Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η Αρχαία Ορεστίδα (βίντεο)

876547654

Πριν μερικές ημέρες οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Καστοριάς υπό την δρ. Γ. Στρατούλη παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (ΑΕΜΘ) τις νέες νεκροπόλεις της Κρεπενής.

Η ευρύτερη παραλίμνια περιοχή της Κρεπενής βέβαια είναι γνωστή από πολύ παλιά για τα αρχαιολογικά της ευρήματα. Ο περιηγητής Φρανσουά Πουκεβίλ που επισκέφθηκε την περιοχή την Άνοιξη του 1806 μιλά για τα εμφανή αρχαία ερείπια της Κρεπενής και την παράδοση των κατοίκων της ότι εκεί βρισκόταν το αρχαίο Άργος Ορεστικό.

Οι διάφορες θέσεις και τα ευρήματα που διαχρονικά έχουν έλθει στο φως καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους της Αρχαιότητας (από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως τα Ρωμαϊκά Χρόνια), μαρτυρώντας πως η κατοίκηση στην περιοχή ήταν μακροχρόνια.

Μοναδική είναι επίσης η ασπίδα ελληνιστικών χρόνων με την επιγραφή του Παίονα βασιλιά Αυδολέοντα που εκτίθεται στο Αρχ. Μουσείο του Άργους Ορεστικού. Κάποιο ή κάποια άγνωστα πολίσματα της αρχαίας Ορεστίδας βρισκόταν στην Κρεπενή αλλά κανείς ακόμη δεν είναι σε θέση να μπει σε λεπτομέρειες.

Η αρχαιολογική σκαπάνη ίσως μπορέσει να δώσει κάποιες απαντήσεις στο εγγύς μέλλον.

 

Στο βίντεο μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαίας Ορεστίδας, που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Καστοριάς, από την Εποχή του Σιδήρου έως τη Ρωμαϊκή Εποχή.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα στεγάζονται στο νέο Αρχαιολογικό μουσείο του Άργους Ορεστικού.

Μουσική: Δαιμόνια Νύμφη – Dance of the Satyrs

 

 

 

Istorika Kastorias Blogspot

 

 

περισσότερα
Back to top button