ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Συνέντευξη του τραγουδιστή των Rainbow – Deep Purple πριν το Live στη Καστοριά!

12573833_10153504506058737_2654161323659930051_nΟ θρυλικός τραγουδιστής JOE LYNN TURNER (Rainbow/Deep Purple/Malmsteen) μίλησε στο Rock Overdose, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη συναυλία που θα δώσει αυτή τη Κυριακή 20/03 στο Prague Live Stage στη ΚΑΣΤΟΡΙΑ. Να υπενθυμίσουμε πως η προπώληση συνεχίζεται στα παρακάτω σημεία: Στη Καστοριά: – στο δισκάδικο ΜΕΛΩΔΙΑ στη ΣΤΟΑ (ΤΑΞΙ) Στο Άργος Ορεστικό: NOTES technology (Μ. Αλεξάνδρου 45 – τηλ: 2467042973)

Όταν μιλάμε για τον Joe Lynn Turner, τα λόγια είναι περιττά. Ένας ζωντανός θρύλος της Rock μουσικής, έρχεται αυτόν τον καιρό στη χώρα μας για άλλη μια φορά, για μια σειρά ζωντανών εμφανίσεων. Το Rock Overdose είχε τη χαρά και την τιμή να συνομιλήσει με τον μεγάλο αυτόν χαρισματικό καλλιτέχνη, ο όποιος με τη φωνή του έχει ‘ντύσει’ μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Hard Rock και του Metal. Τα λεγόμενα του στο περιοδικό σίγουρα θα συζητηθούν παγκοσμίως, και εάν νομίζετε ότι γράφουμε υπερβολές, πρέπει να διαβάσετε τη συνέντευξη για να καταλάβετε.

Κυρίες και Κύριοι. ο Joe Lynn Turner!

Rock Overdose: Γεια σου Joe. Καλώς ήρθες στο Overdose για άλλη μια φορά.
JLT:Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που είμαι κοντά σας.

Rock Overdose: Πως είσαι ;
JLT: Όλα καλά. Έχει μια υπέροχη μέρα σήμερα εδώ στη Ν. Υόρκη. Στην Ελλάδα πως είναι ο καιρός;

Rock Overdose: Και εδώ ο καιρός είναι καταπληκτικός.
JLT: Το πιστεύω. Για αυτό αγαπώ την Ελλάδα !!!

Rock Overdose: Ωραία .πάμε σε μερικές ερωτήσεις. Σχετικά με τις επερχόμενες συναυλίες σου στην Ελλάδα, ως ένα μέρος της παγκόσμιας περιοδείας σου, η οποία θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες, υπάρχουν επτά πόλεις στην Ελλάδα όπου θα παίξεις, και μάλιστα ορισμένες από αυτές θα έχουν τη χαρά να σε δουν ζωντανά για πρώτη φορά. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για αυτό ;

JLT: Βεβαίως. Με τον Γιώργο (Γάκη) είχαμε κάνει μια δυο ακουστικές συναυλίες στην Ελλάδα τη προηγούμενη φορά που ήμουν εκεί, και έτσι αποφασίσαμε αυτή τη φορά να κάνουμε επτά ακουστικά σόου. Θα ανακατέψουμε στο set όλα αυτά τα γνωστά τραγούδια από Rainbow και Deep Purple, αλλά αυτή τη φορά θα παίξουμε και κάποια τραγούδια όχι μόνο από αυτές τις δυο μπάντες. Θα διασκευάσουμε και κάποια τραγούδια που πραγματικά τα αγαπώ, τραγούδια που πραγματικά σε εμπνέουν , που δημιουργούν επιρροές , τραγούδια που πραγματικά ο κόσμος τα αγαπά και περνά καλά ακούγοντας τα.

Rock Overdose: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να σε βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από όλες αυτές τις συναυλίες που έχεις δώσει στη χώρα μας;

JLT: Είναι επίσης και δική μου τιμή να έρχομαι και να δίνω συναυλίες στην Ελλάδα. Πραγματικά λατρεύω τη χώρα σας, μου αρέσει ο κόσμος, και θα έλεγα πως είμαστε εσείς και εγώ ‘una faccia una razza’/  ‘ούνα φάτσα ούνα ράτσα’, αφού εγώ στην καταγωγή είμαι Ιταλός, και έτσι έχουμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ μας, αγαπάμε και δυο  πολύ τους φίλους μας, έτσι όλες οι συναυλίες που έχω δώσει στην Ελλάδα είχαν ένα υπέροχο κοινό, ένα κοινό γεμάτο πάθος. Έτσι  το προνόμιο και η τιμή να είμαι κοντά σας είναι δικό μου.

