ΑθλητικάΚαστοριά

Μαρία Αντωνίου: “Είστε μάλλον τεμπέληδες, είστε μάλλον ανίκανοι”  (βίντεο)

876543

Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ

 

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε η Μαρία Αντωνίου, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το νέο Κώδικα αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, (WADA).

Η Μαρία Αντωνίου καυτηρίασε το γεγονός ότι “ακόμη ένα νομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή, πώς αλλιώς, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος”, ενώ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το ότι “χρειάστηκε 14 ολόκληρους για να ενσωματώσει το νέο Κώδικα, ο οποίος σημειωτέον ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015, το κάνει μία μόλις ημέρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία που σας έδωσε η WADA.” Όπως ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι “για όλα αυτά αλλά και τα δεινά που περνάει η χώρα μας σήμερα με το τρίτο μνημόνιο, με την φτωχοποίηση των νοικοκυριών, με το προσφυγικό και την Ειδομένη, οφείλεται σε δύο δεδομένα. Στο ότι είστε μάλλον ανίκανοι. Στο ότι είστε μάλλον τεμπέληδες”.

Αναλύοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, η Μαρία Αντωνίου, υπογράμμισε ότι “η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δε διακρίνεται και για τον κοινοβουλευτικό της οίστρο, φέρνει μαζί, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, 52 άρθρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συρραφή διαφόρων ρυθμίσεων, άσχετων με το αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου”.

Τέλος, με αφορμή την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια δημόσια δήλωση του κ. Γ. Μουζάλα, ο οποίος στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» η Μαρία Αντωνίου ήταν στην ομιλία της αφοπλιστική: “επιτρέψτε μου να ξανασυστηθώ. Είμαι η Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς, που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα της μίας και μοναδικής Μακεδονίας, της ελληνικής. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι περήφανη που ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που αντιστέκονται στον ενδοτισμό, αγωνίζονται για την ιστορική αλήθεια και δεν είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα, απλά για να γαντζωθούν στην καρέκλα”.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  ΔΙΑΤΑΞΗ  ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

 

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

 

Ομιλία στην συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής,

των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου:

 

«Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας

με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ

και άλλες διατάξεις»

 

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

 

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ‘Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ και άλλες διατάξεις, εδώ είναι το σημαντικό’.

 

Ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται στη Βουλή, πώς αλλιώς, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Τί να πω?

 

Πρέπει να συνιστά κοινοβουλευτικό ρεκόρ, αρνητικό φυσικά, κύριοι Συνάδελφοι, το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ένα στα τέσσερα νομοσχέδια που έχει φέρει έως τώρα προς συζήτηση είναι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

 

Προφασιζόμενος ο Υπουργός για το κατεπείγον, την ανάγκη εναρμόνισης με τον αναθεωρημένο Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπιγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπιγκ (WADA), ο οποίος σημειωτέον ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015.

 

Είχατε στη διάθεση σας δηλαδή, κύριε Υπουργέ, 14 ολόκληρους μήνες για να ενσωματώσετε το νέο Κώδικα και το κάνετε μία μόλις ημέρα προτού εκπνεύσει η προθεσμία που σας έδωσε η WADA. Χρειάστηκε 1,5 χρόνος να μεταφράσουμε ένα κώδικα;

 

Έλεος, Κύριοι της Κυβέρνησης. ‘Η αργία μήτηρ πάσης κακίας’ όπως λέει το γνωμικό.

 

Και τα δεινά που περνά η χώρα μας σήμερα

  • με την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο προσφυγικό (βλέπε Ειδομένη),
  • με τα οικονομικά (βλέπε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες κατά 1,7 δις.),
  • με την ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση των νοικοκυριών (το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,3% το 2015, έναντι αύξησης 1,2% το 2014),
  • με το 3ο μνημόνιο που φέρατε,
  • με την αύξηση της φορολογίας (ΦΠΑ 23%),

 

και ο κατάλογος δεν έχει τέλος, οφείλεται σε δύο δεδομένα:

  1. Στο ότι είστε ανίκανοι
  2. Στο ότι είστε τεμπέληδες

 

Παρ’ όλα αυτά, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και σύσσωμη η Αντιπολίτευση αποδεχτήκαμε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, καθώς το διακύβευμα ήταν τεράστιο.

