Κοζάνη

Λευτέρης Ιωαννίδης –Ο δήμαρχος Κοζάνης που έγινε υπόδειγμα συμπεριφοράς στους πρόσφυγες [εικόνες]

dimarhos

Περήφανος πρέπει να αισθάνεται ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης γιατί το παράδειγμά του κάνει τον γύρο της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος ενημερώθηκε προ τριημέρου ότι σε 3 ώρες θα έφταναν στην πόλη του πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες. Χωρίς κανένα σχέδιο από το κράτος, και χωρίς καμία βοήθεια, ο δήμαρχος της πόλης βρήκε τη λύση.
Μέσα σε τρεις ώρες που είχε στη διάθεσή του βρέθηκε χώρος φιλοξενίας,στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης στην Κοζάνη. Οι δημοσιογράφοι της περιοχής άρχισαν να απλώνουν μοκέτες στο γυμναστήριο, οι φοιτητές βοήθησαν να καθαριστεί ο χώρος υποδοχής, εθελοντικές ομάδες οργάνωναν τις ελλείψεις, βγήκε ανακοίνωση, έκανε τον γύρο των social media και κάτοικοι κάλυψαν όλες τις πρώτες ανάγκες ως το βράδυ.


Ταυτόχρονα γιατροί έκαναν δωρεάν ελέγχους, οδοντίατροι έπαιρναν ολόκληρες οικογένειες και έκαναν σφραγίσματα και περιποίηση ανακουφίζοντας πόνους.


Ο πατέρας Νικόλαος, σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη που αρνήθηκε να βοηθήσει και δεν παραχώρησε χώρο για τους πρόσφυγες, αποφάσισε μόνος να οργανώσει ομάδα ανθρώπων από το κοινωνικό παντοπωλείο που διευθύνει για να μη λείψει τίποτα.
Ο δήμαρχος, επικεφαλής της προσπάθειας, κάλεσε τους φορείς αλλά κυρίως τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με σεβασμό και ευαισθησία τους Σύριους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης.
Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος βρέθηκε στο χώρο του σταδίου και παρέμεινε καθ’ όλη την διάρκεια της άφιξης των προσφύγων συντονίζοντας τις πρώτες ενέργειες για την φιλοξενία τους. Στήθηκε το Ιατρείο με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, ενώ εθελοντές όπως η Αρσις, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η λέσχη καταδρομέων έφτασαν στο χώρο μεταφέροντας τα πρώτα προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, νοσηλευτές αλλά και αρκετοί πολίτες πρόσφεραν εθελοντικά από την πρώτη στιγμή τις υπηρεσίες τους.


Οι πρόσφυγες προέρχονταν από την Συρία και από το Αφγανιστάν. Μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν πολλά νέα ζευγάρια με μωρά από δύο μηνών έως ενός έτους και παιδιά μέχρι πέντε ετών.
Το κλειστό στάδιο της Λυκόβρυσης δεν διέθετε θέρμανση και οι εθελοντές που έχουν αναλάβει το έργο υποστήριξης και φιλοξενίας των προσφύγων, κάνουν έκκληση για κουβέρτες και υπνόσακους.
Μιλώντας την Παρασκευή στο ραδιόφωνο του Σκάι και στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα, ο δήμαρχος Κοζάνης εξέφρασε την αγωνία του για τη συνέχεια. Δήλωσε ότι αυτό που έκανε για τους 400 πρόσφυγες του το υπαγόρευε η συνείδησή του αλλά διερωτήθηκε τι θα συμβεί στις επόμενες ημέρες.

 

 

 

περισσότερα
Back to top button