Καστοριά

Αναγκαία η ευρύτερη σύνθεση πολιτικών δυνάμεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο

mitalidis2

Του Κίμωνα Μηταλίδη

Ζούμε στην εποχή των έντονων αντιθέσεων. Έχουμε την πιο πολιτικοποιημένη κοινωνία και ταυτόχρονα η αποστροφή των πολιτών απέναντι στα κόμματα, κυρίως των νέων ανθρώπων, έχει φτάσει στο ναδίρ. Δυστυχώς τόσο οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όσο και οι τοπικοί «άρχοντες» δείχνουν αδυναμία να αφουγκραστούν τις επιταγές της κοινωνίας, η οποία ήδη τους προσπερνάει. Από εκλογική σε εκλογική αναμέτρηση καταγράφονται ιστορικά υψηλά αποχής.

Τα παλαιού τύπου κόμματα ανήκουν στο παρελθόν καθώς οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας μεταβάλλονται ραγδαία. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να διατυπωθεί ένα σύγχρονο πολιτικό αφήγημα απαλλαγμένο από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις των προηγούμενων δεκαετιών.

Το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες. Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες πρέπει να επιλέγονται με βάση την αξιοσύνη και όχι την κομματική τους ταμπέλα. Μοναδικά κριτήρια επιλογής συμβούλων και συνεργατών πρέπει να είναι η αγάπη για τον τόπο, η διάθεση για προσφορά και η γνώση για την επίλυση των προβλημάτων. Κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο να κατέχει  αυτός και μόνο τα άξια και ικανά στελέχη, αυτοί υπάρχουν σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη και αυτούς πρέπει να αναζητήσουμε.

Η κοινωνία αναζητά φρέσκα πρόσωπα με νέες ιδέες. Χρειαζόμαστε μία διαφορετικού τύπου εκπροσώπηση. Δεν μπορεί στην εποχή της τεχνολογίας να μην αξιοποιούνται τα εργαλεία που μπορούν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή των πολιτών. Απαιτείται απόλυτη διαφάνεια χωρίς ίχνος σκιάς. Επιβάλλεται οι έχοντες θώκο να έχουν ανοιχτές πόρτες και κυρίως συναίσθηση ότι αποκλειστικό τους καθήκον είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έχουμε μείνει πολύ πίσω και σίγουρα σε αυτό έχει τον ρόλο του και η οικονομική κρίση. Ήρθε η ώρα όμως, η γενιά της κρίσης να βγει μπροστά.

 

 

περισσότερα
Back to top button