Ελλάδα

Οι νέοι αρχηγοί σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό

astynomia33

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ επιλέχτηκε ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για τον μέχρι χθες υπαρχηγό, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες εδώ και αρκετές εβδομάδες που “έλεγαν” πως ο 54χρονος Ηπειρώτης θα είναι ο νέος αρχηγός.

Σειρά πλέον παίρνουν οι υπόλοιποι αντιστράτηγοι και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να οδηγηθεί στην αποστρατεία τουλάχιστον ένας.

tsouvalasΟ νέος αρχηγός της Αστυνομίας, γεννήθηκε στους Ραφταναίους Τζουμέρκων του Νομού Ιωαννίνων, το έτος 1962. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής, το έτος 1981 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1986. Είναι πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών (1988).

Παρακολούθησε το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας (1999). Κατά το Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 παρακολούθησε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρόγραμμα «Διοίκηση – Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», του οποίου είναι κάτοχος πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης . Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το εκπαιδευτικό έτος 2004 – 2005. Υπηρέτησε ως Αξιωματικός σε μάχιμες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε Υπηρεσίες Τάξης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και ως Επιτελής στη Διεύθυνση Οργάνωσης – Νομοθεσίας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το έτος 2001 έως το έτος 2008 υπηρέτησε στο Ταμείο Αρωγής Αστυνομικών, ως Υποδιευθυντής και Διευθυντής του Ταμείου.

Από το έτος 2009, που προήχθη στο βαθμό του Ταξιάρχου και εν συνεχεία ως Υποστράτηγος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ενοποιημένου ασφαλιστικού φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Τον Ιούλιο του 2012, ως Υποστράτηγος τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.Την 23/9/2013 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.Την 23/10/2013 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου.

Την 5/3/2015 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός αγοριού.

 

 

Ο Γιάννης Καρατζιάς στην πυροσβεστική

giannis-karatziasΑλλαγή ηγεσίας και στο Πυροσβεστικό Σώμα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Στη θέση του αρχηγού τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γιάννης Καρατζιάς, ο οποίος διαδέχεται τον Βασίλη Παπαγεωργίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται η αποστρατεία του πρώτου υπαρχηγού, Βασίλειου Καπέλιου.

Ο Ιωάννης Καρατζιάς του Θεοδώρου, κατάγεται από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987, ενώ το 1992 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Επιμόρφωσης του Π.Σ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έως σήμερα, υπηρέτησε σε διάφορες Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα όπως ως Διοικητής Π.Υ. Ν. Αρκαδίας, των Π.Υ. Μολάων, Μεγαλόπολης, Ν. Κορινθίας και ως Υποδιοικητής της Π.Υ. Σπάρτης. Έχει υπηρετήσει επίσης ως Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Π.Υ. Ιονίων Νήσων αλλά και ως Συντονιστής Επιχειρήσεων των ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα. Ως Αξιωματικός έχει υπηρετήσει σε Υπηρεσίες του Ν. Αττικής όπως τον 1ο Π.Σ. Αθηνών, 2ο Π.Σ. Αθηνών, Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και 1ης ΕΜΑΚ.

Επιπλέον έχει διαχειριστεί, συντονίσει και λάβει μέρος σε πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων, κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, διασώσεις και λοιπών συμβάντων μεγάλης έκτασης που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες χρονικές περιόδους στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πυροσβεστικό Σώμα, προήχθη σε όλους τους βαθμούς κατ’ επιλογή και του έχουν απονεμηθεί όλες οι διαμνημονεύσεις και τα μετάλλια που προβλέπονται από το βαθμό του.

 

 

Σταμάτης Ράπτης στο λιμενικό

Νέος αρχηγός τοποθετήθηκε στο Λιμενικό Σώμα την ώρα που η χώρα δέχεται αφόρητες πιέσεις από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη θέση του αντιναυάρχου Αθανασίου Αθανασόπουλου τοποθετήθηκε ο έως τώρα υποναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, μέχρι πρότινος κλαδάρχης σε θέματα προσωπικού και διοικητικής μέριμνας.

Για να συμβεί αυτό αποστρατεύτηκαν πέντε ανώτατοι αξιωματικοί, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένταση στο εσωτερικό του Σώματος.

«Στην Αστυνομία όπως και στην Πυροσβεστική έγινε αρχηγός ο έως τώρα υπαρχηγός. Μόνο στο Λιμενικό έγινε ο κλαδάρχης» λένε κύκλοι του Λιμενικού.

Ο νέος αρχηγός στα μέσα της 10ετίας του 2000 όταν επέστρεψε από το Τόκυο όπου ήταν προξενικός Λιμενάρχης παραιτήθηκε από το Σώμα για να επιστρέψει σχεδόν δύο χρόνια αργότερα και να τοποθετηθεί Κεντρικός Λιμενάρχης στην Ηγουμενίτσα επί κυβέρνησης Ν.Δ.

Πάντως παρόμοια περίπτωση με αποστρατεία πέντε ανώτερων αξιωματικών για να τοποθετηθεί νέος αρχηγός είχε συμβεί επί κυβερνήσεως ΝΔ το 2005 με υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας τότε, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

 

karfitsa.gr

 

περισσότερα
Back to top button