Καστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Υπάρχει θέληση και προσπάθεια ώστε να λύνονται ένα-ένα τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας» (συνέντευξη)

teligioridouolumpia

   Στα φλέγοντα θέματα, που απασχολούν την περιοχή μας, όπως το προσφυγικό, το αστυνομικό  μέγαρο καθώς επίσης και  το νοσοκομείο Καστοριάς αναφέρθηκε σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα  ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

 

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου

 

Η  βουλευτής αναφέρθηκε και στις δράσεις που υλοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας μάλιστα ότι στο ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον  υλοποιούνται  δράσεις  που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τη τοπική μας κοινωνία.  

 

Κ. Τελιγιοριδου, οι δήμαρχοι τις  περιοχή μας, για την υποδοχή των προσφύγων πρότειναν στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας το παλιό κτίριο του ΤΕΙ, βρίσκεται σωστή τη συγκεκριμένη τοποθεσία ή μήπως κρύβονται συμφέροντα;

Αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μεταφορά προσφύγων στην Καστοριά. Βέβαια  οι δήμαρχοι έχουν κάνει  μια προεργασία για την περίπτωση που κάτι τέτοιο θα συμβεί, όπως ποιοι χώροι θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν, όμως στο σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αναφορικά τώρα για το δεύτερο σκέλος τις ερωτήσεις σας, δεν  ξέρω αν κρύβονται συμφέροντα. Προσωπικά  εκείνο που γνωρίζω και το επαναλαμβάνω είναι  ότι,  δεν υπάρχει περίπτωση αυτή την στιγμή να έρθουν πρόσφυγες στην Καστοριά, και να τίθεται θέμα για μεταφοράς και φιλοξενίας.

 

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος θα  αποφασίσει για το μέρος που θα προτείνει για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου; Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την ανέγερση του;

Για  να προχωρήσουμε στην ανέγερση αστυνομικού μεγάρου, περιμένουμε την τελική απόφαση του δήμου και των τεχνικών του υπηρεσιών για την παραχώρηση οικοπέδου. Από όσο γνωρίζω αυτό  θα γίνει άμεσα και με γρήγορες διαδικασίες. Μετά από αυτό, πιστεύω ότι είναι πλέον ανοιχτός ο δρόμος για να ξεκινήσει η κατασκευή.

Όσον αφορά  τώρα στην  κυβέρνηση  αν είναι έτοιμη. Σε συναντήσεις που έχω κάνει με τον αρμόδιο υπουργό προστασίας του πολίτη και  με τον υπουργό εσωτερικών, αλλά και με τον οργανισμό κτιριακών υποδομών, η κυβέρνηση περιμένει την πρόταση του δήμου για να ξεκινήσει  την όλη διαδικασία.

 

Είστε ευχαριστημένη  από τα  δικά σας  πεπραγμένα  που αφορούν την περιοχή μας; 

Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ένα από αυτά  όπως είπαμε είναι και το αστυνομικό μέγαρο. Επίσης ανάγκη άμεσης στελέχωσης έχει το  νοσοκομείο Καστοριάς, τόσο με επικουρικούς, όσο και με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ήδη έχει γίνει προκήρυξη θέσεων για μόνιμο προσωπικό το οποίο αφορά  ένα Δ.Ε. πληρώματος ασθενοφόρου, μια θέση Τ.Ε. μαιευτικής, μια θέση Δ.Ε. βοηθός φαρμακείου, μια θέση Τ.Ε. ιατρικού εργαστηρίου, μια Τ.Ε. ακτινολόγου και 3 Δ.Ε. βοηθών νοσηλευτικού. Όσον  αφορά  τώρα στο βοηθητικό προσωπικό οι θέσεις αυτές υπερκαλύπτουν τις θέσεις που ζητάει το νοσοκομείο Καστοριάς.

Μένει ένα ζήτημα που πιστεύω ότι  και αυτό θα λυθεί άμεσα,  οι προκηρύξεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα για τις κλινικές που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα όπου δεν γίνονται αιτήσεις επικουρικών ιατρών, όπως για παράδειγμα  η καρδιολογική κλινική και η ορθοπεδική. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και με το νοσοκομείο Καστοριάς και με την 3η  ΥΠΕ και προφανώς οι προτάσεις μας εισακούστηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και για αυτό προκηρύχθηκαν και αυτές οι θέσεις με βάση τις προτάσεις που κάναμε εμείς.

Μια ακόμη σημαντική δράση είναι και η  χρηματοδότηση   των δυο βασικών  φορέων τις γούνας, των δυο συνδέσμων ΣΕΓ και Προφήτη Ηλία από τον οργανισμό  ENTER PRICE για τάσεις εξαγωγικές τους. Επίσης αυτή τη στιγμή υπάρχει και αίτημα το οποίο νομίζω ότι θα έχει θετική κατάληξη για το τμήμα Εμπορίου του ΤΕΙ, ώστε από το 2017 να συνεχίσει να παίρνει πρωτοετείς φοιτητές.

 

Βιώνουμε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Πείτε μου  ποιοι είναι  οι δικοί σας στόχοι  που θα στηρίξουν την  περιοχή μας; 

Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα πράγματα.  Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω είναι, σε αυτό το ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον υλοποιούμε δράσεις που  βοηθούν την τοπική  μας κοινωνία και σχετίζονται με την παραγωγική δράση των γουνοποιών, αλλά και με την παραγωγική ανασυγκρότηση του  αγροτικού τομέα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει όμως όλη εκείνη η θέληση και η προσπάθεια ώστε ένα-ένα να λύνονται, γιατί τα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας είναι προβλήματα τα οποία δυστυχώς υφίστανται εδώ και  πάρα πολύ καιρό.

Σε αυτό το σημείο να  επισημάνω ότι γίνονται  κινήσεις που αφοράν αρδευτικά έργα, επίσης προχωράει το φράγμα της  Διποταμίας, νομίζω ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο και γρήγορα θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε. Εκκρεμούν κάποιες συναντήσεις στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα που αφορούν την περιοχή, μας. Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς, με έδρα το Άργος Ορεστικό, έχει πάρει την έγκριση ώστε να  γίνει πύλη τύπου Άλφα. Επίσης υπάρχει το ζήτημα με τους εργάτες γης. Γενικά υφίστανται  πάρα πολλά ζητήματα τα οποία  θα υλοποιηθούν και  θα προσδώσουν σημαντική στήριξη  στις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής μας, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση με ανάπτυξη. Σε εκείνο  όμως που θέλω να καταλήξω είναι το γεγονός ότι  υλοποιούνται  δράσεις για το καλό της  τοπικής μας  κοινωνίας και οικονομίας.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

περισσότερα
Back to top button