Ελλάδα

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

765433456

Απολογισμός για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης και δεσμεύσεις για το μέλλον από τον πρωθυπουργό

 

Στο κλειστό γήπεδο του Τάε-Κβον-Ντο στο Φάληρο μίλησε αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε κεντρική εκδήλωση του κόμματος με τίτλο «Ένας Χρόνος Αριστερά – Ένας Χρόνος Μάχη – Προχωράμε».

Εμείς παλεύουμε για την κοινωνία των πολλών, τη στιγμή που η πολιτική του κ. Μητσοτάκη παλεύει για την κυριαρχία των λίγων σε βάρος του λαού και των αδυνάμων. Ο μεγάλος μας εχθρός είναι η λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματα της κοινωνίας. Το ξέρουμε ότι σε κάθε μας βήμα θα βρίσκουμε μπροστά μας τη Δεξιά και τη διαπλοκή, το ξέρουμε και προχωράμε αταλάντευτα. Αυτή η χρονιά θα είναι η χρονιά της ολικής ρήξης με το παρελθόν, το έτος μηδέν. Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη“, ανέφερε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του.

Δύο πόλοι στην πολιτική ζωή:Η νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ. Μητσοτάκη παρέα με την ακροδεξιά του κ. Σαμαρά και από την άλλη η Αριστερά που αντιμάχεται τη διαφθορά, που θέλει να δικαιώσει τη μεγάλη συμμαχία των μικρών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας, είναι ο λαϊκός κόσμος που παλεύει τίμια να υπερασπίσει τη ζωή του. Η Αριστερά ξέρει να δίνει μάχες.

Φέρνουμε τον αναπτυξιακό νόμο και ένα νέο εκλογικό νόμο σε ανοικτό διάλογο με όλα τα κόμματα. Μόλις περάσει η πρώτη αξιολόγηση, θα συζητήσουμε όλες τις αναγκαίες τομές για τη συνέχεια του κράτους“.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες περί δημοσιονομικού κενού, ο πρωθυπουργός είπε: Πρέπει να τα ακούει ο κόσμος, δεν ισχύουν αυτά, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και όχι έλλειμμα. Αξιοποιούμε στο έπακρο το ΕΣΠΑ”.

Για τις λίστες των οικονομικών σκανδάλων (Λαγκάρντ κλπ.):Θα αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία, ώστε να πατάξουμε τη διαφθορά. Τι έχει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης για τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά που έβγαζε λεφτά στο εξωτερικό;”.

Για τις τηλεοπτικές άδειες:Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει η βούληση του λαού, το Κοινοβούλιο θα πάρει αποφάσεις τις επόμενες ημέρες και ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει άμεσα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα κι ελπίζω μέχρι τότε η ΝΔ να συναινέσει, αλλιώς θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα

Νέα επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ: Εμείς δεν θα πολεμάμε τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του, αλλά για τις ιδέες του και τις πράξεις του. Όταν με μία απόφασή του, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έπαυσε από τα καθήκοντά τους όλους τους διευθυντές στο Δημόσιο, προχωρώντας σε απευθείας τοποθετήσεις διευθυντών“, είπε ο πρωθυπουργός

Καταργούμε μια και έξω το ρουσφέτι με νόμο που έρχεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Θα τον ψηφίσουν, άραγε, ο κ. Μητσοτάκης και τα ‘ποταμίσια’ του εξαπτέρυγα αυτόν το νόμο; Έρχεται ο θεσμός του μητρώου, θα τον ψηφίσουν;“, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τις αιτιάσεις περί κομματικών διορισμώνς, νεποτισμού και οικογενειοκρατίας: “Μας κατηγορούν οι φυλλάδες του κιτρινισμού ότι είμαστε όλοι ίδιοι και ότι επιχειρούμε να διορίσουμε πρόσωπα. Μειώσαμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κατά 50%. Πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει 630 μετακλητούς υπαλλήλους, όταν η ΝΔ είχε 1.200 μετακλητούς υπαλλήλους”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ διόρισε στο Δημόσιο παρά μόνον τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες που είχαν αντισυνταγματικά 

