Ελλάδα

Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση για το μυαλό σας

brainΔείτε ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την λειτουργία του εγκεφάλου. Τι λέει η έρευνα Φινλανδών επιστημόνων.

Το τρέξιμο δεν είναι μόνο καλό για να σας κρατήσει σε φόρμα και να σας προσφέρει υγεία, αποτελεί και μια πρώτης τάξεως άσκηση για την λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Γιουβάσκουλα της Φινλανδίας, διαπίστωσαν ότι αεροβική άσκηση αυξάνει τα αποθέματα νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου, μια περιοχή του εγκεφάλου υπεύθυνη για τη μάθηση.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν τις μελέτες τους σε ποντίκια τα οποία υποβλήθηκαν σε τρεις διαφορετικές ασκήσεις τρεξίματος: αργό μεγάλων αποστάσεων, Αερόβια Υψηλής Έντασης (HIT) και τρεξιμο με αντίσταση.

Η μελέτη έδειξε ότι μόνο το αργό τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αυξάνει τη δημιουργία νευρώνων στον ιππόκαμπο στα ενήλικα ποντίκια, ενώ οι άλλες δύο ασκήσεις έχουν μικρή ή καμία επίδραση.

Η επιστημονική ομάδα είχε στην διάθεσή της προς έλεγχο, εκτός από τα ποντίκια που θα έτρεχαν σε μύλους, και άλλα θηλαστικά που σκοπίμως θα κρατούνταν σε κατάσταση ακινησίας.

Ο Χέικι Κανουλάινεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε ότι «σε σχέση με τα θηλαστικά που είχαν τεθεί σε ακινησία, τα ποντίκια που έτρεχαν στους μύλους των κλουβιών τους είχαν δύο ή και τρεις φορές περισσότερους ιπποκαμπικούς νευρώνες

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button