Rock Overdose: Η τελευταία σου εμφάνιση στη χώρα μας ήταν στο σπήλαιο των Ιωαννίνων στη περιοχή Πέραμα. Θέλεις να μας πεις κάποια πράγματα για αυτή σου την εμπειρία;

JLT: Ναι !!! Αποφασίσαμε με τον Γιώργο (Γάκη) να έχουμε μια μοναδική εμπειρία, παίζοντας μέσα στο σπήλαιο των Ιωαννίνων. Περπατώντας μέσα σε αυτό είπα στον Γιώργο ‘αυτό είναι καταπληκτικό μέρος για να δώσει κάποιος μια ακουστική συναυλία’ , και έτσι ένα χρόνο αργότερα πήραμε από τις αρχές την άδεια για κάτι τέτοιο. Μια συναυλία μοναδική αφού ποτέ ξανά κάνεις δεν είχε δώσει συναυλία μέσα σε ένα σπήλαιο ηλικίας πάνω από 1.500.000 χρονών. Κάπως έτσι ξεκίνησε, και όλες οι προσπάθειες του Γιώργου ευοδώθηκαν παίρνοντας την άδεια από τις αρχές για αυτή τη μοναδική συναυλία. Μια συναυλία που βιντεοσκοπήθηκε, και προβάλλοντας κάποια αποσπάσματα από αυτήν πήραμε πολύ καλά σχόλια. Ειλικρινά ευχαριστηθήκαμε αυτό το ακουστικό σόου.

Rock Overdose: Δυστυχώς αυτό το video δεν υπάρχει πια στο internet.
JLT: Νομίζω ότι  το video ανέβηκε αλλά κατέβηκε γρήγορα λογικά για εμπορικούς λόγους, αφού κάποιος μπορεί να έρθει σε συμφωνία μαζί μας για να το κυκλοφορήσει σε dvd. Θα δούμε πως θα πάει όλο αυτό.

Rock Overdose: Οκ. Θα πρέπει να περιμένουμε (γέλια)
JLT: Ναι φυσικά (γέλια)

Rock Overdose: (Σχόλιο του Ζήση Πετκανά) ‘Επειδή ήμουν σε αυτή τη συναυλία στα Ιωάννινα οφείλω να ομολογήσω πως ήταν πραγματικά καταπληκτική!
JLT: Ναι θυμάμαι. Μάλιστα ήσουν ένας από τους εκατό οπαδούς εάν θυμάμαι καλά τον αριθμό, που την παρακολούθησες.

Rock Overdose: Ναι θυμάμαι ότι ήταν αυστηρά ενενήντα- εκατό άτομα μόνο μέσα στο σπηλαίο, για να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατάρρευσης του, που ίσως να συνέβαινε εάν ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος.

JLT: Ναι σωστά ! Ήσουν ένας από τους τυχερούς λοιπόν !

Rock Overdose: Εκείνες τις μέρες, τραγούδησες το τραγούδι ‘Dust In The Wind’ τωνKansas παρέα μα κάποιους λογικά ερασιτέχνες μουσικούς επάνω στο νησάκι στη λίμνη των Ιωαννίνων.

JLT: Ω ήταν καταπληκτικά ! Αυτή ήταν μια υπέροχη στιγμή !!! Πρέπει να σου πω ότι ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ αυτό το φολκλορικό φεστιβάλ, το φαγητό, τους ανθρώπους. Στο τέλος αποφασίσαμε να αυτοσχεδιάσουμε μαζί με τους μουσικούς τραγουδώντας το ‘DustIn The Wind’. Οι μουσικοί ήταν πραγματικά καταπληκτικοί. Αυτό το τραγούδι έχει βιντεοσκοπηθεί και λογικά υπάρχει στο you tube. (σημείωση: Ναι υπάρχει). Υπέροχες στιγμές !

Rock Overdose: Ενδιαφέρθηκες να μάθεις περισσότερα πράγματα για τα Ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα όπως το μπουζούκι παραδείγματος χάριν;

JLT: Ναι! Μάλιστα έπαιξα μπουζούκι εκείνο το βράδυ. Ήταν ένα επάνω στο τραπέζι μας, και μπορώ να πω πως είναι ένα καταπληκτικό όργανο, πολύ ενδιαφέρον, αλλά και δύσκολο στο να το παίξεις . Θα σας πω μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Εκείνο το βράδυ μετά το φεστιβάλ, και αφού ήταν πολύ αργά, κάποιος προσφέρθηκε να μας γυρίσει πίσω στα Ιωάννινα. Έτσι μπήκαμε μέσα σε μια μικρή βάρκα εμείς αλλά και η χορωδία του φεστιβάλ. Έτσι στη μέση της λίμνης, μέσα σε μια μικρή βάρκα, εκείνη τη γλυκιά βράδια με υπέροχα αστέρια από πάνω μας, μέσα στην υπέροχη και ήσυχη λίμνη, αρχίσαμε να παίζουμε και να τραγουδάμε , και Θεέ μου !!! Ήταν πιο πιο απίστευτη εμπειρία που είχα ποτέ μου ! Πολλές πολλές καταπληκτικές αναμνήσεις από την Ελλάδα.

