ΕλλάδαΚαστοριά

Η βιβλιοπρόταση της εβδομάδας: Ο Αλεξανδρινός ποιητής ξαναζωντανεύει…

cavafysΗ Έλλη Παπαστεργίου προτείνει: ‘Καβάφης’ του Robert Liddell, Εκδόσεις Γκοβόστη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης, η βιβλιοπρόταση αυτής της εβδομάδας είναι λίγο διαφορετική: προτείνουμε ‘Καβάφης’, μια βιογραφία από τον Robert Liddell και τις Εκδόσεις Γκοβόστη.

Ο Κ.Π. Καβάφης (1863 -1933) αποτελεί έναν από τους κυριότερους – αν όχι τον κυριότερο – Έλληνες ποιητές της σύγχρονης εποχής. Το μέγεθος της διεθνούς απήχησης του Καβάφη είναι συγκλονιστικό, καθώς, πέρα από το έργο του, το οποίο έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες, βιβλία για την ποίηση του εκδίδονται σε διάφορες γλώσσες ενώ δεν είναι λίγα τα διεθνή συνέδρια τα οποία διοργανώνονται σε διάφορες χώρες αλλά και οι μελέτες οι οποίες δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά γύρω από το έργο του. Επιπλέον, τα ποιήματα του έχουν αποτελέσει έμπνευση για μείζονος σημασίας ζωγράφους και μουσουργούς, ενώ διδάσκονται σε τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών αλλά και Συγκριτικής Φιλολογίας ξένων πανεπιστημίων.

Η βιογραφία του Κ.Π. Καβάφη από τον Robert Liddell έτυχε ευρείας αποδοχής. Το βιβλίο γράφτηκε αφού εξασφαλίστηκε στο συγγραφέα η ακώλυτη πρόσβαση στα αρχεία του ποιητή και δίνει ένα λεπτομερή απολογισμό της δύσκολης ζωής του. Ο Liddell είναι ο πρώτος που έγραψε για τις τρικυμιώδεις σχέσεις του ποιητή με τους αδελφούς του και την αυταρχική μητέρα του, αλλά και για θέματα όπως η καθημερινή ρουτίνα της δουλειάς του και η προσωπική ζωή. Πραγματεύεται κάθε πτυχή της ζωής του ποιητή με μεγάλη κατανόηση και λεπτότητα και τη συσχετίζει με την ποίηση του, ρίχνοντας πολύτιμο φως στο έργο του.

Πρόκειται για “ένα ευαίσθητο και ενημερωμένο χρονικό”, όπως έχει χαρακτηριστεί και από το περιοδικό The New York Review of Books, το οποίο είναι πολύτιμο τόσο για αυτούς που γνωρίζουν το έργο του Καβάφη όσο και για αυτούς που δεν το γνωρίζουν.

Το βιβλίο ‘Καβάφης’ του Robert Liddell διατίθεται στο βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ Books με 30% έκπτωση.

Για περισσότερες προτάσεις, επισκεφθείτε την Έλλη Παπαστεργίου καθημερινά στο βιβλιοπωλείο ΑΛ-ΠΑ Books (11ης Νοεμβρίου 49) στην Καστοριά.

thewholecow.net

περισσότερα
Back to top button