Ελλάδα

CERN: Ξεπεράστηκε η ταχύτητα του φωτός!!!

yX7gE05Κι όμως στον πειραματικό σταθμό του CERN επετεύχθη το ακατόρθωτο. Η… ταχύτητα του φωτός ξεπεράστηκε!!!

Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον επιστήμονες, οι οποίοι, όπως λένε, ανίχνευσαν σωματίδια, συγκεκριμένα ορισμένα νετρίνια, τα οποία έφθασαν στο προορισμό τους 60 nanoseconds πιο γρήγορα από το φως.

“Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση για τα αποτελέσματά μας. Ελέγξαμε και ξαναελέγξαμε για οτιδήποτε θα μπουρούσε να διαστρεβλώσει τις μετρήσεις μας, αλλά δεν βρήκαμε τίποτα”, αναφέρει ο Antonio Ereditato, εκπρόσωπος της διεθνούς ομάδας ερευνητών. “Τώρα θέλουμε να τα διασταυρώσουμε [σ.σ τα αποτελέσματα[ ανεξάρτητα”.

Εάν επαληθευτούν τα ευρήματα, τότε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της σύγχρονης φυσικής, η θεώρηση του Einstein ότι τίποτα δεν υπερβαίνει την ταχύτητα του φωτός, καταρρίπτεται!

Το πείραμα, από το οποίο εξήχθησαν τα ευρήματα, ονομάζεται OPERA και αποτελεί ένα πόνημα συνεργασίας ανάμεσα στο Κέντρο Ερευνών του CERN και στο Εργαστήριο Gran Sasso που βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία.

Ο Ereditato εξηγεί, ακόμη, πως, ενώ το φως θα κάλυπτε μία απόσταση γύρω στα 2.4 χιλιοστόμετρα του δευτερολέπτου, τα νετρίνια χρειάστηκαν για την ίδια απόσταση 60 nanosecond.

“Είναι μία πάρα πολύ μικρή διαφορά” προσθέτει ο ίδιος, ” όμως είναι πολύ σημαντική”.

Τα νετρίνια είναι υποατομικά σωματίδια, η ύπαρξη των οποίων επιβεβαιώθηκε το 1934. Εντοπίζονται σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, όπως σε πυρηνικές δραστηριότητες σωμάτων όπως ο Ήλιος!

Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε και πολλά για αυτά τα.. περίεργα σωματίδια με την απειροελάχιστη μάζα.

(Με πληροφορίες από τον Telegraph)

alfavita.gr

περισσότερα
Back to top button