Καστοριά

Ερώτηση Μαρίας Αντωνίου: “ Αδιαφάνεια, στημένες διαδικασίες και κομματικές επιλογές στην Εκπαίδευση”

antonioumaria

Τις πολλές και δικαιολογημένες αντιδράσεις και καταγγελίες που προκάλεσαν τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στον αρμόδιο Υπουργό η Μαρία Αντωνίου, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και η Άννα Καραμανλή.

 

Οι τρεις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, κάνουν λόγο για μεθόδευση και στημένες διαδικασίες σε πολλές περιοχές της χώρας αφού η διαδικασία της συνέντευξης ανέτρεψε πλήρως την κατάταξη των υποψηφίων φέρνοντας σε όλες τις περιπτώσεις πρώτους υποψηφίους που έχουν στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. 

 

Επιπλέον στην Ερώτησή τους επισημαίνουν τα λάθη και τις παραλείψεις της εκλογικής διαδικασίας γεγονός που κάνει τη διαδικασία διαβλητή και φυσικά την καθιστά άκυρη, αφού στην σχετική Υπουργική Απόφαση ορίζεται σαφώς η διαδικασία.

 

Τέλος τονίζουν ότι ανάλογες τακτικές ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση πρόσφατα και στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αξιολογική ή αξιοκρατική διαδικασία.

 

Αριθμ.Πρωτ.   2866

Ημερ.Καταθ.   2/2/2016

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

κ. Νίκο Φίλη

 

ΘΕΜΑ: Αδιαφάνεια, στημένες διαδικασίες και κομματικές επιλογές στην Εκπαίδευση

          Πλήθος δικαιολογημένων αντιδράσεων προκάλεσαν τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των υποψηφίων Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Αχαΐα και η Ρόδος υπάρχουν σημαντικές καταγγελίες για μεθόδευση και στημένες διαδικασίες, αφού η διαδικασία της συνέντευξης ανέτρεψε πλήρως την κατάταξη των υποψηφίων φέρνοντας σε όλες τις περιπτώσεις πρώτους υποψηφίους που έχουν στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νικόλαου Φωτόπουλου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Βαθμολογήθηκε πρώτος στην κατάταξη, πριν από τη συνέντευξη, με μέσο όρο 13,25, πετώντας ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Ιανουαρίου 2016, που τον ανέδειξε ως τον μοναδικό υποψήφιο από τους δέκα για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που ξεπέρασε το 20% (23,55%) με 65 ψήφους, έχοντας παράλληλα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Με την διαδικασία της συνέντευξης προσπεράστηκαν και ο δεύτερος και ο τρίτος στη σειρά υποψήφιοι, προκειμένου να γίνει Διευθύντρια Εκπαίδευσης η κα Ζαχαρούλα Πετράκη-Ασημακοπούλου – η οποία φέρεται να αποτελεί εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ – που ήταν τέταρτη, αφού βαθμολογήθηκε με άριστα 15,00.

Σημειώνεται ότι και οι δύο νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν είχαν πάρει κανένα μόριο από την κάλπη της 8ης Ιανουαρίου 2016. Και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε σύνολο δεκαέξι θέσεων διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νικητές αναδείχθηκαν εννέα υποψήφιοι που προέρχονται ή υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. Φ. 353.1/ 10 / 202115 /E3/ 10-12-2015 Υπουργική Απόφαση «τα έντυπα αξιολόγησης συγκεντρώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και φυλάσσονται σε φάκελο, ο οποίος μονογράφεται από τον πρόεδρο και τα μέλη του συμβουλίου». Δυστυχώς, τα έντυπα αξιολόγησης της συνέντευξης, της πρώτης ημέρας 12-1-2016 για τους υποψηφίους Διευθυντές  Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν σφραγίστηκαν σε φακέλους και δεν μονογράφηκαν όπως, σαφώς, ορίζει η υπουργική απόφαση, αλλά παραδόθηκαν στη Γραμματεία ανοιχτά. Σφραγίστηκαν και μονογράφηκαν ύστερα από μία ημέρα στις 13-1-2016 μετά από ένσταση του ενός αιρετού. Κάτι τέτοιο, βέβαια, κάνει τη διαδικασία διαβλητή και φυσικά την καθιστά άκυρη, αφού στην παραπάνω Υπουργική Απόφαση ορίζεται σαφώς η διαδικασία.

Ανάλογες τακτικές ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση πρόσφατα και στην επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν υποψήφιοι με το κυβερνών κόμμα ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αξιολογική ή αξιοκρατική διαδικασία.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Εάν προτίθενται να ακυρώσει την διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης μετά την πληθώρα καταγγελιών για μεθοδεύσεις και κομματικές επιλογές από το κυβερνών κόμμα, εφόσον δεν τηρήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες και οι κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας;

                                                                                                Αθήνα, 02.02.2016

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας  

Άννα Καραμανλή

Μαρία Αντωνίου

 

 

περισσότερα
Back to top button