ΓούναΚαστοριά

Αίτημα για τον χαρακτηρισμό της τέχνης της γούνας ως Παγκόσμιο Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό κατέθεσε στην UNESCO η Ομοσπονδία Γούνας

60e896d578c7ce36ac7df1e03f8b4ddc_XL

Ενδεικτικό ένα από τα επιχειρήματα των μελών της Ομοσπονδίας ότι δύο από τα τρία μέλη της Φιλικής Εταιρίας, οι Τσακάλωφ και Σκουφάς ήταν γουνοποιοί

Ένα …βήμα πιο κοντά στον χαρακτηρισμό της τέχνης της γούνας ως Παγκόσμιο Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό έγινε με την επίσκεψη μελών της διοίκησης της Ελληνικής Γούνας στα γραφεία της UNESCO στην Αθήνα, όπου υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα μαζί με τον συνοδευτικό φάκελο. Οι πιθανότητες για την έγκριση του αιτήματος είναι αρκετές, μιας και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας προσκομίζοντας τα απαιτούμενα στοιχεία, φαίνεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της γούνας ως Παγκόσμιο Αγαθό, λόγω ιστορικότητας και γεωγραφίας.

Σε ό,τι αφορά την ιστορικότητα, μάλιστα, όπως τόνισαν τα μέλη της Ομοσπονδίας, ενδεικτικό είναι το επιχείρημα ότι τα δύο από τα τρία μέλη της Φιλικής Εταιρίας, ο Τσακάλωφ και ο Σκουφάς, ήταν γουναράδες.

Η Ομοσπονδία, αφού κατέθεσε την πρόταση μαζί με τη μελέτη που αποδεικνύει ότι η γούνα είναι παραδοσιακή τέχνη της περιοχής μας, εφόσον εγκριθεί, θα πρέπει να προχωρήσει σε μία σειρά δράσεων που προβλέπονται, όπως η διοργάνωση ενός συνεδρίου, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα συσταθεί μία κοινή Επιτροπή,  η οποία θα αναλάβει να καταρτίσει τον φάκελο που, στη συνέχεια, θα κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στην κεντρική παγκόσμια διοίκηση της UNESCO για να λάβει την τελική έγκριση.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη που θα αποκομίσει ο κλάδος από αυτή την ενέργεια, εφόσον ευοδωθεί, μεταξύ άλλων, είναι η ανάδειξη της τέχνης της γουνοποιίας παγκοσμίως, η εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων που προβλέπονται μέσω προγραμμάτων και η στήριξη επιχειρηματικότητας μέσω χαμηλότοκων χρηματοδοτήσεων. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης δράσεων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιάννα Λούσιου

 

sentra.com.gr

 

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button