Καστοριά

Αλκυονίδες μέρες στην Καστοριά με ζέστη και κόσμο στη νότια παραλία

6543456

Οι αλκυονίδες μέρες είναι εκείνες οι μέρες του χειμώνα κατά τις οποίες επικρατεί καλός καιρός με έντονη ηλιοφάνεια, χωρίς σύννεφα και ανέμους και κάποιες φορές με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Το ζεστό καιρό εκμεταλλεύτηκαν πολλοί Καστοριανοί αλλά και επισκέπτες ώστε να απολαύσουν τον μεσημεριανό τους καφέ στη νότια παραλία.

Η θερμοκρασία που άγγιξε τους 17 βαθμούς Κελσίου, έδωσε μια ευχάριστη νότα στους ρυθμούς της πόλης που παραδοσιακά «πέφτουν» ύστερα από το τελικό ξεφάντωμα των Ραγκουτσαριών.

Οι αλκυονίδες ημέρες κάνουν την εμφάνισή τους από 15 Δεκεμβρίου ως 15 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, και συχνότερα μεταξύ 16-31 Ιανουαρίου. Η ονομασία τους έχει αρχαιοελληνική προέλευση και αποδίδεται στον Αριστοτέλη. Οι Αλκυονίδες πήραν το όνομά τους από το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη ή καλύτερα από τον ομώνυμο αστέρα (Αλκυών των Πλειάδων) που φέρει το όνομα του πτηνού. Τις μέρες αυτές ο αστέρας Αλκυών μεσουρανεί τις απογευματινές ώρες πράγμα που σημαίνει ότι τις νύκτες του Ιανουαρίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο (ζενίθ) του ουράνιου θόλου. Αυτό το φυσικό φαινόμενο έδωσε την ονομασία Αλκυονίδες σε όλες τις συνεχόμενες ημέρες που ο αστέρας αυτός είναι ορατός στο ανώτερο σημείο του θόλου.

 

aboutkastoria.gr

 

 

περισσότερα
Back to top button