Αγροτικά

Κάρτα του Αγρότη: Οι παροχές της… «agrocarta» στους παραγωγούς

968297Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κεγκέρογλου, σχετικά με την «Κάρτα του Αγρότη», ανέφερε ότι το νέο αυτό «προϊόν» είναι ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των νέων πολιτικών του ΥπΑΑΤ για τον αγροτικό χώρο σύμφνα με τον κ./ Αποστόλου, υλοποιείται η «κάρτα αγρότη», η οποία έχει ως στόχο όχι μόνο να καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα, αλλά και όσο το δυνατόν, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, να βοηθήσει και το αναπτυξιακό κομμάτι της αγροτικής δραστηριότητας.

AdTech AdΠαράλληλα ο κ. Αποστόλου έκανε γνωστό ότι έχει κατατεθεί ένα συγκεκριμένο εθνικό σήμα με το λεκτικό «κάρτα αγρότη» – «Agrocarta». Με τη συγκεκριμένη κάρτα ο αγρότης θα μπορεί να κάνει αναλήψεις για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της εκμετάλλευσής του, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τις ενισχύσεις που προκύπτουν από τα δικαιώματά του και τις χορηγήσεις μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο αγρότης θα καλύπτει κυρίως δαπάνες εφοδίων, λειτουργικές, συντηρήσεις και θα έλεγα – θα το δούμε στη σχετική διαπραγμάτευση – να καλύπτει και ένα μέρος των καταναλωτικών διατροφικών αναγκών.

Βασική στόχευση είναι οι χρηματοδοτήσεις μέσω της «κάρτας αγρότη» να γίνονται με ένα χαμηλό επιτόκιο. «Είναι καιρός η τοκογλυφική λειτουργία που υπήρχε και υπάρχει ακόμη στον αγροτικό χώρο να αντιμετωπιστεί.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Παράλληλα ο κ. Υπουργός κάνει γνωστό ότι απεύθυνε την πρότασή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ενώ έχει γίνει σχετική συζήτηση και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης για να παρουσιαστεί με όλες τις παραμέτρους η «κάρτα αγρότη» ενώ΄θα ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Ήδη οι τράπεζες μπήκαν στη διαδικασία επανεξέτασης των κοστολογίων τους, ιδιαίτερα όσον αφορά το σχετικό προϊόν, και τα επιτόκια που διαμορφώνονται, τουλάχιστον στις συζητήσεις, είναι πολύ πιο χαμηλά από τα σημερινά.

«Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: Το προϊόν που λέγεται κάρτα του αγρότη με βάση την πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, γιατί έχει ως βασικό στόχο να αντιμετωπίσει αυτά τα υψηλά επιτόκια που επιβαρύνουν υπέρμετρα ακόμη και σήμερα τον αγροτικό χώρο, πρώτα μέσα από τη διαδικασία του ανταγωνισμού. Μιλάμε για επιτόκια, τα οποία θα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε σχέση με οποιοδήποτε τραπεζικό προϊόν κυκλοφορεί σήμερα.» ολοκλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

newsbomb.gr

περισσότερα
Back to top button