Ελλάδα

Έρχεται η ρύθμιση για το αφορολόγητο με τη χρήση κάρτας – Οι εξαιρέσεις

a9f21538ffd82aa3c7632475c54f5045_LΜέχρι τον Ιούνιο θα έχει νομοθετηθεί η διάταξη που θα συνδέσει το αφορολόγητο με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στη Huffington Post και απαντώντας, συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πότε θα έρθει η διάταξη που θα συνδέσει το αφορολόγητο με τη χρήση κάρτας», ο κ. Αλεξιάδης είπε: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει. Πιστεύω ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα νομοθετηθούν όλα αυτά και θα προχωρήσουν».

Περαιτέρω, ο υπουργός αναφέρθηκε στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση κάλυψης του αφορολογήτου με δαπάνες πληρωθείσες μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή «πλαστικού χρήματος» διευκρινίζοντας ότι:

«Δεν μπορούμε να βάλουμε έναν άνθρωπο που είναι 75-80 χρονών να κάνει συναλλαγές μέσω διαδικτύου και πιστωτικής κάρτας. Εκεί λοιπόν πρέπει να δώσουμε ένα άλλο κίνητρο και αυτό που για παράδειγμα εξετάζουμε είναι να βάλουμε λαχνούς για συμμετοχή σε ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που έχει το δημόσιο προς κλήρωση. Αντιγράφουμε αυτά που έκαναν άλλες χώρες. Κάποια άλλα μέτρα θα είναι υποχρεωτικά: θα εξαιρέσουμε τα νησιά που δεν έχουν ούτε ATM ή τους μικρούς οικισμούς, πάνω από ένα υψόμετρο και με ελάχιστους κατοίκους.

Σχετικά με τους φορολογούμενους που θα εξαιρεθούν από το μέτρο της διασύνδεσης του αφορολογήτου με τη χρήση «πλαστικού χρήματος» ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι θα τεθεί όριο ηλικίας πάνω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση των καρτών για την κάλυψη του αφορολογήτου. «Αναγκαστικά θα πρέπει να βάλουμε ένα όριο. Το όριο που σκεφτόμαστε να βάλουμε είναι ότι όσοι γεννήθηκαν από μια ημερομηνία και πριν θα εξαιρούνται του μέτρου. Δεν θα πούμε μια ηλικία που θα αλλάζει κάθε χρόνο και θα μπερδευόμαστε…».

Περαιτέρω, ο υπουργός συνέδεσε την επιτυχία του μέτρου της επέκτασης του «πλαστικού χρήματος» σε περισσότερες συναλλαγές με την προθυμία των τραπεζών να βοηθήσουν. «Η επέκταση του πλαστικού χρήματος θα μειώσει έμμεσα την φοροδιαφυγή και θα μας λύσει και πολλά προβλήματα. Για να πετύχουμε πρέπει να βοηθήσουν οι τράπεζες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα «αν οι τράπεζες δεν έχουν κίνητρο να βιαστούν;», ο υπουργός ανέφερε ότι:

«Όλα αρχίζουν με τον διάλογο. Έχω πει στη Βουλή ότι δεν υπάρχει περίπτωση όλη αυτή η ιστορία με το πλαστικό χρήμα να οδηγηθεί τελικά στο να αυξήσουν αποκλειστικά κάποιοι τα κέρδη τους. Αν ο διάλογος δεν προχωρήσει, θα υπάρξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιβάλλουν κάποια πράγματα».

fpress.gr

περισσότερα
Back to top button