Ελλάδαευρωπη

Η Ευρώπη λίγο πριν το νέο της τέλος

foto_pyrgos_0Η Ευρώπη όπως την ξέραμε πεθαίνει. Αυτό είναι πια φως φανάρι. Η Ευρώπη των τελευταίων δεκαετιών που με τόσο ντόρο και ελπίδες χτίστηκε καταρρέει με soundtrack τον ήχο της απόσχισης της Καταλωνίας, του θριάμβου των Ακροδεξιών, της ανάλγητης στάσης τόσων χωρών απέναντι στους πρόσφυγες, την πτώση της δημοτικότητας της Μέρκελ λόγω των χειρισμών της στο μεταναστευτικό, τα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου, το πρόσφατο τεράστιο σκάνδαλο της VW, τη συγκάλυψη για χρόνια και τη συνεργασία μέχρι και διπλωματών στη διαφθορά.

Η Ευρώπη παρακολουθεί μουδιασμένη και αμήχανη να ξημερώνει μια νέα σκοτεινή μέρα, ένα αβέβαιο και ετερόκλητο σκηνικό αντεγκλήσεων, εθνικισμών, ακραίων αντιλήψεων, μισαλλοδοξίας, θριάμβου του κέρδους, αδιαφορίας για τους ανθρώπους. Η Ευρώπη που οι πληθυσμοί της γερνούν, γίνονται φοβικοί και δύσπιστοι, με μηχανισμούς σκουριασμένους, καθόλου ευέλικτους, ανώτατους αξιωματούχους πειθήνια όργανα συμφερόντων, τραπεζών και κεφαλαίων, η Ευρώπη που αποκλίνει από τις αρχές και τις αξίες που ένωσαν τους λαούς της, που επιστρέφει σε εποχές που θυμίζουν το προπολεμικό σκηνικό.

Η κατάλυση της συνθήκης Σέγκεν, το σπάσιμο κάθε συνεκτικού ιστού που διέλυε όσα μας χωρίζουν και τόνιζε όσα μας ενώνουν, η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών που περνούν τα σύνορα, εικόνες που θυμίζουν την άνοδο των Ναζί, η καχυποψία που θα φέρει τις ακρότητες. Η απειλή να μεταμορφωθεί η Ελλάδα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στα πρότυπα αυτών στο Λίβανο ή την Ιορδανία, μια σειρά τρελοί πολιτικοί που παίρνουν τις τύχες της ηπείρου στα χέρια τους σιγά σιγά δεν εμπνέουν κανενός είδους εμπιστοσύνη.

Αυτή είναι η Ευρώπη σήμερα. Πριν δυο χρόνια μια ομάδα παιδιών που γυρίζουν την Ευρώπη και καταγράφουν την πορεία της με ρώτησε πως βλέπω την Ευρώπη σήμερα. Είπα αυτά που θα δείτε στο βιντεάκι. Τα ίδια θα έλεγα και σήμερα.

Του Γιώργου Τούλα

περισσότερα
Back to top button