Rock Overdose: Μιλήσαμε και προηγουμένως για τις επερχόμενες συναυλίες σου στην Ελλάδα, αλλά θα θέλαμε να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος στο τι ακριβώς θα ακούσουμε σε αυτές. Θα υπάρχουν τραγούδια από Rainbow και Deep Purple μόνο ή θα ακούσουμε και κάποια άλλα;

JLT: Λοιπόν, θα ακούσετε και κάποια τραγούδια από τον δικό μου ‘κατάλογο’, όπως ΤheBeatles, The Doors,Elvis,θα είναι λίγο ‘τρελό’ το όλο θέμα και σίγουρα λίγο διαφορετικό από ότι έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα στη χώρα σας. Το ρεπερτόριο δεν θα περιέχει αποκλειστικά Rainbow και Deep Purple.Joe Lynn Turner

Rock Overdose: Μια και μιλήσαμε για Rainbow και Deep Purple, ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από αυτές τις δυο τεράστιες μπάντες από την εποχή που ήσουν τραγουδιστής τους;

JLT:  Σε όλες τις αναμνήσεις υπάρχουν πάντα καλές και κακές στιγμές, άλλα εγώ προσωπικά θέλω να κρατώ μόνο τις καλές από αυτές. Η καλύτερη περίοδος της ζωής μου ήταν με αυτές τις μπάντες, και αυτές οι αναμνήσεις θα μου μείνουν για πάντα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαι ευλογημένος και ευγνώμων που μπόρεσα με αυτές τις δυο μεγάλες μπάντες ως τραγουδιστής τους να δημιουργήσω τόσο καλή μουσική μαζί με αυτούς τους υπέροχους μουσικούς, και το να έχω αυτή τη κληρονομία πίσω μου είναι κάτι που με κάνει ευγνώμονα.

Rock Overdose: Μάλιστα είχες την ευκαιρία να είσαι τραγουδιστής ενός ακόμη τεράστιου μουσικού του Yngwie Malmsteen.

JLT: Νομίζω ότι ηχογραφήσαμε τον καλύτερο δίσκο που έχει κάνει, μια από τις καλύτερες δουλειές του Yngwie άλλα και δική μου, με υπέροχα τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα, μια δυνατή και τόσο υπέροχη δουλειά. Αυτή ήταν μια πολύ καλή στιγμή που είχαμε μαζί. Το ότι δεν το συνεχίσαμε όλο αυτό, δεν οφείλεται σε εμένα. Τουλάχιστον είχαμε μια καλή στιγμή μαζί. Εισπρακτικά αυτό ήταν το album της μπάντας με τις μεγαλύτερες πώλησης, και κατά τη γνώμη μου έβαλε τον Yngwie στον μουσικό χάρτη, κάνοντας τον από έναν βιρτουόζο  κιθαρίστα έναν επώνυμο κιθαρίστα συνθέτη εκτοξεύοντας την καριέρα του.

RockOverdose: Ας πάμε πίσω στα χρόνια των Rainbow. Πριν 2 χρόνια είχαμε μιλήσει και μας ενημέρωσες για το reunion των Rainbow και πως ο Ritchie σκεφτόταν μια επιστροφή στις ρόκ ρίζες του. Από την άλλη είδαμε ένα line up με άγνωστους στο κοινό μουσικούς κάτι που μας εξέπληξε καθώς περιμέναμε ένα reunion με τα παλιά μέλη.

