Ελλάδα

Συνταγή: Αγιορείτικο Μοσχοβολιστό Πρόσφορο

57743Υλικά

Για το πρόσφορο
2 φλ.τσαγ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
5 φλ.τσαγ αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
1 φλ.τσαγ προζύμη
1 φλ.τσαγ χλιαρό νερό (όχι καυτό) για το προζύμη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει για το ζύμωμα
σφραγίδα ξυλόγλυπτη
2 ταψάκια 25 εκ

Διαδικασία

Για να αναπιάσετε το προζύμι: Σε μια μεσαία ξύλινη γαβάθα ρίξτε ½ φλ.τσαγ αλεύρι μαλακό και 1/2 φλ.τσαγ αλεύρι σκληρό . Ανοίξτε με τα χέρια σας μια λακκούβα στο κέντρο ρίξτε το προζύμι και προσθέστε το χλιαρό νερό. Το δουλεύετε με τα χέρια το προζύμη με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να λιώσει τελείως το προζύμι και το μείγμα να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και κουβέρτα, και το αφήστε το σε χώρο ζεστό, για 8 ώρες μέχρι να δείτε να φουσκώνει. Ξεσκεπάστε της κουβέρτες και ρίξτε στη γαβάθα , το αλάτι και λίγο- λίγο όλο το αλεύρι.

Ρίξτε σιγά σιγά το νερό και ζυμώστε για 15΄ λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια μας και στη ξύλινη γαβάθα. Αφαιρέστε ένα κομμάτι όσο το μέγεθος του προζυμιού που χρησιμοποιήσατε, και το τοποθετήστε το σε ένα πήλινο σκεύος με σκέπασμα, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 12 ώρες ώστε να φουσκώσει και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο. Την υπόλοιπη ζύμη χωρίστε την σε δύο μπάλες. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο κουζίνας και πλάστε κάθε πρόσφορο σε σχήμα στρογγυλό. Σε ένα ταψί αλείψτε με λίγο λιωμένο καθαρό κερί τοποθετείστε την κάθε ζύμη στο κέντρο του ταψιού. Απλώστε και στρώστε το πρόσφορο στο ταψί. Με ένα μαχαίρι κάντε στο κέντρο 9 ενωμένες μαχαιριές. Πάρτε την σφραγίδα σταυρώστε το πρόσφορο. Τοποθετείστε προσεχτικά την σφραγίδα στο κέντρο του πρόσφορου, πιέστε με δύναμη και στρίψτε την σφραγίδα ελαφρά. Σηκώστε την σφραγίδα σιγά- σιγά και πλάγια. Με ένα κλαδί από ξύλο τρυπήστε το πρόσφορο στον “αμνό” (στο μεσαίο τετράγωνο της σφραγίδας) στις 4 γωνίες. Έπειτα κάνετε 8 τρύπες (έξω από την περιοχή της σφραγίδας 2 επάνω η μια κάτω από την άλλη και της υπόλοιπες στη αντίστοιχα της άλλες περιοχές (κάτω, δεξιά, αριστερά) σχηματίζοντας το σταυρό.) συνολικά είναι 12 τρύπες (άγιοι απόστολοι).

Σκεπάστε το ταψί με μια φαρδιά λεκάνη και από πάνω με μια κουβέρτα. Αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα (Χρειάζεται προσοχή να μή παραφουσκώσει η ζύμη). Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° (ανάλογα με τον φούρνο), και ψήστε σε αυτή τη θερμοκρασία 15′-20΄ στης αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 180 c και σκεπάστε το πρόσφορο με λαδόκολλα η αλουμινόχαρτο όταν πάρει χρώμα. Αφήστε για 40΄ μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει. Βγάλτε το πρόσφορο από το φούρνο σκεπάστε για λίγα λεπτά με καθαρή πετσέτα να ιδρώσει και με αυτό τον τρόπο αυτό βγει ποιο εύκολα. Τοποθετήστε σε καθαρή πετσέτα το πρόσφορο και σκεπάστε το με 2 καθαρή πετσέτα. Μετά από μισή ώρα αλλάξτε την πετσέτα, πού έχει μουσκευτεί από τους αχνούς του ζεστού πρόσφορου, και αφήστε το σκεπασμένο με στεγνή πετσέτα για να διατηρηθεί μαλακό ή ακουμπήστε τα όρθια στον τοίχο για να στεγνώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς τα πρόσφορα, τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά με μια καθαρή πετσέτα και κλείστε τα σε μια νάιλον σακούλα. Βάλτε τα στο ψυγείο. Εκεί μπορείτε να τα διατηρήσετε ως και μια εβδομάδα.