 

Δε θα μπορούσαμε ποτέ να επιτρέψουμε η χώρα μας να στερηθεί το δικαίωμα εκπροσώπησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εξαιτίας της δικής σας αμέλειας- τεμπελιάς.

 

Ωστόσο, όπως επισήμανα και στην τοποθέτηση μου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, σε καμία περίπτωση το κατεπείγον δε δικαιολογείται για το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

 

Ένα μέρος, αποτελούμενο από 52 άρθρα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια συρραφή διαφόρων ρυθμίσεων, άσχετων με το αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου.

 

Οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν ένα χωριστό νομοσχέδιο, το οποίο θα ερχόταν προς ψήφιση με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

 

Άλλωστε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δε διακρίνεται και για τον κοινοβουλευτικό της οίστρο. Όπως όλοι γνωρίζετε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει έρθει ούτε ένα νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, η οποία περιορίζεται στο έργο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

 

Κατά τα άλλα συνεχίζετε τα ψέματα και μετεκλογικά, ότι θα έρθει το 2016 η ανάπτυξη. Ψηφίσατε κανένα αναπτυξιακό Νόμο και δεν το θυμάμαι?

 

Ας πάμε λίγο στα άρθρα του νομοσχεδίου.

 

Στο Άρθρο 9 παρ. 1, το οποίο καθιερώνει ως πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο μια εννεαμελή πειθαρχική επιτροπή, η οποία θα συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ.

 

Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση κύριε Υπουργέ ότι πριν από ένα χρόνο στο νομοσχέδιο σας με τίτλο ‘επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον ελληνικό αθλητισμό’ τονίζατε την ανάγκη τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου να στελεχώνονται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές-πρωτοδίκες.

 

Τώρα ένα χρόνο μετά, έρχεστε και νομοθετείτε προς την αντίθετη κατεύθυνση; Τί έγινε ξύπνησε ο Μανωλιός και έβαλε την μπλούζα του αλλιώς;

Αφαιρείτε δηλαδή την πειθαρχική αρμοδιότητα ελέγχου αντιντόπιγκ από τους τακτικούς δικαστές και τον αναθέτετε σε μια επιτροπή που θα διορίζεται από το ΕΣΚΑΝ, δηλαδή από εσάς. Ε όχι Υπουργέ, δε δεχόμαστε την κωλοτούμπα σας.

 

Επίσης, στο Άρθρο 24, όπως ειπώθηκε και από όλους σχεδόν τους φορείς, ποια είναι η σκοπιμότητα να ζητούνται ο ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ αθλητών και μάλιστα ανηλίκων, καθώς και στοιχεία των εθελοντών;

 

Βεβαίως να ζητούνται των Ομοσπονδιών και των παικτών των αθλητικών σωματείων αλλά και του παίκτη του ποδοσφαιρικού σωματείου της Κάτω Πετρομαγούλας;

 

Γενικά το νομοσχέδιο ή μάλλον το 2ο μέρος του νομοσχεδίου αποτελεί μια προσπάθεια ελέγχου από εσάς όλων των διαδικασιών και των παραγόντων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όπως αναδεικνύεται και από το άρθρο 46, το οποίο, όπως ειπώθηκε στην επιτροπή κατά την ακρόαση των φορέων, αποσκοπεί στο να ελέγχετε ακόμα και τους ίδιους πόρους της ΕΠΟ.

 

Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει  πουθενά στο 2ο μέρος του νομοσχεδίου που συζητάμε η λογική της ενθάρρυνσης και της ανάπτυξης του Αθλητικού Ιδεώδους.

 

Ούτε το πώς μπορεί να προαχθεί αυτό μέσα από τα σχολεία, την κοινωνία και να παροτρυνθούν τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό για να μας κάνουν πάλι υπερήφανους.

 

Και τελειώνοντας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, επιτρέψτε μου ξανασυστηθώ. Είμαι η Μαρία Αντωνίου, Βουλευτής Καστοριάς, που ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα της μίας και μοναδικής Μακεδονίας, της ελληνικής. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι περήφανη που ζω ανάμεσα σε ανθρώπους που αντιστέκονται στον ενδοτισμό, αγωνίζονται για την ιστορική αλήθεια και δεν είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τα πάντα , απλά για να γαντζωθούν στην καρέκλα.

 

περισσότερα
Back to top button