Καστοριά

Ομοσπονδία Γούνας: Συκοφαντική δυσφήμηση των γουνοποιών το έγγραφο προς τα σχολεία

kosmidis

Με ψευδείς ισχυρισμούς προσβάλλει την εμπορική πίστη και  την επαγγελματική μας υπόληψη

Ο κλάδος της Γούνας εκφράζει την αγανάκτησή του για το απαράδεκτο έγγραφο του Περιφερειακού Διευθυντή με αριθμ. πρωτ. 1227/22-02-2016 που έχει σταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας  σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποτρέπεται η επίσκεψη μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων.

Το εν λόγω έγγραφο με ψευδείς ισχυρισμούς, στοιχειοθετεί συκοφαντική δυσφήμηση του κλάδου, προσβάλλοντας την εμπορική πίστη και  την επαγγελματική μας υπόληψη. Είναι σε όλους γνωστό ότι η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελούν την παραδοσιακή και σημαντικότερη  οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στο Νομό Καστοριάς και την περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης, ήδη από τον 14ο αιώνα. Ειδικότερα, η εκτροφή και κατεργασία γουνοφόρων ζώων πληροί όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την σχετική εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους και με πλήρη οικολογική συνείδηση. Πέραν αυτού, εφαρμόζονται ρήτρες ακόμη πιο αυστηρές σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία, για την καλή διαβίωση και ανάπτυξη του εκτρεφόμενου  ζώου, που είναι κρίσιμος παράγοντας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Κατά συνέπεια, δεν διαφέρει σε τίποτα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο εκτρεφόμενο ζώο και σε καμιά περίπτωση δεν είναι «επιζήμιο για τη διαμόρφωση υγιείους αντίληψης των μικρών μαθητών, οικολογικής συνείδησης αλλά και την Εθνική κληρονομιά του τόπου».  Αντίθετα τέτοιες επισκέψεις γίνονται στα πλαίσια αντίστοιχων πανευρωπαϊκών πρακτικών (Δανία, Φιλανδία κλπ) όπου μαθητές και σχολεία έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν τον κλάδο.

Το εν λόγω έγγραφο είναι και ιδεολογικοπολιτικά απαράδεκτο,  καθώς υιοθετεί και αναπτύσσει φρασεολογία, που πόρρω απέχει από μια σύγχρονη δημοκρατική Παιδεία, με ιταμές αναφορές για «διαμόρφωση υγιούς αντίληψης των μικρών μας μαθητών», που συναντά κανείς μόνο σε κείμενα φασίζουσας αντίληψης.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την χώρα και την οικονομία, αναμένουμε από την Πολιτεία να στηρίξει τις επιχειρήσεις που παράγουν και δημιουργούν δημιουργώντας ευνοϊκές και κατάλληλες συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

Για όλους αυτούς τους λόγους,

Ζητούμε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου και καταδίκη του από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα.

 

Για την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας ,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΣΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

 

περισσότερα
Back to top button