Για τους αγρότες:Δεν είμαστε με αυτούς που πέρυσι τάσσονται υπέρ του ‘Ναι’ και τώρα το παίζουν επαναστάτες. Είμαστε ανοιχτοί να κουβεντιάσουμε με τους αγρότες όλους εκείνους τους τρόπους για να περισώσουμε το εισόδημά τους. Για το 2016 θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε και το 2015. Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα υπάρξει διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων, θα υπάρξουν ωριμάνσεις σε βάθος τετραετίας. Θα κάνουμε τα πάντα, για να επιλύσουμε τα προβλήματα της υπαίθρου“. “Έχουμε μπροστά μας μέσα στην επόμενη πενταετία να διανέμουμε 20 δισ. ευρώ σε πόρους για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου”, είπε ο πρωθυπουργός.

Στις κινητοποιήσεις υπάρχουν αγρότες που έχουν πολλά και άλλοι που δεν μπορούν να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους. Αυτούς θέλουμε να προστατέψουμε, με αυτούς θέλουμε να έρθουμε σε επικοινωνία“, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να χαϊδέψει ούτε τα αυτιά ούτε τους φοροφυγάδες. Δεν θέλουμε να βάλουμε τους μικρομεσαίους μηχανικούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες με τα μπλοκάκια, τους μικρούς δικηγόρους στο ίδιο τσουβάλι με τους μεγαλοδικηγόρους και τα μεγαλοστελέχη των κατασκευαστικών εταιρειών”, συνέχισε.

Ποια είναι η πρόταση της ΝΔ για το Ασφαλιστικό; Τους καλούμε εδώ και τώρα να την καταθέσουν.“, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την κατάσταση σήμερα στο Ασφαλιστικό: Η χώρα δεν αντέχει, τα ταμεία δεν αντέχουν. Εμείς δεν ευθυνόμαστε για τα ταμεία, ούτε για το 1,5 εκατ. των ανέργων, αλλά πρέπει να βρούμε λύση. Και μέσα σε αυτούς τους δυσμενείς όρους που οι προηγούμενοι μας κληροδότησαν, καλούμαστε να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ψηλά το ύψος των συντάξεων. Προτάσσουμε το βάρος να αναληφθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός της ΝΔ, γιατί ο κόσμος στα βόρεια προάστια και τις πλούσιες γειτονιές τον ψήφισε. Εμάς μας ψήφισε ο λαός και μας έδωσε την πλειοψηφία“, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας.

Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο της μάχης και της διεκδίκησης, για την προστασία των αδύναμων, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Αυτοί που μας οδήγησαν ως εδώ και σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο, η συμμαχία του ‘Ναι’ πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ και με θράσος και υποκρισία ότι στηρίζουν τις προτάσεις των κοινωνικών ομάδων. Κύριε Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με το Ταμείο, δεν γίνεται να είστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ“, είπε ο πρωθυπουργός, επιτιθέμενος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ θα έδινε μάχη για τη δημόσια περιουσία και τον ΑΔΜΗΕ; Δεν θα έδιναν αυτές τις μάχες, γιατί δεν πιστεύουν αυτές τις μάχες. Γιατί το πρόγραμμά τους και η ιδεολογία τους συντάσσονται με τις απόψεις των δανειστών και του ΔΝΤ“, διερωτήθηκε.

Ποια θα ήταν η σημερινή κατάσταση στη χώρα εάν ο κ. Σαμαράς, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Γεωργιάδης και η παρέα τους παρέμεναν στην εξουσία; Θα είχαμε 20 δισ. ευρώ περισσότερα μέτρα. Θα έδινε μάχη η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για τον συνταξιούχο και τη σύνταξή του; Για ποια κοινωνία μιλάνε;“, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ.

