Ελλάδαευρωπη

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν οι 28 – Το μπαλάκι στην Τουρκία

tsipras-tousk-7890-708Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (με δεσμευτικότητα χαμηλής αξίας καθώς δεν επιτυγχάνεται ισότιμη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών κρατών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού), ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.Το πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί σήμερα στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί με την τριμερή μεταξύ  του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αγκυρας, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις τουρκικές απαιτήσεις για ανταλλάγματα, όπως αύξηση της οικονομικής βοήθειας,  ξεπάγωμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασία και  κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θα ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκη Ένωση.

Από την πλευρά τους οι 28 προέβαλλαν επιφυλάξεις για την ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων ενώ η Κύπρος, όπως είπε και ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης κρατά ακόμη στο τραπέζι το χαρτί του βέτο σε περίπτωση που ο Τούρκος πρωθυπουργός προβάλει υπερβολικές απαιτήσεις και οι Ευρωπαίοι συζητήσουν καίριες υποχωρήσεις. Αξιωματούχοι ανέφεραν ακόμη ότι αν  δεν υπάρξει συμφωνία από την αρχή, τότε μας περιμένουν μακριές διαπραγματεύσεις.

Δεν αποκλείεται, πάντως η όλη διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία να γίνει τμηματικά: Καθώς οι Τούρκοι θα ανταποκρίνονται στις  ευρωπαϊκές προσδοκίες για μείωση των ροών, τόσο θα τους παραχωρούνται ανταλλάγματα.

Ωστόσο η στάση της Αγκυρας θα δείξει το τι τελικά θα γίνει.

Σημειώνεται πως το το δείπνο εργασίας, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, ολοκληρώθηκε χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Χθες βράδυ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με τη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» . Ο Αυστριακός καγκελάριος ΒέρνερΦάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες σήμερα, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Η καγκελάριος δήλωσε επίσης πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της ΕΕ θέλουν συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Την συμφωνία των χωρών της ΕΕ για την κοινή στάση που θα κρατήσουν στις συνομιλίες με την Τουρκία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter.

iefimerida.gr

περισσότερα
Back to top button