Ελλάδα

Πρόστιμο-μαμούθ 500.000 ευρώ από το ΥΠΟΙΚ στον Μιχάλη Χατζηγιάννη

xatzigiannis-mixalis-8-708Το ποσό των 500.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», για αδήλωτα εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα, αποτυπώνεται η διαφωνία του καλλιτέχνη με το Υπουργείο Οικονομικών για το πώς ερμηνεύεται το γράμμα του νόμου στη δική του περίπτωση και σε άλλες αντίστοιχα.

Όπως σημειώνεται, μετά την κατάθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών της προσφυγής του τραγουδιστή κατά του Υπουργείου, εκδόθηκε απόφαση στην οποία διατυπώνονται προδικαστικά ερωτήματα.

Ένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει το Συμβούλιο Επικρατείας είναι και το αν μπορεί να λογιστεί ως εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα το ποσό εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό. Λόγος γίνεται για δύο εμβάσματα το πρώτο με ημερομηνία 20-4-10 και το δεύτερο λίγες μέρες αργότερα στις 29-4-2010.

Το ερώτημα του τίθεται είναι αν είναι διαδικαστική η διάταξη που μεταφέρει στον φορολογούμενο το βάρος της απόδειξης της πηγής προέλευσης του ποσού εμβάσματος και της φορολόγησης του ή της νόμιμης απαλλαγής από τον φόρο και αν μπορεί να περιλάβει και εμβάσματα προγενέστερα της έναρξης της ισχύος της.

«Εάν αντιθέτως  η ως άνω διάταξη είναι ουσιαστική διάταξη και αν μπορούν να φορολογηθούν αυτοτελώς με βάση τη διάταξη αυτή ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, εμβάσματα που απεστάλησαν στο εξωτερικό, θεωρούμενα ως προσαύξηση της περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη πηγή και στην περίπτωση που τα εμβάσματα φορολογούνται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα ποιος πρέπει να θεωρηθεί ως κρίσιμος χρόνος για τη φορολόγησή τους» διερωτάται το ΣτΕ.

Η πρόεδρος του Β’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, αποφάσισε να εισαγάγει την προσφυγή του τραγουδιστή στην επταμελή σύνθεσή του, ορίζοντας δικάσιμο στις 16 Μαρτίου

iefimerida.gr

περισσότερα
Back to top button