ΑγροτικάΚαστοριά

Καστοριά: Ξεκινά το πρόγραμμα νέων αγροτών 2016 (του Δημήτρη Νάτου)

398a8bc2e3f7f879ff0986359513be80_LΜε βάση τις καλλιέργειες που ξεκινούν στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (δήλωση ΟΣΔΕ 2016) το νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών για το 2016.

Σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 22/3 στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) παρόντος του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Χαράλαμπου Κασίμη, παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το Μέτρο της Εγκατάστασης Νέων Γεωργών για την προγραμματική περίοδο του νέου ΠΑΑ (2014-2020).

Σχετικά με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών του 2016, την παρουσίαση του Μέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών ΠΑΑ 2014 – 2020» έκανε η κ. Κλεοπάτρα Πανοπούλου, Υπάλληλος Μονάδας Β1 Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ. Όπως ανέφερε, πλέον εκτός από φυσικά πρόσωπα θα υπάρχει δυνατότητα και σε νομικά πρόσωπα (τον έλεγχο ασκούν νέοι γεωργοί με ανάλογες προϋποθέσεις με τα φυσικά πρόσωπα) να επιλεγούν για χρηματοδότηση. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, καθώς πέρα από τις απαραίτητες γνωστές προϋποθέσεις κάθε πρόταση υποψήφιου Νέου Αγρότη θα βαθμολογείται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε να επιτευχθεί το ελάχιστο όριο βαθμολόγησης που θα επιτρέπει την έγκριση μιας πρότασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Νέο ΠΑΑ η χρηματοδότηση για τους Νέους Αγρότες θα κυμαίνεται έως τις 22.000 Ευρώ.

Η κ. Πανοπούλου ανέφερε ότι οι Περιφέρειες προέβησαν σε εξειδικευμένες μελέτες ώστε να κρίνουν τους τομείς εκείνους που θα καλύψουν τις τοπικές ανάγκες και εν συνεχεία θα προβούν στις προκηρύξεις, ενώ επίσης θα έχουν σημαντικό μερίδιο βαθμολόγησης και αξιολόγησης της εκάστοτε αίτησης για ένταξη στο Πρόγραμμα. Περιοχές εφαρμογής του Μέτρου θα είναι το σύνολο των Νομών της χώρας με σημαντική αγροτική δραστηριότητα πλην των Νομών Θεσσαλονίκης και Αττικής με τις γνωστές εξαιρέσεις.

Δικαιούχοι θα είναι τα φυσικά πρόσωπα εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους πληρούνται μια σειρά προϋποθέσεων (να είναι έως και 40 ετών κτλ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προκηρύξεις για τους Νέους Αγρότες θα προηγηθούν των υπόλοιπων προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το επιχειρηματικό Σχέδιο που υποβάλλεται θα πρέπει να έχει μέγιστη διάρκεια τέσσερα χρόνια με δεσμευτικούς στόχους. Με στοιχεία από agrotypos.gr

Με πληροφορίες από το agrotypos.gr

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Μέτρο των Νέων Αγροτών εδώ.

Δημήτρης Νάτος, Γεωπόνος – Μελετητής

 | Πτολεμαίων 3 (πεζόδρομος) , Καστοριά | 2467025043 , 6972705625

περισσότερα
Back to top button