Ελλάδα

Καθαρά Δευτέρα 2016: Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα – Τι ισχύει

1625103H Καθαρά Δευτέρα δεν είναι στη λίστα με τις εξαιρέσιμες αργίες και άρα για τους μισθωτούς θεωρείται μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Έτσι λοιπόν τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν κανονικά και φέτος την Κ. Δευτέρα και έγκειται στον κάθε επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν ως μη υποχρεωτική αργία, η Κ. Δευτέρα δεν θα φέρει προσαυξημένο ημερομίσθιο στους εργαζόμενούς παρά μόνο σε περιπτώσεις που έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως μια υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή) κτλ.Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η κλαδική συλλογική σύμβαση του εμπορίου, η Κ. Δευτέρα ήταν υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με εξαίρεση εκείνων που είναι σε δήμους με λιγότερους από 7.000 κατοίκους, όπου η αργία ήταν προαιρετική.

Η συλλογική σύμβαση του εμπορίου έχει λήξει, ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν κοινή συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, πολλοί την ακολουθήσουν, κάτι όμως που έγκειται αποκλειστικά στην διακριτική τους ευχέρεια.

Πάντως, την Κυριακή, παραμονή της Καθαρής Δευτέρας, η Βαρβάκειος Αγορά έχει ολονυχτία, ακολουθώντας το έθιμο που επιβάλλει η ψαραγορά να ανοίγει στις 10 το βράδυ και να μένει ανοιχτή συνεχώς ως το μεσημέρι της Κ. Δευτέρας για να προμηθευτούν οι καταναλωτές φρέσκα ψάρια και θαλασσινά λόγω της ημέρας.

newsit.gr

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button