Αγροτικά

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς, Ιάκωβος Βλανιάδης, μιλά για την Κάρτα του Αγρότη

vlaniadΜια τραπεζική κάρτα σε ρόλο ηλεκτρονικού πορτοφολιού που θα περιέχει μέρος των επιδοτήσεων που δικαιούνται, λύνει άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες προκειμένου να καλύψουν τις δαπάνες που απαιτεί η νέα καλλιεργητική  περίοδος που έχει ανοίξει.

Η Κάρτα Αγρότη που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς από όλα τα καταστήματά της δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν «σήμερα» στην τσέπη τους μέρος των επιδοτήσεων που θα λάβουν ως γνωστόν πολύ αργότερα. Με την Κάρτα Αγρότη οι παραγωγοί μπορούν να αγοράσουν άμεσα και τοις μετρητοίς σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ.

Μπορούν επίσης να εξοφλήσουν λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσουν εργόσημο για εργάτες κλπ. Ταυτόχρονα, επειδή οι παραγωγοί πληρώνουν με κάρτα λαμβάνουν παραστατικά, τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής τους και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά τους που φορολογείται, αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες τους.

Η Κάρτα Αγρότη που διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς από όλα τα καταστήματά της δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να έχουν «σήμερα» στην τσέπη τους μέρος των επιδοτήσεων που θα λάβουν ως γνωστόν πολύ αργότερα. Με την Κάρτα Αγρότη οι παραγωγοί μπορούν να αγοράσουν άμεσα και τοις μετρητοίς σπόρους, καύσιμα, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κτλ. Μπορούν επίσης να εξοφλήσουν λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος, άρδευσης, ασφαλιστικών εισφορών (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ), να αγοράσουν εργόσημο για εργάτες κλπ. Ταυτόχρονα, επειδή οι παραγωγοί πληρώνουν με κάρτα λαμβάνουν παραστατικά, τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματικότερη κατανόηση του κόστους παραγωγής τους και φυσικά μειώνουν το καθαρό εισόδημά τους που φορολογείται, αφού αποδεικνύουν τις δαπάνες τους.

Ουσιαστικά η Κάρτα Αγρότη αποτελεί ένα προσωποποιημένο» τραπεζικό προϊόν, καθώς το όριο κάθε κάρτας προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε αγρότη, με βάση την ετήσια επιδότηση που δικαιούται. Το όριο ανοίγει το Φεβρουάριο κάθε έτους και κλείνει με την καταβολή των επιδοτήσεων τους τελευταίους μήνες του έτους, οπότε και εξοφλείται η κάρτα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ιάκωβος Βλανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς, «με την Κάρτα Αγρότη, η Τράπεζα κάνει ένα ακόμα βήμα που εμπλουτίζει και διευρύνει την πολιτική της για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου και εν γένει του αγροτοδιατροφικού τομέα που υλοποιείται κυρίως μέσω του μεγάλου Προγράμματος της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Ο τομέας αυτός στη χώρα μας διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις αξιοποίησης και συντονισμένων δράσεων μπορεί να φέρει  περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύσεις, εισόδημα για τους αγρότες και τους επιχειρηματίες, θέσεις απασχόλησης, εξαγωγές».

Σε ότι αφορά στο κόστος της Κάρτας Αγρότη, όπως διευκρινίζεται από την Τράπεζα η συγκεκριμένη κάρτα δεν έχει έξοδα έκδοσης. Το μόνο έξοδο, είναι το επιτοκιακό κόστος από τη χρήση της κάρτας και ανάλογα με το ποσό που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Το κυμαινόμενο επιτόκιό της είναι χαμηλότερο από αυτό των κεφαλαίων κίνησης αγροτών.

Επειδή δε η χρήση της κάρτας γίνεται σταδιακά και ο χρόνος χρήσης της είναι μικρότερος του έτους (π.χ. Φεβρουάριο με Νοέμβριο) η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα αν κάποιος χρησιμοποιήσει σταδιακά το όριο της κάρτας για 6 μήνες τότε η πραγματική επιτοκιακή επιβάρυνση διαμορφώνεται σε περίπου 3%. Προφανώς, για τους αγρότες που μέσα στο χρόνο δεν έκαναν χρήση της κάρτας το επιτοκιακό κόστος είναι μηδενικό.

Δικαιούχοι είναι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις, δηλαδή άμεσες ενισχύσεις ΚΑΠ. Για την απόκτηση της Κάρτας αρκεί η προσκόμιση της αστυνομικής ταυτότητας από τον αγρότη, ο οποίος την παραλαμβάνει εντός 2 – 3 ημερών. Αμέσως μπορεί να κάνει χρήση σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα αγροεφοδίων και καυσίμων που έχουν POS.

Η ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας τα τρία χρόνια που υλοποιείται το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας Κτηνοτροφίας περισσότεροι από 17.000 παραγωγοί σε όλη την χώρα, από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και περισσότερες από 170 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί επωφελήθηκαν με χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν τα 680 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των εξαγωγών των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή ξεπερνά το 1,35 δισ. ευρώ, με περισσότερα από 50 προϊόντα που ταξιδεύουν σε 73 χώρες.

περισσότερα
Back to top button