Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριοτελευταίες ειδήσεις

60′ Ελλάδα στο Άργος Ορεστικό – Βίντεο όλη η εκπομπή

765435643

Ο Νίκος Μάνεσης και η εκπομπή «60’ Ελλάδα» στο Άργος Ορεστικό και όχι μόνο

Δείτε όλη την εκπομπή ΕΔΩ

 

Το 8ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στο Άργος Ορεστικό.
Νομός Καστοριάς. Άργος Ορεστικό και Νεστόριο… Μια περιοχή στην οποία δεσπόζει ο ποταμός Αλιάκμονας. Η εκπομπή άδραξε την ευκαιρία και με στρατιωτικό τζιπ μπήκε στο ποτάμι. Εντυπωσιακές εικόνες με το Νίκο Μάνεση να γίνεται… αμφίβιος!
 
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, όλοι ζουν στους ρυθμούς της Πρωτοχρονιάς. Τα Ραγκουτσάρια, το καρναβάλι με το οποίο υποδέχτηκαν οι κάτοικοι το 2016, κάνουν την περιοχή άνω κάτω. Κάθε βράδυ και μια γουρουνοχαρά. Τι είναι γουρουνοχαρά; Το μαγείρεμα χοιρινού, υπό τους ήχους των Χάλκινων οργάνων. Με άλλα λόγια, γλέντι μέχρι πρωίας. Και μόλις ξημερώσει, βουτιά στον Αλιάκμονα για ψάρεμα… με τα χέρια. Στη συνέχεια, βόλτα με τα άλογα και μαγείρεμα των ψαριών, μετ’ εμποδίων βέβαια γιατί η ομίχλη είναι πυκνή. Όποιος πάντως θέλει κάτι γλυκό, προσφέρεται καραμέλα. Και τη γεύεσαι αλλά και βλέπεις τη διαδικασία παρασκευής.
 
Η εκπομπή κάνει στάση στους καταρράχτες των Σπήλιων.  Οι κοπέλες του χωριού αναλαμβάνουν την ξενάγηση. Μόνο που με… γόβες δεν πας στα βουνά!
Κάπου εκεί, συναντάμε και τους δίδυμους γεωπόνους που εκτρέφουν σαλιγκάρια, βρίσκοντας έτσι διέξοδο στην οικονομική κρίση. Όπως και η 19χρονη στο Νεστόριο, που γεννήθηκε στην Ισπανία, έζησε στην Γερμανία και άνοιξε καφετέρια στο χωριό της μητέρας της, την οποία έχει για βοηθό. Ο πατέρας; Γερμανός και ασχολείται με τα οικιακά!
 
Οι ξυλοκόποι του Γράμμου, μαζεύουν ξύλα μέσα στη βροχή και καταγγέλλουν τους  γείτονες Αλβανούς για λαθροϋλοτόμηση. Όμως, και οι κάτοικοι του μεθοριακού χωριού Διποταμία, ενός χωριού που αντιστέκεται στην ερήμωση και είναι ακριβώς πάνω στη γραμμή των συνόρων, κατηγορούν τους Αλβανούς για κλοπές.
 

Στο Άργος Ορεστικό, συναντάμε έναν 30χρονο ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ, που πουλά ελληνικά προϊόντα, για να ξέρει τι τρώνε τα παιδιά της περιοχής, ενώ σε άλλη μια «γουρουνοχαρά» σμίγουμε με παλιούς γνώριμους. Μια παρέα νέων οι οποίοι με τα χάλκινά τους, ξεσήκωσαν την πόλη. Πριν από 4 χρόνια, στο πρώτο οδοιπορικό του «60’ Ελλάδα» είχαν κάνει άνω κάτω τη Φλώρινα και τις Πρέσπες.

περισσότερα
Back to top button