JLT: Θυμάμαι την συζήτηση μας και οφείλω να ομολογήσω έμεινα έκπληκτος και εγώ. Θα σου εξηγήσω τι συνέβη, εδώ και ένα χρόνο είχα συζητήσεις με το μάνατζμεντ του και ήθελα να κάνουμε ένα αυθεντικό Rainbow  reunion με όλα τα παλιά μέλη ( Doogie, Graham) να συμμετέχουν. Όλοι θα τραγουδούσαμε, όλοι θα παίζαμε, αυτό είναι που θέλουν να δουν οι οπαδοί και όχι αυτό που συνέβη τώρα. Πιστεύω πως είναι μια μπάντα διασκευών δεν αντιπροσωπεύει τους αυθεντικούς Rainbow. Ηθελα να πάρω μέρος στο εγχείρημα μόνο σε ένα αυθεντικό reunion και μόλις είδα ότι δεν πρόκειται να συμβεί δήλωσα πως δε θα συμμετέχω. Πιστεύω πως δεν αξίζει στους οπαδούς κάτι τέτοιο. Οι δηλώσεις του Ritchieπως εγώ δεν συμπεριλαμβάνομαι στο πλάνο κρίνονται απαράδεκτες καθώς εγώ από πριν είχα ξεκαθαρίσει την θέση μου. Ο τρόπος που το διέρρευσε στη δημοσιότητα δείχνει ασέβεια αλλά είναι δικό του πρόβλημα πια. Εγώ δεν κρατάω κακία σε κανένα, σπατάλησα αρκετό προσωπικό χρόνο να καταφέρω ένα αυθεντικό reunion της μπάντας και προδόθηκα.
Η αλήθεια είναι πως μόνο έτσι θα το έκανα, τώρα είναι απλά μια cover band δεν νομίζω πως προσφέρει κάτι στους οπαδούς. Πιστεύω πως δεν πήρε την σωστή απόφαση για το reunion. Πολλοί με θεώρησαν τρελό μιλώντας για ένα αυθεντικό reunion και για την επιστροφή του Ritchie στις ροκ ρίζες του. Πρέπει να καταλάβουν το εξής, έλεγα την αλήθεια και πάντα λέω την αλήθεια. Ήθελα τους αυθεντικούς Rainbow όχι αυτό. Καλή τύχη Ritchie σου εύχομαι να έχεις επιτυχία.

RockOverdose: Μπορείς να πεις πως είναι ένα solo project τώρα.
JLT: Ακριβώς, απορώ γιατί τους αποκαλεί Rainbow.

RockOverdose: Διατηρείς επαφές με τον Ritchie;

JLT: Κανείς δεν έχει επαφές με τον Ritchie, επικοινωνούμε με τον μάνατζερ του. Δεν επικοινωνείς με τον Ritchie και όπως παρατήρησες στο Rock And Roll Hall Of Fame δεν του επιτρέπουν να παρευρεθεί. Ο λόγος είναι πως αν παρευρεθεί, ο Ian Gillan και η υπόλοιπη μπάντα θα απέχουν. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτές είναι συμπεριφορές παιδιών και είναι άσχημο αυτό να συμβαίνει. Εγώ βλέπω πως αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ωριμάσει και θα συμβούλευα να ωριμάσουν και να αφήσουν τις εχθρότητες πίσω τους.
Επίσης έκανα μια δήλωση σχετικά με το Rock And Roll Hall Of Fame τονίζοντας πως αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα για το ροκ και προφανώς δεν γνωρίζουν τους μουσικούς! Πολλοί συμφωνούν μαζί μου, είναι ένα σόου του Hollywood που δεν έχει καμία σχέση με το τι εστί ροκ. Είναι ένα τσίρκο για celebrities όπως και τα Grammy’s. Οι άνθρωποι κάνουν την μπάντα και εγώ γράφω μουσική για τους οπαδούς, αυτοί είναι οι κριτές και όχι κάποιοι οργανισμοί. Πόσο τους πήρε να εντάξουν τους Deep Purple στο Hall Of Fame 25 χρόνια; Έπρεπε να έχουν τιμηθεί πριν 25 χρόνια …

Rock Overdose: Συμφωνείς με τη φράση ‘To Rock είναι νεκρό’;
JLT: (γέλια). Όχι δεν συμφωνώ. Φυσικά και δεν είναι νεκρό. Δες εμάς. Αυτή τη στιγμή κουβεντιάζουμε. Πως είναι ‘νεκρό’ λοιπόν ;Πες μου σε παρακαλώ τη γνώμη σου. Θα ήθελα να την ακούσω.

Rock Overdose: Νομίζω ότι στις μέρες μας το Rock έχει μείνει πίσω από θέμα προώθησης. Όλοι προτιμούν να προωθούν και να βραβεύουν πιο πολύ Pop και λιγότερο Rockσυγκροτήματα και καλλιτέχνες.

