Καστοριά

Νίκη του πολιτισμού η διατήρηση του ιστορικού στρατώνα στο πρώην στρατόπεδο «Μαθιουδάκη»

tsakiridis2Ίσως να είναι από τις λίγες φορές που κανείς μπορεί να ελπίζει και να οραματίζεται μέσα στον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό μεσαίωνα της ελληνικής πραγματικότητας που σήμερα ζούμε, όταν βλέπει να επικρατεί απλά και μόνο η λογική…

Τα μνημεία είναι μνήμη και μέσω της μνήμης θυμόμαστε και διατηρούμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα. Τα προηγούμενα χρόνια η Καστοριά, έχασε πολλά από τη τοπική αρχιτεκτονική της κληρονομιά με τη κατεδάφιση και τον εμπρησμό ιστορικών κτηρίων.

Η απόφαση του ΚΣΝΜ δικαιώνει όλους όσους, με θάρρος ψυχής ενάντια στην μικροπολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα υπερασπίστηκαν από την κατεδάφιση τον ιστορικό οθωμανικό στρατώνα της πόλης μας, εντός του οποίου έλαβαν χώρα όλα τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Καστοριάς.

Το εν λόγω οίκημα, θα πρέπει να καταστεί σύμβολο νίκης του ελληνισμού και των αγώνων που έδωσε το γένος των ελλήνων για την ανεξαρτησία του. Ωστόσο, θα πρέπει συγχρόνως να βρεθεί εποικοδομητική λύση από τους τοπικούς φορείς, ώστε το ιστορικό κτήριο να καταστεί λειτουργικό για την στέγαση του νέου αστυνομικού μεγάρου Καστοριάς γεγονός, το οποίο θα εγγυηθεί τη αναδόμηση και βιωσιμότητα του εν λόγω κτηρίου.

giannis-tsakiridis.blogspot.gr

περισσότερα
Back to top button