ΓούναΚαστοριά

Βραβείο ανακύκλωσης και οικολογίας αντί επικρίσεις και κακολογία για την βιοτεχνία της γούνας [Λεωνίδας Πουλιόπουλος]

Πολλές φορές όταν αναδεικνύονται κάποια θέματα, όπως πρόσφατα αυτό με την εγκύκλιο της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, προβληματίζομαι να κατανοήσω τον τρόπο σκέψης κάποιων ανθρώπων, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τον ορθολογισμό και την ολοκληρωμένη, σφαιρική ή ολιστική γνώση. Είναι δυνατόν άνθρωποι του πνεύματος να έχουν τόσο επιπόλαια και ρηχή σκέψη ;

Για όσους δεν διάβασαν την περιβόητη αυτή εγκύκλιο την αναφέρω παρακάτω σε εισαγωγικά.

<< ΘΕΜΑ: «Επισκέψεις μαθητών στα πλαίσια διδακτικών προγραμμάτων»

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

  1. τη με αριθμ. πρωτ. Φ12/56/5440/Δ1/15-01-2016, όπως επίσης και

  2. τη με αριθμ. πρωτ. Φ12/383/29202/Δ1/19-02-2016, σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση,

παρακαλούμε να αποτρέπεται η επίσκεψη μικρών μαθητών σε χώρους, όπου διαβιούν αιχμάλωτα ζώα (π.χ. εκτροφεία γουνοφόρων ζώων), αφού αυτό κρίνεται άκρως αντιεκπαιδευτικό και επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών, σχετικά με  την προστασία του Περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας του τόπου μας και να πραγματοποιούνται επισκέψεις μικρών μαθητών σε χώρους, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης και στην προαγωγή της Εθνικής Ιστορικής, Πολιτιστικής και Πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας.>>

Σημείωση-Προσάρτημα: Το <<τη με αριθμ …κλπ…. >> και όχι <<την με αριθμ…. >> δεν είναι δοτική αλλά αιτιατική και μην πάει κανενός το μυαλό στο ανέκδοτο που κυκλοφορεί <<… όποιος έχασε τη σιάπκα νάρτει να τη πάρει τενκ γιου βερυ ματσς).

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πληροφορήσω όσους δεν γνωρίζουν ότι, οι γουναράδες της Καστοριάς και Σιάτιστας εφαρμόζουν την ανακύκλωση με τους χορδάδες αιώνες τώρα με αποτέλεσμα να διασωθούν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άγριας πανίδας, λόγω της αξιοποίησης των αποκομμάτων – απορριμμάτων, τα οποία ενώ άλλοι τα πετούσαν οι Καστοριανοί και Σιατιστινοί τα αξιοποιούσαν, με αποτέλεσμα να καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης με ανακύκλωση. Διότι αν δεν υπήρχε αυτή η αξιοποίηση η ζήτηση θα καλύπτονταν τότε από την άγρια πανίδα.

Η γούνινη ενδυμασία ως κλιματολογική ανάγκη καλύπτονταν για χιλιάδες χρόνια από την άγρια φύση, αφού η εκτροφή των γουνοφόρων ξεκίνησε πριν περίπου 100 χρόνια. Επομένως η εκτροφή απέτρεψε να εξοντωθούν εκατομμύρια ζώα της άγριας πανίδας.

Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενσυνείδητα ή μη ή λόγω μόδας δήθεν φιλόζωοι ότι, αν πάψει η εκτροφή γουνοφόρων ζώων δεν θα πάψουν να υπάρχουν ασυνείδητοι κερδοσκόποι που θα θανατώνουν άγρια πανίδα προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι παρά τις αυστηρές και με κυρώσεις απαγορεύσεις θανατώνονται ακόμη και σήμερα ελέφαντες τίγρης και άλλα ζώα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε με εκτροφή.

rfqlUe
Εκτρεφόμενα γουνοφόρα μετά την ΄΄ μεγάλη απόδραση ΄΄, τα οποία όμως δεν είχαν και τόσο ευχάριστη κατάληξη τόσο τα ίδια όσο και πολλά από τα οικόσιτα.

Η υποκρισία πρέπει κάποτε να σταματήσει και να μην ομφαλοσκοπούμε. Με την ίδια λογική να μην επισκέπτονται τα παιδιά ένα ορνιθοτροφείο, μια στάνη, ένα ιχθυοτροφείο και πάει λέγοντας.

Μακάρι οι δήθεν φιλόζωοι και υπερασπιστές της οικολογίας να έδειχναν την ίδια ευαισθησία, για τον πολιτισμό, την ιστορία, την καθαριότητα και την τσιγαρο-απαγόρευση και για τόσα άλλα που μας ταλαιπωρούν, κατατάσσοντας μας δυστυχώς ως χώρα σε παράδειγμα προς αποφυγήν και όχι προς μίμηση.

  • Για να μην μακρηγορούμε και κουράζουμε τους αναγνώστες, θεωρούμε ότι:
  • Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων σώζει την άγρια πανίδα για τους λόγους που προαναφέραμε.
  • Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων λειτουργεί σαν πρόληψη, όπως το εμβόλιο ή το Τεστ Παπανικολάου, που προλαμβάνει δηλαδή ως πρόληψη.
  • Εάν η εκτροφή εκλείψει τότε η ζημιά στο οικοσύστημα θα είναι ανεπανόρθωτη.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι άνθρωπος είναι σαν ένας ιός που κατατρώει τον πλανήτη, ας μην το επιβεβαιώνουν αυτό κάποιοι με τέτοιου είδους ιδεοληψίες.

Συμπέρασμα: Αν θα ήθελαν οι δήθεν ευαισθητοποιημένοι φιλόζωοι και λοιποί δήθεν οικολόγοι να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, που κρατάν αιώνες τώρα όρθια μια ακριτική περιοχή με την εξαγωγική τους δραστηριότητα, θα έπρεπε να προτείνουν να πάρουν οι γουναράδες βραβείο ανακύκλωσης – οικολογικής προστασίας και όχι να τους λοιδορούν και να τους βάζουν κι’ άλλα εμπόδια. Έχουμε τόσα προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά. Ας λύσουμε τα ΄΄ επείγοντα περιστατικά ΄΄, όπως η ανεργία, το προσφυγικό, τα της υγείας και τα της παιδείας και ας αφήσουμε του ανθρώπους της παραγωγής να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν συνάλλαγμα για να έχει η πολιτεία να πληρώνει τους δημόσιους λειτουργούς και τις υποχρεώσεις της.

Πολλές φορές τα ζώα συμπεριφέρονται πολύ καλύτερα από το μεγαλύτερο ζώο στον πλανήτη που είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

poul

Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος είναι Οικονομολόγος, Καθηγητής εφ. στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής της ΕΔΗΚΑ α.ε. με πλούσιο  συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο όσο αφορά τον κλάδο της γούνας.   

περισσότερα
Back to top button