Καστοριά

Καστοριά: Τουρισμός, το “κλειδί” για να βγει η πόλη από το οικονομικό τέλμα

kastoria5Ακόμη μία εορταστική περίοδος τελείωσε για την πόλη της Καστοριάς με θετικό πρόσημο για αρκετούς επαγγελματίες.

Η περίοδος των εορτών από τα Χριστούγεννα έως και τα Ραγκουτσάρια, έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η πόλη της Καστοριάς πλημμύρισε στην κυριολεξία από κόσμο, γεγονός στο οποίο αναφερθήκαμε αρκετές φορές, όντας πραγματικά εντυπωσιακό, μιας και η τουριστική κίνηση τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχε μειωθεί αισθητά. Το εγχώριο κατά κύριο λόγο τουριστικό κύμα τόνωσε την τοπική αγορά και ειδικά τους επαγγελματίες τοπικών προϊόντων διατροφής καθώς και ειδών γούνας – δέρματος. Οι χώροι αναψυχής, τα εστιατόρια και τα καφέ της πόλης ήταν γεμάτα σχεδόν όλη την ημέρα με τον κόσμο να απολαμβάνει τον καλό καιρό (αλλά και το χιόνι) σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Από βόλτες στη βόρεια και τη νότια παραλία φωτογραφίζοντας τα αρχοντικά του Ντολτσό στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, μέχρι τα κοντινά χωριά του Αποσκέπου και του Σιδηροχωρίου. Με συζητήσεις που είχαμε με εμπόρους, οι επισκέπτες κατέφθασαν στην πόλη όχι μόνο από τις γύρω περιοχές αλλά επίσης από την Πελοπόννησο και τα νησιά! Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες άγγιξαν το 100% της πληρότητας επιβεβαιώνοντας το γεγονός πως η πόλη της Καστοριάς βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των χειμερινών προορισμών ανάμεσα σε Αράχωβα, Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια, Άγιο Αθανάσιο και άλλες παρόμοιες περιοχές της χώρας.

Και όλα αυτά; Χωρίς καμία ιδιαίτερη ή συντονισμένη προβολή από το Δήμο, ο οποίος έχει μείνει ακόμα στην εποχή του FAX, (όπως ο Τραγάκης στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ), εκτυπώνοντας εν έτει 2016 ενημερωτικά φυλλάδια και τουριστικά flyers ενώ θα πρέπει να ασχολείται αποκλειστικά με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σημάδια της έντονης τουριστικής κίνησης είχαν φανεί από τα τριήμερα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, όπου πολλοί κάτοικοι γειτονικών πόλεων επισκέφθηκαν την Καστοριά. Έχουμε επαναπαυθεί στο γεγονός ότι η Καστοριά είναι μια πανέμορφη πόλη που πάντα θα προσελκύει τουρισμό, ενεργοποιώντας το διακόπτη του “αυτόματου πιλότου”. Δεν υπάρχει καμία συντονισμένη προσπάθεια ούτε καν από τους επαγγελματίες του τουρισμού της πόλης, οι οποίοι προσπαθούν μέσα σε ένα μήνα να κάνουν τον τζίρο μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η Καστοριά από προορισμός του Σαββατοκύριακου έχει και οφείλει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα να καταστεί προορισμός περισσότερων ημερών όλο το χρόνο, τόσο για τον εσωτερικό τουρισμό όσο και για τον εξωτερικό όπου εκεί θα πρέπει άμεσα να δοθεί βάση. Τα οικονομικά του Έλληνα πλέον δύσκολα επιτρέπουν πολυήμερα ταξίδια ενώ οι περισσότερες άδειες λαμβάνονται το καλοκαίρι, απόλυτα λογικό για τη χώρα στην οποία ζούμε. Η “πηγή ζωής” για τον τουρισμό την περιοχή της Καστοριάς είναι το διεθνές αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού, όπου με την τελευταία επέκταση μπορεί να δεχθεί και πτήσεις εξωτερικού. Η μόνη προϋπόθεση είναι η Καστοριά να προβληθεί στοχευμένα εκτός συνόρων και να κλείσουν συμφωνίες με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες.

Εκτός από τον κλασικό τουρισμό υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές του, όπως ο Αθλητικός Τουρισμός. Ως πόλη μάλλον αγνοήσαμε τους αθλητές και τις αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας της Ρωσίας οι οποίοι έχουν καταλύσει στην πόλη για τις προπονήσεις τους για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλη η αθλητική αποστολή θα μπορούσε να είναι δωρεάν διαφήμιση για την πόλη στους χιλιάδες Ρώσους φίλους του αθλήματος.

Άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι οι εξής:

– Φυσιολατρικός
– Θρησκευτικός
– Ιαματικός
– Συνεδριακός
– Οικοτουρισμός
– Αγροτουρισμός
– Ορεινός – Χιονοδρομικός
– Δασοτουρισμός,

με την περιοχή της Καστοριάς με τις κατάλληλες επενδύσεις και υποδομές να μπορεί να τους υποστηρίξει με επιτυχία όλους!

Κακώς υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι η παραγωγή γούνας μπορεί να σώσει για ακόμα μία φορά την πόλη της Καστοριάς ως άλλος από μηχανής θεός. Με τις νέες παγκόσμιες οικονομικοπολιτικές αλλαγές φαντάζει αρκετά δύσκολο ενώ το ίδιο το επάγγελμα βρίσκεται στα χέρια λίγων. Πρώτα ο Τουρισμός και έπειτα η Γούνα και η Αγροτική παραγωγή μπορούν να μειώσουν την εξαιρετικά υψηλή ανεργία στην πόλη, πάντα με σωστή συννενόηση, όραμα, σχέδιο και ενημέρωση.

aboutkastoria.gr

περισσότερα
Back to top button