτυχο» προσόντα, προϋπηρεσία και κοινωνικά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, θα σταθμίζονται τα κριτήρια της προϋπηρεσίας (είτε ως αναπληρωτής είτε ως ωρομίσθιος), των προσόντων (πτυχία, μεταπτυχιακά, γλώσσες), της επιτυχούς συμμετοχής σε προηγούμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, της ειδίκευσης (παιδαγωγική επάρκεια) και, τέλος, κοινωνικά κριτήρια (οικογενειακή κατάσταση, πολυτεκνία κ.λπ.).

Αμέσως μόλις κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση, το αίτημα του υπουργείου Παιδείας θα πάρει ΠΥΣ προκειμένου να υποβληθεί στο ΑΣΕΠ. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει ρόλο ρυθμιστεί της διαδικασίας, καθώς θα είναι εκείνη που θα καταρτίσει τον πίνακα με τους διοριστέους, λαμβάνοντας υπόψη προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια και θα ελέγξει τις ενστάσεις που τυχόν υποβληθούν.

Αναπληρωτές
Σύμφωνα με τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας, οι προσλήψεις των αναπληρωτών πρέπει να έχουν ως ελάχιστο κριτήριο και προϋπόθεση τη συμμετοχή τους στους προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, δηλαδή το να βρίσκονται στην κατηγορία των εκπαιδευτικών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τους διαγωνισμούς και κρίθηκαν ότι μπορούν να διοριστούν. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους μη διοριστέους του διαγωνισμού του 2008.

Το γεγονός αυτό θα αλλάξει άρδην τους πίνακες προσλήψεων των αναπληρωτών, ενώ θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ethnos.gr

περισσότερα
Back to top button