Ελλάδα

Έφοδος στις αποθήκες του αρχαιοκάπηλου της Σχοινούσας Ρόμπιν Σάιμς (εικόνες)

Ο γνωστός από την υπόθεση της Σχοινούσας έμπορος αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σάιμς στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τα κιβώτια με τα αρχαία που βρέθηκαν στην Ελβετία.

Σαράντα-πέντε κιβώτια που περιέχουν ρωμαϊκές και ετρουσκικές αρχαιότητες και ανήκουν στον Βρετανό έμπορο τέχνης Ρόμπιν Σάιμς, γνωστό από την υπόθεση της Σχοινούσας, βρέθηκαν στο Φρίπορτ  της Γενεύης.

Σαρκοφάγος στο Geneva Freeport.Photo: © Ministère Public Genevois.
Σαρκοφάγος στο Geneva Freeport.Photo: © Ministère Public Genevois.

Ο Σάιμς διατηρούσε έπαυλη στη Σχοινούσα, με τον συνέταιρό του Χρήστο Μιχαηλίδη,  στην οποία βρέθηκε πλήθος αρχαιοτήτων. Θεωρούνται ως οι οργανωτές του μεγαλύτερου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας της τελευταίας τριακονταετίας.

Η αποκάλυψη της παραπάνω υπόθεσης άνοιξε τον δρόμο για να διεκδικήσουμε κι άλλες ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονταν παράνομα στα χέρια τού Σάιμς. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι υπήρχαν στις αποθήκες του Σάιμς 17.000 αρχαιότητες, εκ των οποίων οι 7.000 «ορφανές», που ζητούσαν κάτοχο. Στην υπόθεση είχε εμπλακεί και η πρώην έφορος του μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, η οποία κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κλεπταποδόχος προϊόντων λαθρανασκαφής ή κλοπής.

Ο μαρμάρινος λέοντας βρέθηκε τον Απρίλιο του 2006, μαζί με πλήθος άλλες αρχαιότητες στη Σχοινούσα
Ο μαρμάρινος λέοντας βρέθηκε τον Απρίλιο του 2006, μαζί με πλήθος άλλες αρχαιότητες στη Σχοινούσα

Αυτή τη φορά, η επιχείρηση στο περίφημο για τις αποθήκες παράνομων αρχαιοτήτων,  Φρίπορτ της Γενεύης, πραγματοποιήθηκε από το τμήμα εγκλημάτων τέχνης της αστυνομίας της Ιταλίας σε συνεργασία με τις ελβετικές αρχές. Οι αρχαιότητες επέστρεψαν στη Ρώμη στις αρχές του περασμένου μήνα, σύμφωνα με την Le Temps, και αναμένεται να παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου μέσα στην εβδομάδα.

Η δεύτερη σαρκοφάγος στο Geneva Freeport.Photo: © Ministère Public Genevois.
Η δεύτερη σαρκοφάγος στο Geneva Freeport.Photo: © Ministère Public Genevois.

Σύμφωνα με την Telegraph, οι αρχαιότητες υπήρχαν στο «θησαυροφυλάκιο» της Γενεύης για περισσότερα από 15 χρόνια, και φυλάσσονταν σε κουτιά μιας εταιρείας off-shore, η οποία ανήκει  στην πραγματικότητα στον Σάιμς, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν δυο ετρουσκικές σαρκοφάγοι, μια που απεικονίζει έναν ηλικιωμένο άνθρωπο και η δεύτερη μια νεαρή γυναίκα. Τα εξαιρετικά σπάνια και ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα χρονολογούνται από το δεύτερο αιώνα π.Χ.

Αγγείο από τερακότα. Photo: © Ministère Public Genevois.
Αγγείο από τερακότα. Photo: © Ministère Public Genevois.

Βρέθηκε ακόμα, μια ανεκτίμητη συλλογή από αντικείμενα από τερακότα, διακοσμημένα αγγεία, προτομές, ανάγλυφα, και σπαράγματα τοιχογραφιών από την Πομπηία. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την αρχαία ετρουσκική πόλη Tarquinia, γνωστή σήμερα ως Ούμπρια και Λάτσιο και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ιταλία.

Η έρευνα ξεκίνησε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2014, όταν η Ιταλική αστυνομία είχε πληροφορίες ότι λεηλατημένες αρχαιότητες είχαν αποθηκευθεί στο Φρίπορτ και συνδέονται με τον Σάιμς.

Ο Ρόμπιν Σάιμς υπήρξε από τους πιο επιτυχημένους και αξιόπιστους έμπορους αρχαιοτήτων στο Λονδίνο, μέχρις ότου κατηγορήθηκε ότι ανήκει σε ένα διεθνές δίκτυο διακινητών αρχαιοτήτων. Καταδικάστηκε και πήγε φυλακή για δυο χρόνια τον Ιανουάριο του 2005, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από επτά μήνες. Φωτογραφίες των αντικειμένων που κατασχέθηκαν βρίσκονταν στην κατοχή ενός Ιταλού  αστυνομικού που  βρέθηκε νεκρός κάτω από  περίεργες συνθήκες, ενώ ήταν υπό έρευνα για διακίνηση αντικειμένων τέχνης το 1995.

H κεφαλή του Άδη
H κεφαλή του Άδη

Την περασμένη εβδομάδα, το μουσείο Γκετί, του οποίου ο Σάιμς ήταν κύριος προμηθευτής προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, επέστρεψε στην Ιταλία μια σπάνια κεφαλή από τερακότα που απεικόνιζε τον θεό Άδη, η οποία είχε βγει λαθραία από την Ιταλία πριν τριάντα και πλέον χρόνια. Η πολύτιμη κεφαλή ήταν στην έκθεση του Γκετί από το 1985 και είχε αγοραστεί από τον Maurice Tempelsman, Βέλγο επιχειρηματία και για πολύ καιρό σύντροφο της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Ζακλίν Κένεντι, για  500.000 δολάρια.

thetoc.gr

περισσότερα
Back to top button