Ελλάδα

Περίεργη κλοπή στη Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα στη Λάρισα

Γυναίκες στην αυλή

Περίεργη κλοπή του έργου “Γυναίκες στην αυλή” του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη από την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα διαπιστώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη διάρκεια ξενάγησης που πραγματοποιούσε η αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Άννυ Ψάρρα σε μικρή ομάδα επισκεπτών.

Το μικρών διαστάσεων έργο, 21Χ16 εκ., που παρουσιαζόταν στην έκθεση “Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης και η εποχή του -60 χρόνια από το θάνατό του” και εικονίζει τρεις γυναίκες καθισμένες σε τραπέζι αυλής, αφαιρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μας με κοπτικό εργαλείο. Στο σημείο που ήταν τοποθετημένος ο πίνακας βρέθηκαν κομμένα τα σύρματα από τα οποία κρεμμόταν, ενώ είχε αφαιρεθεί και η ενημερωτική ταμπέλα με τα στοιχεία του έργου.

Ερωτηματικά παράλληλα δημιουργεί το γεγονός ότι απείραχτα έμειναν τα έργα που ήταν τοποθετημένα ακριβώς δίπλα στις “Γυναίκες στην αυλή”, πίνακες επίσης μικρών διαστάσεων, σημαντικότατου Έλληνα ζωγράφου, οι οποίοι μαζί με το συγκεκριμένο έργο του Τριανταφυλλίδη συνθέτουν την ενότητα “εγγύτητα” της έκθεσης και αναδεικνύουν την εικαστική “συνομιλία” του ζωγράφου με ομότεχνους του της εποχής του μεσοπολέμου. Ειδοποιήθηκε αμέσως η ασφάλεια Λάρισας η οποία διεξάγει τις έρευνες.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων στο υλικό που έχουν καταγράψει όλες οι κάμερες της Πινακοθήκης το οποίο ερευνά η αστυνομία. Η κλοπή, εκτιμούν στην Πινακοθήκη ότι πρέπει να σημειώθηκε στο διάστημα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι καθώς τελευταίος που είδε το έργο στη θέση του ήταν υπάλληλος της Πινακοθήκης που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική ξενάγηση σε μαθητές της Λάρισας την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, όπως σημειώνουν, η κλοπή να έγινε κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες του Σαββάτου, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο της Πινακοθήκης και στην οποία παραβρέθηκαν γύρω στα 200 άτομα.

Σε δήλωσή του για το γεγονός ο δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε τα εξής:

“Με λύπη και αγωνία ενημερώθηκα για την κλοπή του έργου του Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη από τη Δημοτική μας Πινακοθήκη. Πρόκειται για απολύτως καταδικαστέα ενέργεια, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των Λαρισαίων για την Πινακοθήκη και τη Συλλογή του αείμνηστου Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ως δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Πινακοθήκης θα πράξω ότι είναι δυνατόν προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να επιστρέψει στη θέση του”.

avgi.gr

 

Στοιχεία του έργου

Τίτλος έργου
Γυναίκες στην αυλή
Καλλιτέχνης
Τριανταφυλλίδης Θεόφραστος (1881-1955)
Χρονολογία έργου
1920-25
Συλλογή
Συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα
Κατηγορία
Ζωγραφική
Υλικό
Λάδι
Κύρια χρώματα
Μπλε
Σύντομη περιγραφή
Ηθογραφία
Απεικόνιση
Τρείς γυναικείες μορφές γύρω από τραπέζι
Τρόπος κατασκευής
Λάδι σε χάρντμπορντ
Διαστάσεις
22 x16, 5 cm

 

 

περισσότερα
Back to top button