Αφού πρώτα ανάψετε το καντηλάκι, το κεράκι, το θυμίαμα , διαβάσετε την Προσευχή του προσφορου αρχίζετε το ζύμωμα.

Καλή σας επιτυχία
Μαρία

ΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

ΕΝΏ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο θΕΟΣ ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΆ ΜΑΣ, , ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ.

περισσότερα

5 Comments

  1. Ενδιαφέρουσες οι συνταγές που μας προτείνεις, Μαρία. Αυτή δίνει πράγματι πολλές σημαντικές πληροφορίες σε όποιον ή όποια θελήσει να φτιάξει πρόσφορο.
    Δύο επισημάνσεις μόνο.
    Πρώτον, για να γίνει “μοσχοβολιστό” το πρόσφορο, οι παλιές νοικοκυρές ζέσταιναν με το νερό λίγο βασιλικό (που θυμίζει και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού).
    Δεύτερον το πλάθουν σε δύο στάδια, χωρίζοντας τη ζύμη σε δύο μπάλες, τη μία την απλώνουν ως βάση και τη σφραγίζουν με τη μικρή σφραγίδα και την άλλη την ενώνουν από πάνω και τη σφραγίζουν με τη μεγάλη πλευρά. Αυτό γίνεται για να συμβολίσει τις δύο φύσεις του Θεανθρώπου.

  2. ΘΧΤ
    Εννοείται πως το προζύμι είναι φτιαγμένο απο νερό Βασιλικού.Πάντα.
    Οσο για την δεύτερη επισήμανση του τρόπου , σε δύο μπάλες, δεν νομίζω ότι έχει διαφορά αρκεί να προσευχόμαστε απο την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας ……να έχουμε καθαρότητα ψυχής.Αυτό βλέπει ο Θεός.
    Σ΄ευχαριστώ για τις επισημάνσεις.

  3. Καλή μου, είναι τοις πάσι γνωστό ότι με εκφράσεις του τύπου “εννοείται” και “δε νομίζω”, δεν γράφονται συνταγές, διότι οι προτάσεις για τη διατροφή δεν είναι υποκειμενικές γνώμες, αλλά τεκμηριωμένες και σαφείς οδηγίες, πόσω μάλλον όταν αφορούν στη Λατρεία και μάλιστα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ή ισχύει κάτι ή δεν ισχύει.
    Ένα πρώτο και κύριο παράδειγμα, το οποίο “εννοείται” αλλά επιβάλλεται να γράφεται στην εποχή μας, ώστε να επιστήσει την προσοχή, είναι ότι το αλεύρι δεν πρέπει να προέρχεται από μεταλλαγμένο σιτάρι.
    Όσον αφορά στα δύο μέρη της ζύμης, εξηγούνται και από τη μικρή ανάγλυφη επιφάνεια της σφραγίδας (αλλιώς, γιατί υπάρχει;) και από την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας στις Παραδόσεις, αλλιώς πράττουμε κατά το ίδιον θέλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα έλεγα “αυτό θέλει ο Θεός”, για να μην παραβώ την τρίτη εντολή, θεολογίζοντας εν ου παικτοίς.
    Ένιωσα χρέος να απαντήσω, γιατί τα σχόλια διαβάζονται από τους αναγνώστες, οι οποίοι εύλογα δικαιούνται να μη μένουν στην άγνοια.
    Σήμερα υπογράφω με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό μου και, αν θέλεις, γράψε κι εσύ το δικό σου, μήπως γνωριζόμαστε.

    Θεσσαλία Χ. Τεριακή
    Φιλόλογος

  4. παρακαλω πολύ μηπωσ μπορω να εχω μια διευκρινηση για το πωσ γινονται οι 9 μαχαιριεσ? δοκιμασα στο τελευταιο προσφορο και ισωσ εκτονωθηκαν από εκει αερια της ζυμωσησ,παρ ότι αδιορατεσ μετα το σφραγισμα και δεν εσκασε με το ψήσιμο γυρω γυρω ,αλλα δεν είμαι σιγουρη και δεν θελω να κανω του κεφαλιου μου… ευχαριστω για την σαφηνεια και την πληροτητα στις οδηγιεσ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button