Καστοριά

Ο Καστοριανός μαθητής Γιώργος Βασιλειάδης στο 2ο Μαθητικό Συνέδριο (ρεπορτάζ)

IMG_20160227_135419

Ο μαθητής του 1ου ΓΕΛ Καστοριάς Γιώργος Βασιλειάδη, όπως και πέρσι, έτσι και φέτος συμμετείχε στο  2ο Μαθητικό Συνέδριο που οργάνωσε το 1ο ΠΠ ΓΕΛ Θεσσαλονίκης το περασμένο Σαββατοκύριακο 27-28 Φεβρουαρίου, με γενικό τίτλο “Η Θεολογία διαλέγεται με τον σύγχρονο κόσμο”. Θέμα της εισήγησής του ήταν “Η Αρχιτεκτονική και η Αγιογραφία των Βυζαντινών Ναών της Καστοριάς”.

Φιλοδοξία του Συνεδρίου ήταν να ερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές,πτυχές της Χριστιανικής ζωής στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τη σχέση του Χριστιανισμού με την Επιστήμη, την Τέχνη και τη Φιλοσοφία, να αναπτύξουν έναν γόνιμο προβληματισμό πάνω σε ζητήματα ηθικής, καθώς και στη σχέση αυτής με τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και να αποκομίσουν  γνώσεις τις οποίες θα μεταφέρουν στο συνέδριο, με τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιοι.

Ο ίδιος ο μαθητής συμμετείχε και πέρσι στο πρώτο μαθητικό συνέδριο. Μιλώντας στο Φούιτ δήλωσε: «Συμμετείχα σε αυτό το συνέδριο και πέρσι, ως μαθητής του 2ου Γυμνασίου. Η εργασία μου πέρσι είχε ως θέμα την ιστορία των σημαντικότερων ναών της Καστοριάς. Κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο έπεσε στα μάτια μου μία πρόσκληση συμμετοχής για το αντίστοιχο συνέδριο φέτος και είπα “γιατί όχι;”. Έκανα λοιπόν την αίτηση και αποφάσισα να ξανασυμμετάσχω».

Για την επιλογή της εισήγησης που ανέπτυξε στο συνέδριο ανέφερε: «Επέλεξα την Αγιογραφία και την Αρχιτεκτονική των Βυζαντινών Ναών της Καστοριάς, μιας και πρόκειται, όπως όλοι γνωρίζουμε, για μία πόλη-στολίδι σε ό,τι αφορά τη Βυζαντινή Τέχνη. Και η αλήθεια είναι ότι μαγεύτηκα από την ομορφιά των ναών, καθένας από τους οποίους έχει κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό να δείξει.»

Όσο για το συνέδριο, ο Καστοριανός μαθητής μας είπε: «Το συνέδριο ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον και άψογα οργανωμένο. Η θεματική του κάλυπτε πολλούς τομείς – από το πείραμα του CERN μέχρι και το προσφυγικό ζήτημα – και όλες οι εισηγήσεις που παρακολούθησα ήταν πολύ καλά δουλεμένες και προετοιμασμένες.”

Ο μαθητής Γιώργος Βασιλειάδης μέσω του Φούιτ ευχαριστεί τις φιλολόγους κ. Βιβή Δούκη και κ. Ρία Ευαγγέλου, τον π. Στέφανο Σχοινά, τους φύλακες του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, κ. Ρίτα Καλλιά και κ. Θωμά Μωραΐτη, τους αρχαιολόγους της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καστοριάς, κ. Χαρά Σαρηγιαννίδου και κ. Ελένη Μητράκη, την προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Ανδρομάχη Σκρέκα, καθώς και τον καθηγητή που ανέλαβε την επίβλεψη της εργασίας, κ. Ιωάννη Τσακλίδη, που συνέβαλαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο στην εκπόνηση της εργασίας αυτής.

 

Τέλος να αναφέρουμε τη θεματολογία που αναπτύχθηκε στο διήμερο συνέδριο.

  1. Χριστιανισμός και Τέχνη (Αγιογραφία, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Λογοτεχνία, Μουσική, Κινηματογράφος)
  2. Μοναχισμός (π.χ. Ορθόδοξος Μοναχισμός, ο Μοναχισμός σε άλλα χριστιανικά δόγματα, Μυστικισμός και ασκητικά κινήματα άλλων θρησκειών κά)
  3. Σύγχρονες Μορφές Αγίων.
  4. Παναγία, Μητέρα Θεού και ανθρώπων (π.χ. η Παναγία στη Λατρεία και την Τέχνη, τα θαύματα της Παναγίας, η σχέση των πιστών με την Παναγία κά)
  5. Ιερά Προσκυνήματα (π.χ. Άγιοι Τόποι, Μέκκα, Varanasi, Βατικανό, κα.)
  6. Χριστιανισμός και Ελληνισμός (π.χ. αρχαία κείμενα και χριστιανική σκέψη, Χριστιανισμός και Ελληνικός Πολιτισμός κά)
  7. α) Ο Λόγος του Θεού στα πέρατα του κόσμου (π.χ. Ορθόδοξη Ιεραποστολή)

β) Η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό (π.χ. Αρχιεπισκοπή Αγγλίας, Αρχιεπισκοπή Σκανδιναβικών χωρών, Πατριαρχείο Ρωσίας, κά.)

  1. Κοινωνικά προβλήματα υπό το πρίσμα της Χριστιανικής Διδασκαλίας (π.χ. φτώχεια, πόλεμος, ειρήνη, ρατσισμός, ναρκωτικά κά)
  2. Σύγχρονα ηθικά διλήμματα και Χριστιανική Ηθική (ευθανασία, κλωνοποίηση, θανατική ποινή, αυτοκτονία, κά)
  3. Χρισιανισμός και Οικολογία (π.χ. η οικολογική σκέψη στους Πατέρες της Εκκλησίας και την Αγία Γραφή, η συμβολή της Εκκλησίας στην επίλυση των οικολογικών προβλημάτων,  κά)
  4. Φιλοσοφία και θρησκεία
  5. Πίστη και Επιστήμη (π.χ. η δημιουργία του κόσμου, η προέλευση του ανθρώπου,  το πείραμα του CERN, κά)

IMG_20160227_134711

περισσότερα
Back to top button