Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Με το Άσμα Ασμάτων «ανοίγει» η Ροτόντα

17s11f10-thumb-largeΗ απαγγελία «Άσμα ασμάτων» του Σολομώντα, που μετέγραψε ο Γεώργιος Σεφέρης, «ανοίγει» τις εκδηλώσεις κοσμικού χαρακτήρα στη Ροτόντα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πρόσφατης γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της υπουργικής απόφασης που ακολούθησε.

Το σχετικό αίτημα, που συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατατέθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), το οποίο υιοθέτησε την πρόταση πέντε νέων ποιητών για ανάγνωση του συγκεκριμένου έργου το βράδυ της Κυριακής 13 Μαρτίου, ημέρα γέννησης του Σεφέρη.

Την ομάδα των νέων ποιητών απαρτίζουν οι Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ειρηναίος Βρούζγος και Ιωάννα Λιούτσια, με τη δραματοποίηση και τη σκηνοθεσία να αναλαμβάνει το ΚΒΘΕ.

Στην εκδήλωση, διάρκειας το πολύ 75 λεπτών, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως ελαφριά συνοδεία ένα μουσικό όργανο, όπως το ξύλο της βροχής.

Η αρμόδια Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) της Θεσσαλονίκης έθεσαν συγκεκριμένους όρους:

  • Η διεξαγωγή μίας πρόβας -και όχι παραπάνω όπως ζητήθηκε- μετά τις 5 το απόγευμα, όταν δηλαδή το μνημείο θα είναι κλειστό για το κοινό, και σε μέρα που θα καθοριστεί από κοινού με το ΚΒΘΕ, να μην υπάρχει μεγαφωνική εγκατάσταση, καθώς και άλλου τύπου κατασκευές, εκτός από τα άκρως αναγκαία φωτιστικά σώματα.
  • Ο αριθμός των θεατών να μην ξεπερνά αυστηρά τους 300, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και της προετοιμασίας της η ασφάλεια του μνημείου θα είναι έργο του φυλακτικού προσωπικού της αρμόδιας ΕΦΑ, ενισχυμένο με προσωπικό του ΚΒΘΕ.

Το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στο μνημείο που αποδόθηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο, 37 χρόνια μετά το «κλείσιμό» του για αναστηλωτικές εργασίες.

efsyn.gr

περισσότερα
Back to top button