ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Το ψευδοντοκιμαντέρ Zelig του Γούντι Άλεν στην Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

zelig_2

Την ταινία υποψήφια ταινία για 2 όσκαρ «Zelig» του Γούντι Άλεν θα προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς,  στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καστοριάς, αύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 21:30.

 

Το 1983, ο Woody Allen, σε ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον 70`s και τον 80`s εαυτό του, αποφασίζει να δώσει στο κοινό μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες της καριέρας του.

Το Zelig είναι ένα από τα πρώτα «ψευδοντοκιμαντέρ» στην ιστορία του κινηματογράφου, μια ταινία που όχι μόνο άνοιξε το δρόμο για αυτού του είδους τις ταινίες, αλλά εγκαινίασε την ευρεία χρήση συγκεκριμένων κινηματογραφικών τεχνικών κι αποτέλεσε σεναριακό έρεισμα-αν όχι αντικείμενο ασύστολης αντιγραφής- για αρκετές μελλοντικές παραγωγές.

Μπορεί, όμως, αυτή η ταινία να είναι γοητευτική ακόμα και για το σημερινό κοινό; Οι περισσότερες πρωτοποριακές για την εποχή τους ταινίες δεν ξεθωριάζουν κάποια χρόνια αργότερα; Οι περισσότερες ναι, όχι όμως και το Zelig. Σε μια εποχή σκηνοθετικού πειραματισμού, ο Woody Allen μας δίνει μια ταινία που όχι απλά λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά παραμένει διαχρονική. Λειτουργεί, ταυτόχρονα, σαν ένα απλοϊκό love story, ένα εμπεριστατωμένο κοινωνικό σχόλιο, μια απόλυτα εύστοχη σάτιρα και δεν έχει χάσει τίποτα από την old time γοητεία του. Ίσως τα θέματα που θίγει να μην αποτελούν πλέον ταμπού, αλλά παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ εν έτη 2010.

Δεν είναι, όμως, μόνο το σενάριο που χαρίζει στο Zelig την ιδιαιτερότητα του, είναι και η πραγματικά μοναδική σκηνοθεσία του. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί μια πληθώρα τεχνικών και σε πείθει τελικά πως πρόκειται για πραγματική ιστορία και όχι για μια ακόμα φανταστική βγαλμένη από το ομολογουμένως πανέξυπνο μυαλό του. Αν βγαίνοντας έξω δείτε κάποιον ή κάποιους να σας θυμίζουν τον Leonard Zelig, δε θα φταίω εγώ…

Συμπερασματικά, πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του ταλαντούχου σκηνοθέτη. Δεν θα σας λείψει ούτε το μαύρο χιούμορ, ούτε η υπέροχη φωτογραφία, ούτε φυσικά και οι νευρωτικοί χαρακτήρες. Πρόκειται για μια ταινία που θα σας κάνει να αναθεωρήσετε την άποψη για το ποιος είναι κι αν υπάρχει καν αυτό που αποκαλούμε τυπικός Woody Allen. Είτε αυτός που πασχίζει να αγαπηθεί είναι ο Zelig είτε είναι ο Allen, εσείς, στα σίγουρα, όχι μόνο θα τον αγαπήσετε αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα ερωτευτείτε το σκηνοθέτη και τον κινηματογραφικό του κόσμο.

Σοφία Γουργουλιάνη

 

cine.gr

 

περισσότερα
Back to top button