ΕλλάδαΚαστοριά

Ο Σεβασμιώτατος στη Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Αθήνα (φωτογραφίες)

2889112b7ee1be3fece0f2b74fb9a783_XL

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, εορτάστηκε χθες η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Στην Συνοδική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Επίσης συλλείτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Σάμου κ. Ευσέβιος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Νικαίας κ. Αλέξιος, Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Σερρών κ. Θεολόγος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφ. Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Όσοι καταδικάστηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους, δηλαδή οι Αρειανοί , οι Νεστοριανοί, οι Μονοφυσίτες και οι Μονοθελήτες από τους οποίους οι Ισλαμιστές προσέλαβαν διάφορα χριστιανικά στοιχεία. Ο αναπτυσσόμενος τότε Ισλαμισμός επιρρεασμένος στο θέμα αυτό απο τους αιρετικούς χριστιανούς απέβαλλε την κατασκευή των εικόνων. Έτσι στο κοράνιο γίνεται αναφορά στο Χριστό ως Λόγο Του Θεού, όχι όμως ως Υιό Του Θεού και θεσπίζεται το ανεικόνιστο”.

“Το κοράνιο απαρτίστηκε από στοιχεία προ ισλαμικά, ιουδαϊκά αλλά και τον αιρετικό χριστιανισμό μαζί και με άλλα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι ο ισλαμισμός στην αρχή δεν παρουσιάστηκε ως μια ιδιαίτερη θρησκεία, αλλά ως αίρεση του Χριστιανισμού. Οι αιρετικές χριστιανικές απόψεις εναντίον των ιερών εικόνων πέρασαν και στην ισλαμική θρησκεία, γι’ αυτό και απαγορεύεται η κατασκευή εικόνων του Θεού και τιμωρούνται οι ποιηταί εικόνων” συμπλήρωσε κ. Ιερόθεος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: ”Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας συνδέει την θεολογία με την ιστορία, και δείχνει την διαφοροποίησή της από τον δυτικό ορθολογισμό και τον ανατολικό μυστικισμό. Η Ορθόδοξη Θεολογία είναι μια σταθερή δύναμη στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο και ανισόρροπο κόσμο με τις σκληρές ιδεολογίες και με τους μισαλλόδοξους φανατισμούς”.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου υπογράμμισε: ”Η Κυριακή της Ορθοδοξίας απόρριψη μισαλλοδοξίας, αποβολή της υποκρισίας, έκφραση της Ουράνιας Βασιλείας, βίωση της δοξαστικής παρουσίας, μεταμόρφωση της ιστορίας, εικόνα της ουράνιας Θείας Λειτουργίας, αγιογράφιση της φωτεινής και ανεκφράστου κοινωνίας, της ένδοξης συνοδικής ευχαριστίας, της ουράνιας εκκλησιαστικής Ιεραρχίας.

Τέλος να αναφερθεί ότι στην συνοδική Θεία Λειτουργία παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και πλήθος πιστών.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η οξύτατη προσφυγική κρίση αποδεικνύει ότι κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι το νόμισμα αλλά ο άνθρωπος.

«Πάνω σ΄ αυτήν την βάση θα κριθεί τελικώς αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρξει και θα οδηγηθεί στην ολοκλήρωσή της ή θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι εκείνη η οποία, με βάση την ιστορία της και τις θυσίες της, μπορεί να διδάξει καλύτερα και την Ευρώπη ως προς το χρέος της απέναντι στον Άνθρωπο, υπογράμμισε κατά την προσφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

001.JPG002.JPG003.JPG004.JPG005.JPG006.JPG007.JPG008.JPG009.JPG010.JPG011.JPG012.JPG013.JPG014.JPG015.JPG016.JPG017.jpg018.JPG019.JPG020.JPG021.JPG022.JPG023.JPG024.JPG025.JPG026.JPG027.JPG028.JPG029.JPG030.JPG031.JPG032.JPG033.JPG 

imkastorias.gr

 

 

 

περισσότερα
Back to top button