JLT: Ακριβώς. Rap και Pop συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Από την άλλη όμως πολλοί πιστεύουν ότι το κλασικό Rock γύρισε πίσω πιο δυνατό από ποτέ. Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες Rock οπαδοί εκεί έξω, που πιστεύουν ότι η μουσική που παίζουμε εμείς οι Rock καλλιτέχνες είναι η αληθινή μουσική, και είμαι πολύ ευτυχής που είμαι και εγώ μέρος αυτής της Rock κοινότητας, που συνεχίζει να δημιουργεί καλή μουσική. Για παράδειγμα εγώ μόλις τελείωσα τα τραγούδια για έναν καινούργιο δίσκο με τους Sunstormκαι είμαι πολύ υπερήφανος για αυτή τη δουλειά. Αυτός ο δίσκος είναι πιο heavy πιο hard και πιο δυνατός, είναι αυτό που εγώ ονομάζω melodic metal. Ένας δίσκος που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο και θα λέγεται “Edge Of Tomorrow”. Όταν κυκλοφορήσει αναζήτησε τον γιατί είναι ένας πραγματικά καταπληκτικός δίσκος. Ένας μοντέρνος- κλασικόςrock δίσκος. Μοντέρνος στον ήχο του και στην παραγωγή του.

Rock Overdose: Κάποια άλλα σχέδια για το μέλλον;
JLT: Ναι. Θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος με ζωντανή ηχογράφηση από την CleopatraRecords τώρα τον Μάρτιο. Η συγκεκριμένη συναυλία έγινε το 1985 στη Βοστόνη στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του πρώτου solo album μου “Rescue You”. Η εταιρία Cleopatra μου τηλεφώνησε και μου είπε ‘Αυτή η ζωντανή ηχογράφηση υπάρχει σανbootleg εκεί έξω, και επειδή αυτό εξαπάτα το κοινό, καλό θα είναι να τυπώσουμε τον δίσκο επίσημα σε cd, βάζοντας επίσης κάποιες ‘μοναδικές’ φωτογραφίες και συνεντεύξεις, προστατεύοντας έτσι τη μουσική σου’, και για αυτό το λόγο σέβομαι απεριόριστα την εταιρίαCleopatra Records. Ο τίτλος του δίσκου θα είναι “Joe Lynn Turner-Street Of Dreams-Boston 1985”. Η συναυλία είχε μεταδοθεί ζωντανά από το ραδιόφωνο, δεν έχει ‘πειραχθεί’ στο studio, είναι πραγματική ζωντανή ηχογράφηση, και η μπάντα είναι καταπληκτική. Ήταν οChuck Burgi πρώην Rainbow στα τύμπανα, ο Bobby Messano στη κιθάρα και στα δεύτερα φωνητικά, ο Alan Greenwood στα πλήκτρα, και ο Burry Dunaway στο μπάσο. Ένας πραγματικά πολύ καλός δίσκος.

Rock Overdose: Λοιπόν Joe,εάν θέλεις στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σου;

JLT: Έρχομαι !!! Έρχομαι στην Ελλάδα. Αγαπώ τη χώρα σας, αγαπώ το φαγητό σας, αγαπώ τους Έλληνες. Νιώθω τόσο άνετα κοντά σας. Εγώ και η γυναίκα μου σκεφτόμαστε να αγοράσουμε κάποιο σπίτι στην Ελλάδα, και μάλιστα ήδη ψάχνουμε να βρούμε. Νιώθω τους Έλληνες δικούς μου ανθρώπους, και να ξέρετε κάτι. Δεν έρχομαι στη χώρα σας για τα χρήματα. Εκνευρίζομαι πολλές φορές όταν διαβάζω πράγματα άσχημα για τη χώρα σας. Εσείς κρατάτε τον πολιτισμό. Είστε τόσο δυνατός λαός. Σας σέβομαι απεριόριστα. Εκνευρίζομαι όταν βλέπω τις άλλες χώρες της Ευρώπης να φέρονται με άσχημο τρόπο στους Έλληνες. Πρέπει να είσαστε πολύ υπερήφανοι για τη χώρα σας. Από την άλλη μεριά οι metal οπαδοί σας είναι από τους πιο παθιασμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, και κρατούν το Rock ζωντανό. Για να γυρίσω πίσω στην ερώτηση που μου κάνατε προηγουμένως εάν τοRock πέθανε. ‘Το Rock δεν πέθανε ! Είναι ζωντανό και ασφαλές, και ζει στην Ελλάδα ! ‘

Για το Rock Overdose
Συνέντευξη Ζήσης Πετκανάς
Ερωτήσεις Παύλος Γιαννακόπουλος-Ζήσης Πετκανάς
Απομαγνητοφώνηση-μετάφραση Παύλος Γιαννακόπουλος

 

rockoverdose.gr

περισσότερα
Back to top button