Ελλάδα

Έρχονται 4 νέα προγράμματα για 12.000 ανέργους – Όλες οι λεπτομέρειες

77e96aca9562315311ad2aaa6c1ae040_LΤέσσερις κοινοτικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθούν την επόμενη εβδομάδα. Τα νέα αυτά προγράμματα θα αφορούν την ενίσχυση ακόμη και κατά 100% μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρηματιών αλλά θα απευθύνονται και σε πτυχιούχους ανέργους που θέλουν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Στόχος είναι η ενίσχυση, μεταξύ άλλων, των τομέων της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, των φαρμάκων, και των νέων τεχνολογιών.

Οι δικαιούχοι των δράσεων υπολογίζονται σε 10.000 με 12.000 και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνει το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Ο κ. Χαρίτσης εκτιμά ότι μέσα στο 2016 θα πέσουν από το ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία 6,75 δισ. ευρώ.

Οι προσκλήσεις απευθύνονται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέους επιστήμονες, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους, με γνώμονα την ενίσχυση της απασχόλησης και τη στήριξη των παραγωγικών στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Για τη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»,ενισχύονται στο 100%, έως 25.000 ευρώ, άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι πτυχιούχοι για έργα που σχετίζονται με τις σπουδές τους.

Για τη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα» ενισχύονται στο 100%, φυσικά πρόσωπα ή αυτοαπασχολούμενοι ή και ενώσεις αυτών, μέχρι το ποσό των 60.000 ευρώ.

Για τις δράσεις «Αναβάθμιση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» ενισχύονται υφιστάμενες επιχειρήσεις έως 50% μέχρι 200.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, αντίστοιχα.

 

Η αξιολόγηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιολογητές δεν θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, αλλά ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, γεγονός που γίνεται για πρώτη φορά.

Κάθε πρόταση αξιολογείται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές και η επιλογή τους γίνεται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών.

Για πρώτη φορά, επίσης, αξιολογητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο για μια Περιφέρεια αποκλείονται από την κλήρωση για την αξιολόγηση προτάσεων που αφορούν τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.

Για τη διευκόλυνση της ρευστότητας, σε συνεργασία με τράπεζες, η κυβέρνηση δημιούργησε έναν καταπιστευτικό λογαριασμό (escrow account) μέσω του οποίου οι προκαταβολές της επιχορήγησης θα τεθούν στη διάθεση των επενδυτών χωρίς τα προσκόμματα των κλασικών μεθόδων έκδοσης εγγυητικών επιστολών. 

Οι αναλήψεις θα γίνονται αποκλειστικά για την πληρωμή δαπανών που θα περιλαμβάνονται στο εγκεκριμένο σχέδιο.

fpress.gr

περισσότερα
Back to top button