Ελλάδα

Αυξήσεις στις αντικειμενικές σε «φτωχές» περιοχές και χιλιάδες οικισμούς

akinita

Νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως το τέλος του 2016, ώστε από την 1η-1-2017 οι αξίες αυτές να εναρμονιστούν πλήρως με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

 

Η νέα αυτή αναπροσαρμογή θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά, κατά ποσοστά της τάξεως του 25% – 50% οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλούς Δήμους της χώρας με χαμηλής αξίας ακίνητα, δηλαδή σε υποβαθμισμένες «λαϊκές» συνοικίες μεγάλων αστικών κέντρων, στις οποίες κατοικούν πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς.Στις περιοχές αυτές σήμερα οι αντικειμενικές τιμές ανέρχονται στα επίπεδα των 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα των αγοραίων τιμών, με δεδομένο ότι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η μέση τιμή κατασκευής κατοικιών σε περιοχές χαμηλού κόστους ανέρχεται στο επίπεδο των 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή στις περιοχές αυτές η εναρμόνιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες θα έχει ως συνέπεια οι αντικειμενικές αξίες να αυξηθούν από τα επίπεδα των 500-600 ευρώ ανά τ.μ.στο επίπεδο των 750 ευρώ ανά τ.μ.

Στον αντίποδα, η πλήρης εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων θα σημάνει την πτώση των αντικειμενικών τιμών κατά ποσοστά έως και 50% στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές της χώρας, όπου σήμερα οι αντικειμενικές υπερβαίνουν τις 3.000-4.000 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται σε Δήμους όπως η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία, η Φιλοθέη, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, στην κοινότητα της Εκάλης κ.λπ..

Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Δένδιας ο κ. Αλεξιάδης αποκάλυψε ότι το υπουργείο Οικονομικών «μελετά ήδη την διαδικασία με βάση την οποία θα γίνει η νέα αναμόρφωση των τιμών ζωνών, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που τίθεται σύμφωνα με τον ν.4336/2015 (σ.σ. τον νόμο επικύρωσης του Μνημονίου ΙΙΙ), για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς μέχρι το τέλος του 2016.». Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του 2016 θα γίνει μια πιο μεγάλη και ευρύτερη αναπροσαρμογή η οποία θα συμπεριλάβει και τις περιοχές με τις πολύ χαμηλές και τις πολύ υψηλές αντικειμενικές τιμές, οι οποίες εξαιρέθηκαν από την αναπροσαρμογή της 19ης-1-2016. Και στις μεν περιοχές με τις πολύ χαμηλές αντικειμενικές τιμές των 500-600 ευρώ ανά τ.μ. το υπουργείο θα αναγκαστεί να επιβάλει αυξήσεις στα επίπεδα των 750 ευρώ ανά τ.μ. στις δε περιοχές με τις πολύ υψηλές τιμές το υπουργείο θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις προκειμένου να προσγειώσει τις αντικειμενικές στα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των αγοραίων τιμών.

Το αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών θα είναι να αυξηθούν σημαντικά από το 2017 οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, τις αγορές και τη χρήση ακινήτων στις περιοχές όπου σήμερα οι αντικειμενικές αξίες είναι πάρα πολύ χαμηλές και αντιστοίχως να μειωθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις αυτές στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.

 

dikaiologitika.gr

 

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button