Δεν θέλω να εξωραΐσω τίποτα σε ό,τι αφορά το τρίτο Μνημόνιο“, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας και πρόσθεσε: “Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις φαίνεται ότι δεν θυμούνται τι περιελάμβαναν το 1ο και το 2ο Μνημόνιο. Το PSI του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά κόστισε 13 δισ. ευρώ και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο και λένε ‘εσείς φταίτε!‘”. “Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι μη μιλάνε για σκοινί“, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο: Εξαναγκασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε παραίτηση ή συνθηκολόγηση. Αυτό ακριβώς το σχέδιο αποφύγαμε μέσω του δημοψηφίσματος που οδήγησε στην επικράτηση του ‘όχι’ με 62%“.

Είναι τουλάχιστον αστείο να ακούει κανείς σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέσωσε την χώρα, όταν εμείς ελαφρώσαμε τον Προϋπολογισμό κατά 20 δισ. ευρώ“, είπε για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: “Ευτυχώς που δεν τον αφήσαμε να τυλίξει το φίδι στον λαιμό της χώρας. Είχε δεσμευτεί για απολύσεις στο Δημόσιο, για πλήρη απελευθέρωση των κόκκινων δανείων και των απολύσεων, την άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και όλων των δομών του κράτους“.

Αμετανόητοι και δογματικοί, κάποιοι παλεύουν για την πτώση μιας κυβέρνησης που εξελέγη μόλις πριν από λίγους μήνες”, είπε ο πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης . “Όσο κι αν παλεύουν, όσο κι αν λυσσομανούν, αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει μπροστά τον λαό και την κοινωνία όρθιους. Ας μη βιάζονται μερικοί να λυσσομανούν, γιατί θα κουραστούν να βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και θα καούν από το ζέσταμα“.

Δεν μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη, εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικό συσχετισμοί της Ευρώπης“. 

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη μεταστροφή της Γαλλίας του Φρανσουά Ολάντ και της Ιταλίας του Ματέο Ρέντσι, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στάσης τους οφείλεται στη γραμμή που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα.

Το ιστορικό αποτύπωμα της λαϊκής ετυμηγορίας δεν μπορεί να σβηστεί και η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πια ίδια. Ήδη έχουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Πορτογαλία και σύντομα πιστεύουμε ότι θα έχουμε και προοδευτική κυβέρνηση στην Ισπανία με το κίνημα των Podemos“.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός είπε: “Βρεθήκαμε μπροστά σε οργανωμένα συμφέροντα. Ο λαός όμως έδωσε το πιο ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη. Κι όταν αποφύγαμε την παγίδα του Grexit, ζητήσαμε από τον λαό να αποφανθεί και σε πείσμα του κατεστημένου πήραμε ξανά την λαϊκή εντολή.

Φωνάζανε τότε τα οργανωμένα συμφέροντα να υπογράψουμε τα τρισχειρότερα, πρώτα με την παγίδα ρευστότητας και έπειτα με το Grexit. Τα αποφύγαμε όλα αυτά χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σε τρεις κρίσιμες κάλπες μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

“Δίνουμε τη μάχη για να τελειώσουμε με όλα όσα έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, να τελειώσουμε με την ολιγαρχία, τη διαφθορά και τα οργανωμένα συμφέροντα“.

Σήμερα, ένα χρονό μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε τη μάχη, που δώσαμε μάχη αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό και που συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης. Αναδείξαμε με τον αγώνα μας αυτό το μεγάλο κενό δημοκρατίας στην Ευρώπη.

“Η παρουσία σας σε μια μέρα γιορτινή δίνει την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε την μάχη για τον ελληνικό λαό. Δίνουμε όραμα και ελπίδα στους νέους, που είναι πράξη και αγώνας, για να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στο βήμα.

 

περισσότερα
Back to top button