Καστοριά

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: “Η Ανατροπή έγινε απογοήτευση…” (αναλυτικό ρεπορτάζ)

zempe1-777x437

1.100 θέσεις εργασίας χαμένες, 280 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που δεν απορροφήθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και μια σειρά μεγάλων επενδύσεων που δεν ξεκίνησαν ποτέ στερώντας πάνω από 220 εκατ. ευρώ από την πραγματική οικονομία είναι ο απολογισμός της διακυβέρνησης Καρυπίδη σύμφωνα με την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Περιφερειακή Σύμβουλο και Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ».

Του Μάρκου Πετρόπουλου

Η κ. Ζεμπιλιάδου, που παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη τύπου στην Καστοριά με την Αγνή Κανδύλη, δεν… ξέχασε ούτε τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά δεν διοικεί τον Νομό αλλά είναι όμηρος ενός συγκεντρωτικού συστήματος διοίκησης. Όπως σημείωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος: «(σ.σ. ο κ. Καρυπίδης προκαλεί) Τον ευτελισμό των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και μάλιστα δημόσια, με… άνωθεν έγγραφες παρεμβάσεις στο έργο τους για θέματα διοίκησης από το πιο απλό (τήρηση ωραρίου ) έως το πιο σύνθετο (προμήθειες)».

 

Εκτίναξη των δαπανών
Σύμφωνα με τον  προϋπολογισμό του 2015, που είναι καθαρά ένας προϋπολογισμός της Διοίκησης Καρυπίδη, τα διαμορφούμενα κόστη του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα απολογιστικά  κόστη του 2014, είναι ενδεικτικά σπατάλης και κακοδιοίκησης. σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Ζεμπιλιάδου
Δαπάνες Καθαριότητας: αύξηση 244% (από 242.097€ διαμορφώθηκαν σε 832.811€).
Δαπάνες Υπερωριακής εργασίας: αύξηση 373% (από 116.750,07€ διαμορφώθηκαν σε 475.650,00€).
Δαπάνες Νομικών Συμβουλών και παροχής Υπηρεσιών μαζί με τα Δικαστικά έξοδα: αύξηση 93% (από 443.465,74€ διαμορφώθηκαν σε 857.832,93€).
Δαπάνες δημοσιεύσεων εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων αύξηση 50% (από673.522,20€ διαμορφώθηκαν σε 976.226,61€).
Δαπάνες Μεταφοράς Μαθητών: αύξηση 63% (από 9.606.455,78€ διαμορφώθηκαν σε 15.686.304,88€).
Παράλληλα, όμως, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου παρουσίασε ξεχωριστά στοιχεία για την Καστοριά. Σύμφωνα με αυτά σε ενάμιση χρόνο σημειώθηκε:
Αύξηση του κόστους καθαριότητας των κτιρίων της Π.Ε. από 7.000 σε 15.000 ευρώ (με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης).
Δαπάνες άνω των 10.000 ευρώ για την συντήρηση των επιβατικών  αυτοκινήτων της Π.Ε.  από εξωτερικά. συνεργεία, ενώ υπηρετούν δύο μόνιμοι  μηχανικοί αυτοκινήτων στο αμαξοστάσιο.
Δαπάνες φιλοξενίας Ο.Ε για 1 μήνα 1864€ αντί ~ 200€.
Δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις για έναν μόνο τυχαίο μήνα , ΜΙΑΣ ΜΟΝΟ ΠΕ : 39.500€.
Δαπάνες για μετακίνηση μαθητών που από 1,5€ ανά μαθητή ημερησίως (πήγαινε – έλα) την μετατρέπουν σε  40 50 ευρώ.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος κατηγόρησε τον Περιφερειάρχη για «αδιαφανή λειτουργία σε θέματα διαγωνισμών και προμηθειών. Με παράτυπη και παράνομη διακοπή διαγωνιστικών διαδικασιών (έργα λίμνης Καστοριάς) καθώς και παρακώλυση έργων με διοικητικά τερτίπια (έργο ΔΙΑΔΥΜΑ)». Παράλληλα έκανε λόγο για «μη αξιοκρατική επιλογή συμβούλων και συνεργατών, με προσλήψεις ημετέρων κατά κύριο λόγο, με   αύξηση των δαπανών για την αμοιβή τους κατά 64% (από 90.424,66 € εκτινάχθηκαν σε 148.000 €)».

Μεγάλος ασθενής η υγεία
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναφερόμενη στην Υγεία σημείωσε πως τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και οι κλινικές κλείνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τα τελευταία πέντε χρόνια η μείωση των γιατρών στο Νοσοκομείο της Καστοριάς έφτασε στο 42%, ενώ απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα έργα εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της Μαιευτικής του ΓΝ Καστοριάς, και τα έργα εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Φροντίδας των Νοσοκομείων Κοζάνης, Μποδοσάκειου, Φλώρινας και Καστοριάς.
Στο περιβάλλον, σύμφωνα με την Περιφερειακή Σύμβουλο, απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ τα έργα της λίμνης της Καστοριάς και μαζί με αυτά και έργα των Βιολογικών καθαρισμών και των υδρεύσεων 40εκ€, περίπου. Στον  Τουρισμό, η κ. Ζεμπιλιάδου υποστήριξε πως με έτοιμη μελέτη από το 3ο ΚΠΣ, που περιελάμβανε, το δημιουργικό υλικό προβολής και έναν έτοιμο οδικό χάρτη, η δραστηριότητα της Περιφέρειας εξαντλήθηκε στη χρηματοδότηση της Εταιρείας Τουρισμού, στη συμμετοχή της σε αναποτελεσματικές εκθέσεις και στο ταξίδι του Περιφερειάρχη στη Κωνσταντινούπολη.

Χαμένα κονδύλια
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου αναφέρθηκε εκτενώς στα «χαμένα κονδύλια» τα οποία ανήλθαν σε 155 εκατ. ευρώ λόγω αδράνειας και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων της Περιφερειακής Αρχής τονίζοντας ότι μετά το Σεπτέμβριο του 2014 χάθηκαν:
38,6 εκάτ. ευρώ από απεντάξεις έργων της από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος (ΕΠΠΕΡΑΑ).
69 εκάτ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταφορών.
152.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση & διά Βίου Μάθηση.
5,2 εκάτ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση.
42,2 εκάτ. ευρώ από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας που λόγω των εκχωρήσεων απώλεσε τους πόρους του προς άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Μεταφορών).
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Σύμβουλο η επίδοση αυτή έφερε την Δυτική Μακεδονία στην τελευταία θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Σκληρές δηλώσεις
Μετά το πέρας της συνέντευξης η κ. Ζεμπιλιάδου, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους, αναφερόμενη στον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς σημείωσε ότι «ο κ. Αδαμόπουλος δεν έχει αρμοδιότητες. Ο ίδιος δεν αποφασίζει. Δεν είναι δυνατόν να παρεμβαίνει έτσι ο Περιφερειάρχης. Είναι προσβλητικές οι παρεμβάσεις Καρυπίδη. Θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Είναι ζήτημα ευθιξίας» και συμπλήρωσε ότι στην Καστοριά είναι πιο έντονο το φαινόμενο γιατί βγήκαν στη δημοσιότητα θέματα που προσβάλουν το θεσμό του Αντιπεριφερειάρχη».

 

 

inkastoria.gr

 

Δείτε αναλυτικά όλον τον απολογισμό σε ppt από ΕΔΩ

 

 

περισσότερα
Back to top button