Ελλάδα

Πέντε κέντρα μετεγκατάστασης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο Καμμένος

675432

Τη δημιουργία πέντε κέντρων μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων κοντά στα σύνορα λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη του Κιλκίς ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά της διάρκεια της ενημέρωσης του προς τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Όπως είπε ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, υπεύθυνος του ΓΕΕΘΑ για το θέμα του χειρισμού της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα, οι τέσσερις νέοι χώροι βρίσκονται στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά:

-Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα

-Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο. Οι δύο εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν άμεσα με την παραλαβή και τοποθέτηση σκηνών κλπ και θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις στα άλλα 3 κέντρα.

-Στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.

-Στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό

-Στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο

Όπως επεσήμανε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εργάζονται νυχθημερόν για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους ενώ παράλληλα  τα Γενικά Επιτελεία συνεχίζουν να προμηθεύουν τους πρόσφυγες και μετανάστες με υλικά για τη διαβίωση τους.

Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες έως τις 6 Μαρτίου, παραμονή της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Όσον αφορά στα Διαβατά, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του κέντρου.

Τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής στα νησιά λειτουργούν στο 100%, ενώ στην Κω οι εργασίες που αφορούσαν στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.

Επίσης, ο Πάνος Καμμένος επεσήμανε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Συμμαχίας σε επίπεδο πρέσβεων προβλέπει πλήρη εφαρμογή της απόφασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την “αποστολή” του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο το Αιγαίο, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ο Πάνος Καμμένος τόνισε τα εξής:

-Η “αποστολή”, (δράση) όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας, αρχίζει εντός των επομένων ωρών, με το Διοικητή της Δύναμης να εφαρμόζει τις διαταγές του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων σε επίπεδο πρέσβεων που δόθηκαν μετά από τις σαφείς οδηγίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

-Όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε η FRONTEX να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

-Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποίούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της “δράσης”.

-Η Τουρκία βρίσκεται υπόλογη έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πράξει τα προβλεπόμενα σε βάρος της σε περίπτωση υπαναχώρησης της από τα συμφωνηθέντα.

 

kontranews.gr

 

περισσότερα
Back to top button