Ελλάδα

10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν κλείσεις τα 30

books-2Οκτώ όπως τα επέλεξαν οι χρήστες του Quora και δύο επιπλέον προτάσεις από τη Λίνα Ρόκου.

Δεν συμπαθώ τις λίστες που σου λένε τι πρέπει να κάνεις πριν κλείσεις τα 20, τα 30, τα 40, τα μάτια σου. Συμπαθώ, όμως, τις λίστες που περιλαμβάνουν βιβλία κι έτσι η λίστα με 10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις πριν κλείσεις τα 30 βρίσκω ότι έχει κάποιο νόημα ειδικά όταν σκέφτομαι ότι η ανάγνωση αυτών των βιβλίων δεν έχει καταναγκαστική χροιά αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «οδηγίες χρήσεως» για τη ζωή. Τα πρώτα οκτώ βιβλία επέλεξαν οι χρήστες του Quora όταν τους τέθηκε το ερώτημα «Ποια βιβλία πρέπει να έχεις διαβάσει πριν κλείσεις τα 30;», και από εκεί είναι παρμένα και τα σχόλια ενώ τα τελευταία δύο είναι δικές μας προτάσεις.

 Τα σταφύλια της οργής, Τζον Στάινμπεκ

grapes of wrath_0

«Δεν ξέρω άλλο βιβλίο με τόσο κομψή πρόζα και ταυτοχρόνως οδυνηρή σκιαγράφηση της εικόνας»

Στον δρόμο, Τζακ Κέρουακ

ont he road

«Εάν αγαπάς να ταξιδεύεις. Εάν είσαι αρκετά τρελός. Εάν πίνεις, καπνίζεις, κάνεις ναρκωτικά αλλά ακόμη κι αν δεν κάνεις τίποτα από τα παραπάνω άφησέ με να σου παρουσιάσω αυτό το βιβλίο το βγαλμένο από την κόλαση. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε ανθρώπους που οδηγούνται από τα πάθη τους, την τρέλα και τον ζήλο τους να ζήσουν τη ζωή τους»

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ

anne frank

«Αυτό το βιβλίο μιλάει για τον πόνο, τα βάσανα, την αγάπη, τα όνειρα, το μίσος που βίωσε αλλά και την έξαψη που ένιωσε η έφηβη Άννα Φρανκ ενώ κρυβόταν επί δύο χρόνια σε μια σοφίτα ενώ τελικά πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης»

Χαρταετοί πάνω από την πόλη, Καλέντ Χοσεϊνί

kite runner

«Θα εντυπωσιαστείτε από τη δύναμη της αφήγησης του Καλέντ Χοσεϊνί. Από τη στιγμή που πάρετε το βιβλίο στα χέρια σας δε θα μπορείτε να το αφήσετε κάτω. Νομίζω ότι κανείς άλλος μέχρι τώρα δεν έχει περιγράψει καλύτερα τη ζωή στο Αφγανιστάν»

Οι γυναίκες του ταξιδευτή, Όντρεϊ Νιφινέγκερ

time travellers wife

«Συνήθως είμαι προκατειλημμένος με τις ερωτικές ιστορίες αλλά πραγματικά λάτρεψα το συγκεκριμένο μυθιστόρημα»

Ταξίδι στη σκιά του Βυζαντίου, Ουίλιαμ Νταλρίμπλ

the last mughal

«Εάν η ιστορία της Ινδίας σας ενδιαφέρει έστω και λίγο πρέπει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο καθώς δίνει πολλές πληροφορίες για τη χώρα γύρω από τη μάχη του 1857»

Ο μικρός πρίγκιπας, Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί

the little prince

«Αυτό το βιβλίο θα πρέπει να το διαβάσετε για πρώτη φορά ως παιδί, εφόσον όμως βυθιστείτε σε αυτό τότε θα αποτελέσει για εσάς τον ακρογωνιαίο λίθο για την κατανόηση του σύμπαντος».

Η τελευταία διάλεξη, Ράντι Μπάους

the last lecture

«Γιατί η Τελευταία Διάλεξη θα μείνει μαζί σου για πάντα»

+ 2 προτάσεις από την Popaganda

Στάσου πλάι μου, Στίβεν Κινγκ

thebody

Οδηγίες χρήσεως για το υπόλοιπο της ζωής σου. Γιατί πολύ απλά δεν θα έχεις ποτέ ξανά φίλους όπως όταν είσαι δώδεκα χρονών.

Ο φύλακας στη σίκαλη, Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Catcher-in-the-rye-2

Γιατί ο Χόλντεν είναι από τους δημοφιλέστερους λογοτεχνικούς ήρωες αν και ποτέ δεν ζήτησε τη συμπόνια του αναγνώστη ή ίσως ειδικά γι’ αυτό. Ένας υπερήφανος απελπισμένος, ένα ανυπότακτος εγκλωβισμένος, κάποιος που μας θυμίζει τι σημαίνει να μη χωράς πουθενά.

popaganda.gr

περισσότερα
Back to top button