ΕλλάδαΚαστοριά

10 tips για να κάνεις το λιλιπούτειο σπίτι σου να φαίνεται τεράστιο

Η διπλ. πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ Αναστασία Κράσσου μας αποκάλυψε τα μυστικά εξοικονόμησης χώρου

image

Xρήματα για μεγάλο σπίτι δεν υπάρχουν. Χρόνια τώρα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως μια μικρή γκαρσονιερίτσα δεν μπορεί να χωρέσει τα πάντα και να μην φαίνεται και υπερφορτωμένη.

Δεν θέλει χώρο θέλει τρόπο, μας λέει η διπλ. πολιτικός μηχανικός Αναστασία Κράσσου η οποία μας αποκάλυψε τα μυστικά εξοικονόμησης χώρου και τα τρικ για να κάνουμε το λιλιπούτιο σπίτι μας να φαίνεται μεγαλύτερο από όσο είναι.

Τη συναντήσαμε στο ημιοπόγειο ενός νεοκλασικού στα Άνω Πετράλωνα, του οποίου επιμελήθηκε της ανακαίνισης και διαπιστώσαμε ιδίοις όμασι πώς ένα σπιτάκι 35 τετραγωνικών μπορεί αφενός να είναι λειτουργικό κι αφετέρου να δείχνει μεγαλύτερο από όσο είναι στην πραγματικότητα.

«Είναι πολύ σημαντικό κατά την διακόσμηση της κατοικίας μας, να ακολουθούμε κάποιες βασικές αρχές, ώστε να κερδίσουμε σε εξοικονόμηση χώρων αλλά και να δώσουμε την εντύπωση μεγαλύτερων επιφανειών, χωρίς βέβαια να χάνουμε ως προς την αισθητική τους» επισημαίνει η Αναστασία και μας έδωσε τις εξής χρήσιμες συμβουλές:

  • Οι τοίχοι όταν βάφονται σε ανοιχτές αποχρώσεις δείχνουν τον χώρο μεγαλύτερο και πιο φωτεινό.
    image
    image
    image
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κουζίνα του σπιτιού. Τα πλακάκια κατά την ανακαίνιση βάφτηκαν με ειδικό χρώμα για πλακάκια κουζίνας στα λευκά, ώστε να φαίνονται ως συνέχεια του τοίχου και να μεγαλώσουν την αίσθηση του χώρου
  • Οι καθρέφτες επίσης δίνουν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερων όγκων και ως προς την επιφάνεια και ως προς το ύψος. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τοποθετηθεί καθρέφτης καλύπτοντας ακόμα και ολόκληρο τοίχο και πίσω του να τοποθετηθεί κάποια ντουλάπα όπου σε αυτή την περίπτωση δημιουργείται και σημαντικότατος αποθηκευτικός χώρος.
    image
    Ο τοίχος που έχει «ντυθεί» με καθρέφτη είναι μια τεράστια ντουλάπα
    image
    image
  • Οι γυάλινες επιφάνειες παράλληλα και είναι λειτουργικές και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γυάλινο τραπέζι σαλονιού, γραφείου ή τραπεζαρίας.
    image
    image
  • Τα υφάσματα ακόμα, μπορούν να επιλεγούν σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Για παράδειγμα οι κουρτίνες και τα καλύμματα των επίπλων σε ανοιχτά χρώματα δίνουν ένα φωτεινότερο αποτέλεσμα.
    image
    image
  • Τα έπιπλα επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με «έξυπνο» τρόπο ώστε να εξοικονομήσουμε χώρους. Για παράδειγμα ένα κρεβάτι ή ένας καναπές ή ακόμα και ένα σκαμπό μπορεί να διαθέτει κρυφό αποθηκευτικό χώρο.
  • Τα πολλαπλής χρήσης έπιπλα επιπροσθέτως είναι μια έξυπνη επιλογή. Για παράδειγμα ένα τραπέζι σαλονιού με μηχανισμό μεταβολής ύψους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν τραπέζι καθιστικού είτε σαν γραφείο ή κι ένας καναπές που γίνεται κρεβάτι ενδείκνυται για μικρούς χώρους.
  • Είναι πολύ σημαντικό ακόμα να τοποθετηθούν τα κατάλληλα έπιπλα για τον χώρο ανάλογα με το μέγεθος τους, έτσι ώστε να μην τονίζονται δυσανάλογα μεγάλοι όγκοι. Έτσι πρέπει να μελετηθούν σωστά οι διαστάσεις της οικίας.
  • Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια σωστή εκκαθάριση από πλήθος αντικειμένων που δεν χρειάζονται.
  • Επιπλέον, είναι καλό να χρησιμοποιούνται όλοι οι χώροι σε μια κατοικία. Για παράδειγμα διαμορφωμένες εσοχές ή χώροι κάτω από μια σκάλα.
    image
    image
    image
    image
  • Τέλος, το πολύ φως δείχνει τον χώρο μεγαλύτερο. Έτσι, προτείνεται η τοποθέτηση πολλών φωτιστικών με δυνατές λάμπες οικονομίας.

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

image
Η Αναστασία Κράσσου στην είσοδο του νεοκλασικού 

 

 

athensvoice.gr

περισσότερα
Back to top button