Καστοριά

Υπό κατάρρευση η ανατολική πλευρά της Κλεισούρας (ρεπορτάζ – φωτορεπορτάζ)

7865432

Εξαιτίας αλλεπάλληλων κατολισθήσεων – Άμεσος ο κίνδυνος για τα πρώτα σπίτια 

 

Συγκεντρώνουν υπογραφές για την αποστολή εξώδικου προς όλους τους αρμόδιους φορείς οι κάτοικοι του χωριού

Ένας θανάσιμος κίνδυνος απειλεί την ανατολική πλευρά της Κλεισούρας, όπου εξαιτίας αλλεπάλληλων κατολισθήσεων, που ξεκίνησαν από πέρυσι το Πάσχα (τη Μεγάλη Πέμπτη για την ακρίβεια) έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο κομμάτι του εδάφους, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα πρώτα σπίτια του χωριού, τα οποία ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν στο …κενό. Έκτοτε, οι κάτοικοι, με πρωτοβουλία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, Χρήσου Γάκη, ενημέρωσαν τον δήμο Καστοριάς και την Περιφερειακή Ενότητα, με αποτέλεσμα τόσο εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας όσο και των τεχνικών υπηρεσιών των δύο φορέων να επισκεφθούν την περιοχή, χωρίς, όμως, να έχει γίνει καθ’ όλο αυτό το διάστημα κάποια παρέμβαση, η οποία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

Οι κατολισθήσεις, εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του δρόμου που υπήρχε στο επίμαχο σημείο να «εξαφανιστεί», ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς ένα κομμάτι των σωληνώσεων καταστράφηκε. Το πρόβλημα της ύδρευσης αποκαταστάθηκε προσωρινά, όμως η γενική κατάσταση, ουσιαστικά, χειροτερεύει, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και φόβο στους κατοίκους, αφού τα πρώτα σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές, ενώ, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στις φωτογραφίες,  η αυλή ενός σπιτιού έχει πάρει τον …κατήφορο.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη ΣΕΝΤΡΑ ο κ. Γάκης, το φαινόμενο των κατολισθήσεων εντάθηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο, από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, εξαιτίας των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν.

«Ήρθαν και ξαναήρθαν οι τεχνικές υπηρεσίες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης, όμως η χρονιά πέρασε έτσι. Φέτος, στις 19 Φεβρουαρίου ήρθε ένα μεγάλο κλιμάκιο του δήμου και της αντιπεριφέρειας, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν εκ νέου αυτοψία στο χώρο, όμως, τελικά, η φύση μας …πρόλαβε, αφού είχαμε νέες κατολισθήσεις την Καθαρά Δευτέρα, που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Κόπηκε πάλι το νερό και βάλαμε πρόχειρα έναν σωλήνα για την ύδρευση. Έχουν έρθει δεκάδες φορές οι τεχνικές υπηρεσίες, όμως το θέμα κάπου «κολλάει». Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα γιατί θα χαθούν τα σπίτια. Το φαινόμενο δεν σταματάει», εξήγησε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου.

Οι Κλεισουριώτες κάνουν έκκληση προς όλους τους φορείς να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να το επιλύσουν, ενώ συγκεντρώνουν και υπογραφές για να καταθέσουν εξώδικο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού βλέπουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση, ενώ σκέφτονται να απευθυνθούν ακόμη και στις εισαγγελικές Αρχές.

Προβλήματα κατολισθήσεων και καθιζήσεων υπάρχουν σε όλη την περιοχή του Αγίου Μάρκου, ακόμη και στο γήπεδο της Κλεισούρας το οποίο πλέον είναι …ακατάλληλο για αγώνες, αλλά και στον δρόμο που οδηγεί στο γήπεδο, τμήμα του οποίου έχει ήδη καταρρεύσει.

 

Γιάννα Λούσιου

katolisthiseis kleisoura 25martiou

katolisthiseis kleisoura 25martiou1

sentra.com.gr

περισσότερα
Back to top button