ΕκδηλώσειςΕλλάδαΚαστοριά

Αθήνα – Διάλεξη: “O βυζαντινός πλούτος της Καστοριάς του 12ου – 16ου αιώνα”

964301_9_3Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εικόνες: Διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του Μανώλη Χατζηδάκη

Οι εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου, μαζί με αυτές που παραμένουν στους ναούς της πόλης, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αριθμό και ποιότητα σύνολα φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα του είδους.

Επιστημονική διάλεξη, αφιερωμένη στη μνήμη του ακαδημαϊκού και διαπρεπούς βυζαντινολόγου, Μανώλη Χατζηδάκη, πραγματοποιεί την Τρίτη 15 Μαρτίου, στις 19:00, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28 και Σίνα), το Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης της Ακαδημίας Αθηνών.

Θέμα της διάλεξης οι “Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές της Καστοριάς (12ος – 16ος αιώνας)”,ένα εξέχον κέντρο του μεσαιωνικού ελληνισμού, στο οποίο σώζονται 62 ναοί βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, σε πολλούς από τους οποίους διατηρούνται τοιχογραφίες από το τέλος του 9ου έως τον 19ο αιώνα.

Από αυτούς τους ναούς περισυνελέγη σε δύο περιόδους, το 1965 και το 1972, για λόγους προστασίας από αρχαιοκάπηλους, ένας σημαντικός αριθμός φορητών εικόνων, οι οποίες πρόκειται εντός του έτους να εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, ενώ ένας ικανός αριθμός αναλόγων εικόνων εξακολουθεί να κοσμεί τα τέμπλα των ναών. Οι εικόνες του Βυζαντινού Μουσείου, μαζί με αυτές που παραμένουν στους ναούς της πόλης, συνθέτουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σε αριθμό και ποιότητα σύνολα φορητών εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σημαντικότερα του είδους.

Το Κέντρο, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας τον ιδρυτή του και γενικό έφορο Αρχαιοτήτων, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνει την ετήσια επιστημονική διάλεξη αφιερωμένη στη μνήμη του.

Θα μιλήσει ο ομότιμος καθηγητής της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ευθύμιος Ν. Τσιγαρίδας με θέμα τον βυζαντινό πλούτο της Καστοριάς.

Πηγή: www.lifo.gr

περισσότερα
Back to top button