Καστοριά

Υδατοδρόμιο στην Καστόρια – Πόσο εφικτό είναι;

seaplane

Θεωρώντας δεδομένη τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα ύπαρξης υδατοδρομίου στη λίμνη της Καστοριάς και μετά από μια πρώτη διερευνητική επαφή με την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» η οποία έχει ήδη αναλάβει την δανειοδότηση 28 υδατοδρομίων στην χωρά μας, διαπιστώνεται ότι η προοπτική δημιουργίας υδατοδρομίου στην Καστόρια, μας δίνει την ευκαιρία να προβούμε σε μια «καλώς νοούμενη» εκμετάλλευση της λίμνης μας και να αποκτήσουμε ένα νέο συγκοινωνιακό μέσο για τους κατοίκους, αλλά και νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού και των εμπορευματικών μεταφορών και ακόμα την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Η δημιουργία υδατοδρομίου έχει ως αυτονόητο επακόλουθο τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, τα οποία ως πολυχρηστικά μέσα, με κύρια χαρακτηριστικά την ασφάλεια και την ευελιξία, εκτός από τακτικές επιβατικές πτήσεις μπορούν να εκτελούν και έκτακτες (charter), περιηγητικές, νοσοκομειακές, έρευνας και διάσωσης, πυροσβεστικές και άλλες. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα ιδανικά μεταφορικά μέσα σε μια χωρά με την γεωγραφική μορφολογία της Ελλάδας.

Τι γίνεται όμως που η λίμνη της Καστοριάς ανήκει στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 ως προστατευόμενη περιοχή; Η λίμνη της Καστοριάς διαθέτει πλήθος προστατευόμενων πτηνών, ενώ εκτός από το θέμα ασφάλειας για αυτά τα προστετευόμενα είδη, αυτόματα τίθεται και το θέμα της ασφάλειας των επιβατών με τόσα πτηνά στην γύρω περιοχή.

Επίσης θα χρειαστεί σύσταση λιμενικού σώματος καθώς και εργασίες για προβλήτα, χώρο υποδοχής επισκεπτών και ορισμό χώρου για τους ελιγμούς των υδροπλάνων. Θα πρέπει ο δήμος να εξετάσει πολύ σοβαρά αν συμφέρει η συγκεκριμένη πρόταση μιας και τα οφέλη φαίνονται να είναι λιγότερα από τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η ενδιαφερόμενη εταιρία κάνει λόγο, εκτός από την τουριστική χρήση (20 άτομα το μέγιστο), για αεροδιακομιδές ασθενών και μεταφορά εμπορευμάτων, τη στιγμή που η Καστοριά είναι συνδεδεμένη με τους κυριότερους οδικούς άξονες ενώ διαθέτει και το Διεθνές Αεροδρόμιο στο Άργος Ορεστικό

 

 

aboutkastoria.gr

περισσότερα
Back to top button